Cristian Preda: Prezidentiabilul PDL - pro-american, sa stie limbi straine, sa aiba umor

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:22
2780 citiri
Cristian Preda: Prezidentiabilul PDL - pro-american, sa stie limbi straine, sa aiba umor
Foto:Arhiva

Europarlamentarul Cristian Preda creioneaza pe blog portretul "ideal-tip" al unui candidat la alegerile prezidentiale din 2014.

Liderul PDL, Vasile Blaga, le-a cerut membrilor BPN, dar si pedelistilor de rand, sa formuleze pana pe 28 ianuarie "criteriile dupa care ne vom decide candidatul la prezidentiale", dezvaluie Cristian Preda pe blog.

Europarlamentarul considera ca un prezidentiabil trebuie sa indeplineasca anumite conditii, pe care le si detaliaza.

"Sa imbratiseze o viziune democratica. Testul relevant nu e recitarea cu intonatie a consecintelor principiului majoritatii sau a valorii egalitatii. E mai util sa triem altfel: cine a lasat sa se inteleaga, prin decizii sau declaratii, ca oamenii politici au mai multe drepturi decat cetatenii sau ca, in general, exista clase ori categorii ierarhizate de cetateni nu trebuie sa aiba sprijinul PDL", crede Cristian Preda.

Alte criterii sunt "sa creada cu sinceritate in virtutile pietei", adica sa nu se fi imbogatit din contracte cu statul, precum si "sa aiba o experienta profesionala consistenta in campul politic sau in afara lui".

"N-ar trebui sa fie presedinte cineva care nu a invatat vreo meserie sau care a avut o cariera birocratica sau politica modesta, cum e, de pilda, cea de ministru al sportului intr-un guvern de coalitie cu 7 partide si doua duzini de portofolii", il ironizeaza democrat-liberalul pe Crin Antonescu.

Sa cunoasca Uniunea Europeana, nu de la televizor, ci dintr-o experienta politica sau administrativa semnficativa, sa nu fie anti-american, adica anti-modern, ci sa respecte separatia puterilor, minoritatile, libertatea si toleranta, sunt alte conditii necesare, in opinia lui Cristian Preda.

De asemenea, europarlamentarul isi doreste ca prezidentiabilul PDL "sa vada in statul de drept o referinta de neocolit, dar si "sa poata vorbi liber fara sa plictiseasca si sa stapaneasca la un nivel convenabil minimum 2 limbi de circulatie internationala", o trimitere la acelasi Crin Antonescu, care a fost ridiculizat in presa pentru prestatiile sale in limba engleza.

Pe de alta parte, Cristian Preda cere de la viitorul prezidentiabil PDL "sa fie disponbil pentru compromis inteligent", adica "a nu confunde fermitatea cu intoleranta fata de adversari", dar si "sa fi probat ca e capabil sa depaseasca spiritul partizan".

"Last but not least, sa aiba umor, desi face politica. Cum angajarea politica produce stres si incruntare, avem nevoie de un presedinte care sa nu creada ca a fi responsabil inseamna a fi infailibil. Are umor doar omul politic care stie ca greseste", arata Cristian Preda in incheierea postarii sale, lprecizand totodata ca "regulile competitiei si bazinul de recrutare sunt foarte importante, dar, mai intai, trebuie sa vedem ce cautam si, abia apoi, cum anume procedam".

C.B.

Citește și:
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...