Cristian Preda: Ponta se face vinovat de neglijenta in accidentul aviatic din Apuseni

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 15:35
1773 citiri
Cristian Preda: Ponta se face vinovat de neglijenta in accidentul aviatic din Apuseni
Foto: Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda, proaspat membru al Partidului Miscarea Populara, a declarat ca, in sedinta CSAT de duminica, premierul Victor Ponta va trebui "sa dea socoteala pentru neglijenta de care se face vinovat in cazul accidentului aviatic din Apuseni".

Preda a precizat, pe blogul personal, ca prim-ministrul a ignorat obligatia de a coordona operatiunile de salvare, "impusa de HG 1489 din 2004" si ca "dottore a protejat-o pe Ramona Manescu, ministrul Transporturilor, care era obligata de aceleasi dispozitii legale sa intervina in gestionarea situatiei de urgenta ivite, intrucat accidentul tinea de domeniul pe care ea il pastoreste".

Europarlamentarul a amintit ca CSAT nu il poate demite, totusi, pe Victor Ponta si ca acest rol in revine Parlamentului.

"Dar intrucat V. Ponta e cel care a solicitat o reuniune a CSAT despre accidentul aviatic, e timpul sa iasa din retorica agresiva cu care ne-a obisnuit in ultima vreme si sa-si toarne cenusa in cap. Sper, de altfel, ca premierul va merge la reuniune cu raportul solicitat de catre presedinte si nu cu tema nefacuta.

Fiindca am impresia ca atunci cand Traian Basescu i-a cerut sa prezinte ce s-a petrecut, se gandea, in primul rand, la felul in care institutiile pe care Ponta trebuia sa le coordoneze si-au asumat rolurile, dar si la modul in care premierul a tratat urgenta nascuta din accident", a mentionat Cristian Preda.

Sedinta CSAT pentru accidentul aviatic din Apuseni. Miza: demiterea sefului STS

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se reuneste duminica, incepand cu ora 16.00, pentru a discuta despre cauzele tragediei aviatice din Muntii Apuseni, in care doua persoane au murit, dar si despre modul in care au intervenit autoritatile in acest caz.

Echipele de salvare au ajuns la locul epavei in circa sapte ore, iar Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Romatsa au localizat gresit zona in care s-a produs accidentul.

Sedinta a fost solicitata de sase membri ai Guvernului, dupa cum au precizat atat Administartia Prezidentiala, cat si Victor Ponta.

Sase ministri cer CSAT sa analizeze greselile STS in cazul accidentului aviatic

"Documentul a fost si trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu exceptia domnului Cazanciuc, nu era nevoie si de semnatura lui. Au semnat ministrii Chitoiu, Gabriel Oprea, Corlatean, Andrei Gerea si cu mine, ministrul Apararii, Dusa. (...)

Noi am cerut un singur lucru: in CSAT, pe ordinea de zi, sa fie un raport al STS, care nu se afla sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul in care au actionat in cazul accidentului de luni (20 ianuarie - n.red.) si, mai direct, un lucru pe care acum il stim cu siguranta, faptul ca identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravietuitorii s-a facut in mod gresit.

Informatiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanta destul de mare", afirma, pe 26 ianuarie, Ponta, care a acuzat STS ca nu si-a facut datoria si a cerut demisia directorului Marcel Opris.

In timpul sedintei, Ponta va trebui sa prezinte um raport referitor la modul in care autoritatile au gestionat situatia, in timp ce seful STS va trebui sa prezinte, de asemenea, un raport privind "activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic".

D.T.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#Cristian Preda Victor Ponta, #Cristian Preda sedinta CSAT, #Cristian Preda Ponta CSAT , #europarlamentar