Cristian Preda cere vot de la 16 ani si un singur mandat pentru presedintele tarii (Video)

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 13:34
2632 citiri
Cristian Preda cere vot de la 16 ani si un singur mandat pentru presedintele tarii (Video)

Europarlamentarul PDL Cristian Preda este de parere ca trebuie introdus votul de la varsta de 16 ani, precum si limitarea functiei prezidentiale la un singur mandat, propuneri pe care le numeste indraznete in contextul dezbaterii constitutionale.

"Am avansat cu catva timp in urma doua propuneri, care ar merita sa fie introduse in dezbatere, fie si pentru a lua pulsul societatii politice. Am in vedere ideea introducerii votului de la 16 ani (mai intai in alegerile locale si euro-parlamentare, apoi la cele generale si prezidentiale), ca si ideea de a limita la un singur mandat functia prezidentiala.

Daca prima propunere corespunde unei nevoi de a ne sincroniza cu evolutia din plan european, a doua idee ar fi justificata de criticile aduse presedintilor post-decembristi, cum ca ar abuza de putere tocmai pentru a se realege", a scris Cristian Preda, pe blogul sau.

Acesta a facut precizarile in contextul dezbaterii constitutionale.

"USL doreste sa o faca si o va face. Deocamdata, PDL a reactionat modest: a numit in comisia parlamentara mai multi reprezentanti cvasi-necunoscuti si a propus public un singur proiect, si anume cel care decurge din referendumul din toamna lui 2009", a afirmat europarlamentarul, care crede ca ar fi trebuit angajati in comisia de revizuire deputati si senatori cu notorietate si, de asemenea, ar fi fost util sa fie reluate toate punctele din Raportul Stanomir si revazute optiunile asumate de guvernul Boc.

"Ar fi fost binevenita si o intalnire cu experti constitutionali, inclusiv cu cei care au participat la elaborarea textului din 1991 sau a revizuirii din 2003. Consultarea unor constitutionalisti din afara Romaniei ar putea aduce cu siguranta un plus definirii pozitiei imbratisate", este de parere fostul prim-vicepresedinte PDL.

Europarlamentarul a adaugat ca PDL are nevoie nu doar sa reactioneze la agenda fixata de USL, ci sa propuna subiecte care intereseaza societatea si solutii pe care cetatenii le asteapta de la politicieni.

"De pilda, mi s-ar parea nimerit sa abordam subiecte sensibile precum: creditele pentru studii, reducerea mortalitatii cauzate de accidentele rutiere ori costul transportului public. Nu mai dau alte exemple: sunt zeci si sute, ignorate de dezbaterea politica, desi intereseaza in cel mai inalt grad societatea.

Toate ar trebui pregatite de discutii informate, pentru a cauta nuante sau accente, astfel incat sa nu ne scape ceva relevant. In fine, n-ar fi rau daca am merge pe calea de-tabloidizarii comunicarii. Pe scurt: e nevoie de rigoare si seriozitate", a incheiat Cristian Preda.

F.N.

Citește și:
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, despre al treilea eșec al promovării României prin influenceri: „Nu s-au prezentat”
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu a declarat luni, 5 decembrie, în emisiunea Talk News de la Prima News TV, despre promovarea României prin influenceri, că nu s-a putut finaliza o achiziţie...
Ministrul Muncii nu se grăbește cu supraimpozitarea pensiilor speciale: „Nu am avut încă această discuție”
Ministrul Muncii nu se grăbește cu supraimpozitarea pensiilor speciale: „Nu am avut încă această discuție”
Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că încă nu a fost o discuţie privind supraimpozitarea pensiilor speciale, neexistând prevederi în acest sens în PNRR, doar un articol care...