Cristian Poteraș, în prag de prescripție a faptelor în Dosarul parcărilor inteligente. DNA îl acuză pe fostul edil de o mită de 1 milion de euro

Vineri, 13 Mai 2022, ora 21:50
5797 citiri
Cristian Poteraș, în prag de prescripție a faptelor în Dosarul parcărilor inteligente. DNA îl acuză pe fostul edil de o mită de 1 milion de euro
Cristian Potareș, la ieșire din sediul Curții de Apel București, pe data de 12 mai 2022. FOTO: Ionuț Mureșan

Cristian Poteraș, fost edil al Sectorului 6, are toate șansele să scape basma curate de dosarul în care e acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită 1 milion de euro pentru atribuirea unui contract. Termenul de prescripție se va împlini pe data de 30 iulie.

Obiectul dosarului în care este judecat în prezent Cristian Poteraș este legat de modalitatea în care a fost atribuit, în perioada 2006-2007, contractul pentru „parcările inteligente” din Sectorul 6 al Capitalei. Este vorba despre un sistem supraetajat de parcare în care mașinile sunt ridicate, pe rând, cu ajutorul unor platforme acționate electric.

Un milion de euro spun procurorii DNA că ar fi cerut Cristian Poteraș pe vremea când era edil de la firma Tettas SRL, cea care livra dispozitivele de „smart parking”, pentru a implementa această soluție în Sectorul 6.

Procurorii DNA speră că îi vor convinge pe magistrații Curții de Apel București să desființeze decizia de achitare obținută de fostul edil Cristian Poteraș anul trecut, la Tribunalul București.

Toate faptele din dosar se prescriu până la finalul anului

Numai că la termenul de judecată din data de 12 mai, un procuror de ședință de la DNA a anunțat că una dintre infracțiunile pentru care este judecat Cristian Poteraș se va prescrie pe 30 iulie 2022. Toate infracțiunile reținute de procurori în rechizitoriu, pentru toți inculpații, se prescriu în decembrie 2022, deoarece datează din perioada 2006-2007.

„Nu e vina autorităților, nici a persoanei trimise în judecată, că procurorul de caz a ales să îl trimită în judecată pe Cristian Poteraș după 10 ani”, a declarat avocatul fostului edil.

Cum pe data de 12 mai martorii citați au lipsit, instanța a acordat un nou termen de judecată, pe 20 mai, pentru audierea acestora. Judecătorii au anunțat că imediat după aceea urmează dezbaterile finale.

Asta înseamnă că instanța va trebui să ia o decizie și să redacteze și o parte din motivare până pe 30 iulie, când se împlinește termenul de prescripție.

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei a fost găsit nevinovat pe fond, pe data de 23 februarie 2021, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a primit o mită de aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar și pentru atribuirea de contracte din bani publici.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus achitarea firmei SC Tettas SRL, precum şi a administratorului acesteia, Iulian Constantin, judecat pentru dare de mită.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel de procurorii DNA.

Poteraș, condamnat într-un dosar mai vechi la 8 ani de pușcărie

Pe 2 iunie 2020, Cristian Poteraș a ieșit din închisoare, după 5 ani executați din condamnarea de 8 ani la care fusese condamnat într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti, din care a executat doar cinci ani, fiind eliberat condiţionat în iunie 2020.

Pe 28 decembrie 2018, Cristian Poteraş, fost primar al Sectorului 6 al Capitalei, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, el fiind acuzat că a primit aproximativ un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.

În același dosar, a fost trimis în judecată Iulian Constantin, reprezentant al societăţii SC Tettas SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Acuzațiile DNA: Cristian Poteraș ar fi cerut o mită de 1 milion de euro

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2007, Cristian Poteraş, în calitate de primar al Sectorului 6 Bucureşti, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 de euro.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul emiterii autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire).

În anul 2009, mai spune DNA, Poteraş a pretins de la Iulian Constantin şi SC Tettas SRL Bucureşti un procent de 15% din contravaloarea plăţilor efectuate, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziţie publică către societatea menţionată anterior şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate şi a primit de la aceştia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 de dolari.

Conform DNA, atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie, fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deţinut de Poteraş, societăţii Tettas SRL i-au fost atribuite de către Primăria Sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontaţi 33.880.387 lei.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#Cristian Poteras, #DNA, #luare de mita, #parcari inteligente Bucuresti, #prescriptie , #justitie