Fostul primar Cristian Poteras este urmarit penal pentru luare de mita si spalare de bani

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 17:03
2825 citiri
Fostul primar Cristian Poteras este urmarit penal pentru luare de mita si spalare de bani

Fostul primar al Sectorului 6, Constantin - Cristian Poteras, este urmarit penal de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita si spalare de bani.

Poteras este suspectat ca ar fi primit bani pentru autorizarea unui proiect imobiliar, dar si pentru atribuirea preferentiala a unor contracte.

De asemenea, s-a inceput urmarirea penala fata de Aureliana Gidea (fosta Poteras), pentru spalare de bani si fata de Iulian Constantin, la data faptei reprezentant al societatii SC Tettas SRL, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita.

Procurorii precizeaza ca, in cursul anului 2007, Constantin-Cristian Poteras, in calitate de primar al sectorului 6 Bucuresti, a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale inregistrate intr-o tara UE 1.000.000 de euro, primind de la acestia, la data de 31 iulie 2007, 250.000 de euro.

"Banii respectivi au fost pretinsi si primiti in schimbul exercitarii atributiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizatiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizatii de demolare, certificat de urbanism si autorizatii de construire) ", anunta reprezentantii DNA.

Potrivit acestora, in perioada 2009 - 2010, Poteras, in aceeasi calitate, a pretins si primit de la Constantin Iulian si SC Tettas SRL Bucuresti suma de 857.800 dolari, in schimbul atribuirii unor contracte de achizitie publica, dar si pentru efectuarea platilor pentru produsele furnizate.

"Atribuirile s-au realizat fara planificarea investitiilor anterior demararii procedurilor de achizitie, fara bugetarea sumelor si prin aplicarea unor proceduri de achizitie publica directa interzise de dispozitiile legale in legatura cu furnizarea, livrarea si instalarea unor sisteme inteligente de parcare", sustin procurorii DNA.

In total, pe perioada mandatului de primar detinut de suspectul Poteras Constantin Cristian, SC Tettas SRL a fost desemnata furnizor de echipamente si servicii cu o valoare totala de 37.155.989 de lei, din care au fost decontati 30.721.710 de lei.

"Suma remisa cu titlu de mita a fost transmisa prin intermediul unor companii inregistrate in Cipru, controlate de suspecti", mai spun procurorii DNA.

Totodata, in perioada septembrie 2005 - iunie 2006, Poteras Constantin Cristian, in calitate de presedinte al Subcomisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a derulat, cu incalcarea dispozitiilor legale in materia reconstituirii dreptului de proprietate, o serie de activitati avand drept scop emiterea unui titlu de proprietate asupra unor terenuri cu suprafata totala de 30.000 de metri patrati, situate raza sectorului 6.

"Dupa obtinerea dreptului de proprietate, suspectul Poteras Constantin Cristian si sotia sa de la acel moment, Poteras Aureliana (actual Gidea Aureliana), au transferat prin diferiti intermediari si le-au cerut acestora sa detina formal terenurile obtinute in modalitatea de mai sus, cu scopul de a ascunde originea infractionala si adevaratii beneficiari ai tranzactiilor", mai spun procurorii.

Suspectilor li s-au adus la cunostinta acuzatiilor.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL Florin Cîţu afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că ”PSD...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...
Comentarii
Jospsdulroshu
rank 1
mai bine sa-i dea la zear pe aia care nu iau shpaga