Cristian Preda, despre Schengen: Familia socialista franceza i-a trantit usa in nas lui Ponta

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 19:50
3872 citiri
Cristian Preda, despre Schengen: Familia socialista franceza i-a trantit usa in nas lui Ponta
Foto: Arhiva

Cristian Preda afirma ca motivele pentru care Franta se opune aderarii Romaniei la Schengen tin atat de o "deriva populista" interna, cat si de lipsa de credibilitate a tarii noastre, la care contribuie inclusiv acuzatia conform careia Victor Ponta a plagiat lucrarea unui apropiat al lui Francois Hollande.

Intrebat cum comenteaza declaratiile premierului roman, care invoca in legatura cu subiectul Schengen demagogia si ipocrizia politicienilor francezi, europarlamentarul Cristian Preda a remarcat faptul ca Victor Ponta insusi are o mare problema pentru ca "politicienii demagogi aflati in campania electorala il citeaza chiar pe el".

"Pe de alta parte, e adevarat ca exista un consens in acest moment in randul elitelor politice franceze in privinta relatiei dintre Schengen si prezenta rromilor in Franta, ceea ce este, dupa parerea mea, o eroare. E un consens care exprima o deriva populista si nu cred ca e vorba doar despre alegeri, cred ca e deja o incercare si a dreptei si a stangii de a 'vana' pe terenul Frontului National. Ei se tem ca nu cumva Frontul National sa castige teren, cum a facut la inceputul anilor 2000, si atunci i-au preluat si temele si discursul. Aceasta este problema pe fond", a declarat Cristian Preda, fost presedinte al Comisiei Politice a Consiliului Permanent al Francofoniei, pentru Ziare.com.

"Cum se simte Victor Ponta care a fost in campanie pentru Francois Hollande?"

Dar daca rromii nu sunt cu adevarat o problema pentru Schengen, iar Romania indeplineste toate criteriile tehnice, lucru unanim recunoscut, de ce nu suntem acceptati?

"Daca nu ai credibilitate, nu poti sa ambalezi totul cu faptul ca ai indeplinit criteriile tehnice", a explicat Cristian Preda.

"Romania are o mare lipsa de credibilitate in acest moment pentru ca a promis ca face ceva in privinta rromilor si nu a facut. Aceasta este o dimensiune a problemei si ea nu poate fi totusi ignorata. Pe de alta parte, in acest moment credibilitatea de care se bucura Victor Ponta este limitata la familia socialista, numai ca si aceasta familie socialista i-a trantit usa in nas si a preluat discursul Frontului National. Ma intreb cum se simte Victor Ponta, care a fost in campanie pentru Francois Hollande", a comentat Cristian Preda.

In plus, europarlamentarul subliniaza faptul ca Bucurestiul "nu vorbeste cu o voce credibila".

"Cine il ia in serios pe Victor Ponta? Nu vedeti ca este depasit de evenimente? Cine il ia in seama pe Crin Antonescu, presedintele Senatului Romaniei, care vorbeste cum vorbeste? E vreo tara din Uniunea Europeana unde premierul e dovedit plagiator si ramane bine-mersi in functie, ba, mai mult, trimite si mesaje in care vorbeste despre educatie?", a completat acesta.

Intrebat daca este de parere un impact la Paris l-ar fi putut avea si dezvaluirile publicate de Adrian Papahagi, conform carora Victor Ponta ar fi plagiat si o lucrare a cunoscutului avocat francez William Bourdon, un apropiat al presedintelui Francois Hollande, Cristian Preda a raspuns ironic: "Sa il sune Victor Ponta pe Francois Hollande si sa il intrebe ce ar face un ministru francez in asemenea situatie, sau el insusi chiar. Sa ii dea un telefon diseara".

"Nu numai ca ar disparea din viata politica, dar n-ar mai scoate luni de zile capul din casa", si-a exprimat opinia europarlamentarul roman.

Premierul Frantei, instiintat inainte de intalnirea cu Ponta ca acesta a plagiat dupa un avocat francez

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Romania seamana cu Georgia - premierul hais, presedintele cea

Iar promisiunile facute de premierul francez Jean-Marc Ayrault in timpul vizitei efectuate in luna iulie la Bucuresti arata "latura naiva a lui Victor Ponta", crede Cristian Preda.

"El crede ca tot ce zboara se mananca. Si-a facut iluzii ca poate sa pacaleasca pe toata lumea tot timpul. Nu se poate asta. E pacat ca trebuie sa ajungi in pozitia de prim-ministru ca sa intelegi asemenea lucruri, e o risipa de resurse.

Nu e nicio tara in UE care sa se prezinte asa. Plus ca e si o problema de ruptura la nivelul societatii romanesti. Romania seamana cu Georgia, Guvernul trage intr-o parte, presedintele trage intr-alta... E o scindare care pune, evident, probleme de credibilitate pe plan international. Cele cateva luni in care am avut o coabitare civilizata si decenta sunt amintire de acum. Or, repet, daca arati in plan extern cum arata si Georgia, cu un prim-ministru care trage hais si un presedinte care trage cea, nu ai cum sa fii convingator", a mai subliniat fostul consilier prezidential.

In context, Cristian Preda este sceptic si in privinta rezultatelor pe care le poate obtine diplomatia romaneasca cu privire aderarea tarii noastre la Schengen.

"Titus Corlatean se ocupa, din cate am vazut, mai mult cu chestiuni domestice decat cu chestiuni de politica externa. El este, iarasi, un om care nu e la locul lui. Ministerul de Externe ar putea sa faca mult mai multe, dar daca cel aflat in fruntea ministerului se ocupa mai mult de dispute politice interne decat de chestiuni diplomatice, este evident ca ministerul este impiedicat sa isi indeplineasca misiunea", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cristian Preda Ponta Schengen, #Cristian Preda Franta Schengen, #Cristian Preda Ponta plagiat , #europarlamentar