Fostul primar Poteras iese din inchisoare. L-au ajutat recursul compensatoriu si ca a scris o lucrare stiintifica

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 02 Iunie 2020, ora 19:04
12759 citiri
Fostul primar Poteras iese din inchisoare. L-au ajutat recursul compensatoriu si ca a scris o lucrare stiintifica
Foto: Facebook/ Cristian Poteras

Tribunalul Bucuresti a decis marti ca fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteras, poate fi liberat conditionat. Poteras fusese condamnat la 8 ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane.

In acest caz, pe 29 aprilie, Judecatoria Sectorului 5 a admis cererea de liberare conditionata a edilului, dar DNA a contestat-o la Tribunalul Bucuresti, magistratii respingand azi cererea procurorilor.

Fostul edil a inceput executarea acestei pedepse pe 22 mai 2015.

In aprilie 2019, magistratii au respins o cerere similara de liberare conditionata si au fixat termen pentru reiterare in aprilie 2020.

In perioada executarii pedepsei, fostul primar a castigat 258 de zile in baza Legii recursului compensatoriu - pentru perioada in care a fost in vigoare aceasta prevedere abrogata in decembrie 2019, si 474 zile ca urmare a muncii prestate. Fostul politician a fost inchis in Penitenciarul Rahova.

Poteras a mai castigat 30 de zile deoarece a scris o lucrare stiintifica.

Pentru a deveni propozabil in vederea liberarii conditionate, fostul edil trebuie sa execute fractia de 2/3 din pedeapsa, respectiv 1.948 zile de inchisoare. La sfarsitul lunii aprilie, el executase aproximativ 2.500 de zile de inchisoare, facute efectiv sau castigate.

Are o oferta de angajare

Ca argumente suplimnentare pentru liberare conditionata, avocatul lui Poteras a explicat magistratilor de la Judecatoria Sectorului 5 ca clientul sau are deja o oferta de angajare, in cazul in care va fi eliberat, si ca va fi primit in spatiu de catre fiul sau, cu care a tinut legatura si pe mediul suport pe toata perioada incarcerarii.

"In penitenciar am muncit si doresc sa-mi ajut familia, asa cum si familia m-a ajutat in aceasta perioada", a punctat Poteras, in ultimul cuvant.

Judecatoria Sectorului 5 a observat ca, in perioada in care a fost detinut, Poteras a participat la activitati cultural educative, a executat pedeapsa in regim deschis si a muncit.

"Instanta retine ca, in perioada executarii pedepsei, condamnatul a avut un comportament corespunzator, nefiind sanctionat, multiple recompense (32), participand la programe educationale si participand la munca, in acest fel castigand 474 de zile", motiveaza instanta.

Cristian Poteras mai este trimis in judecata in alte doua dosare de coruptie de catre procurorii DNA, dar acestea sunt pe rolul instantelor.

"Instanta mai are in vedere faptul ca inculpatul nu a fost condamnat pentru infractiuni cu violenta, astfel ca liberarea acestuia nu ar reprezenta, raportat la fapta savarsita de acesta, un risc cu privire la siguranta persoanelor. De asemenea, faptele au fost savarsite in anul 2006, iar dupa acel moment, acesta nu a reiterat conduita infractionala," explica magistratii.

In aceasta situatie, Judecatoria Sectorului 5 considera ca scopul preventiv si educativ al pedepsei a fost atins, asa ca a apreciat ca este oportuna acordarea beneficiului liberarii conditionate. Dupa cum am aratat, ultimul cuvant in acest caz urmeaza sa-l aiba marti Tribunalul Bucuresti.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....