Poteras, despre Legea Capitalei: Avem 6 orase, macar borduri sa fie de un singur tip

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 13:12
4130 citiri
Poteras, despre Legea Capitalei: Avem 6 orase, macar borduri sa fie de un singur tip
Foto:Ziare.com

Primarul Sectorului 6 al Bucurestiului, Cristian Poteras, a declarat marti, la TV Ziare.com, ca proiectul de Lege a Capitalei pe care il pregateste PD-L ar unifica administratia Capitalei, care acum consta practic in 6 orase, cu 7 primari.

Totodata, democrat-liberalul Poteras a explicat si cum vor fi alesi primarii de sector, care vor deveni, de fapt, viceprimari de sector alesi de consilierii generali ai Bucurestiului, iar cei din urma, la randul lor, vor fi alesi printr-un sistem preferential, pe liste.

"Macar la borduri sa avem un singur tip. Dar nu se va aplica numai la borduri, se va aplica la toate proiectele de care au nevoie bucurestenii(...) Bucurestiul trebuie sa fie un oras, nu 6 orase cu 7 primari, 7 idei care niciodata data nu coincid", a spus Poteras la TV Ziare.com.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Cristian Poteras.

"Legea isi propune ca Bucurestiul sa aiba proiecte mari. De exemplu, fluidizarea circulatiei. Nu putem vorbi doar de un singur sector, ci de intregul Bucuresti. Sectorul 6 are doar doua intrari si iesiri principale - Razoare si Podul Grant. Pasajul Basarab va prelua o parte din circulatie, dar avem nevoie si de Drumul Taberei. Se poate doar cu o investitie majora - un buget consolidat", a mai spus edilul.

"Trebuie sa abordam probleme majore nu de pus ghiocei, zambile si alte lucruri. Asa facem si noi, pentru ca se pun in alte sectoare si cetatenii vor si ei".

Poteras a mai explicat si faptul ca Bucurestiul functioneaza dupa o impartire administrativa din anii '70 si cu atributii ale primarilor decise de o lege data de PSD- legea 215 din 2001, prin care se lua din atributiile Primarului General si se dadeau mai multe celor de sectoare.

In opinia sa, actuala Lege a Capitalei are atatea lacune incat chiar si el e victima ei, ajungand din aceasta cauza la DNA, desi nu ar fi vinovat cu nimic.

"Nu am nimic de ascuns, am un dosar trimis in judecata, daca era vreo problema, DNA nu avea vreo jena sa ma aresteze. DNA are niste lacune, nu inteleg ce inseamna administratia locala si ca si aceasta lege, 215, are niste lacune. Tocmai de aceea, Legea Bucurestiului trebuie sa apara, sa ne apere si pe noi, cei care ne -am asumat aceste responsabilitati. Imi dadeam demisia daca faceam o greseala pur tehnica - dar nu recunosc ca as avea vreo vina", mai spune Poteras.

Primarii, alesi de consilieri. Consilierii, alesi preferential

Primarul Sectorului 6 a mai explicat si cum se va face alegerea consilierilor generali si a primarilor de sector, care vor deveni de fapt viceprimari.

"Primarul de sector va deveni viceprimar de sector. Sectoarele, ca si administratie, nu dispar. Dispare doar Consiliul Local si alegerea primarului uninominal. Va fi un viceprimar care va face parte din Consiliul General. Viitorul viceprimar va raspunde ceateanului cum o facea primarul ales", a declarat Poteras la TV Ziare.com.

"Da, viceprimarul va fi ales pe listele partidului, preferential. Adica prin formule de liste se ajunge la Consiliul General, care alege viceprimarii(...) Bugetul nu va mai fi repartizat care sectoare. Viceprimarii vor fi ordonatori tertiari de credite. Cand va fi un proiect, se vor repartiza banii", a adaugat el.

Primarul PD-L al Sectorului 6 spune ca referendumul privitor la Legea Capitalei nu inseamna ca partidul sau castiga sau pierde ceva, insa ca, daca cetatenii vor decide ca primarul de sector sa fie ales tot uninominal, exista si varianta ca doar bugetul sa fie unificat.

"Sa stiti ca se poate ajunge si aici. Ceea ce ar fi si aceasta o forma, dar, daca un primar e ales uninominal, e ales si ar trebui sa aiba o oarecare putere (...) USL se opune fiindca au cativa primari de sector si le e frica de faptul ca vor pierde, s-a mai aratat de parere Poteras, care spune ca nu ar fi un pas inapoi pentru el sa devina viceprimar de sector.

El mai spune ca aceasta formula de alegere a consilierilor si a primarilor e folosita in mai toate orasele importante ale lumii, de la New York la Viena, unde nu exista alegere directa a primarilor de sector si astfel administratia centrala poate avea mai multa grija de localitatile lor.

Poteras crede ca, daca actuala situatia va continua, vor aparea tot mai multe ghetouri si zona fara canalizare in Bucuresti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Poteras Legea Capitalei borduri, #Legea Capitalei alegere primari , #primar sector 6
Comentarii