Cultura generala injectata in doze digerabile de Cristian Preda - recomandare de la seful SIE

Sambata, 04 Iunie 2016, ora 17:57
3861 citiri
Cultura generala injectata in doze digerabile de Cristian Preda - recomandare de la seful SIE
Foto: Ziare.com

Traim intr-o lume care "gafaie", ne autoizolam tot mai mult, crezand ca astfel suntem feriti de rele, insa ceea ce se intampla dincolo de granite ne afecteaza, vrand-nevrand, spune directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, recomandand ca o buna sursa de informatii cartea "Intre Grexit si Brexit", scrisa de Cristian Preda, unul dintre invitatii permanenti ai Ziare.com.

Volumul, care reuneste articole de analiza a fenomenului politic scrise de Cristian Preda in ultimii doi ani, la invitatia redactiilor Ziare.com si Adevarul, a fost lansat sambata, in cadrul salonului international de carte Bookfest 2016, organizat la Romexpo.

Cultura generala injectata in doze digerabile

Prezent la lansare in calitate de invitat, Mihai Razvan Ungureanu a reamintit ca "suntem intr-o profunda dependenta de ceea ce se intampla in exteriorul Romaniei, pe continent si in lume", chiar daca incercam sa ne "autoizolam de tumultul evenimentelor", crezand ca astfel "suntem in afara lucrurilor rele".

Lumea nu mai "respira", ci "gafaie", a continuat fostul ministru de Externe, iar "ceea ce se intampla dincolo de granitele Romaniei ne implica, fie ca vrem, fie ca nu vrem".

"Sustin orice pedagogie rabdatoare care incearca sa reorienteze gusturile noastre, catre ceea ce se intampla in restul lumii (...) O asemenea carte reuseste sa construiasca in primul rand curiozitati si in al doilea rand sa genereze un fel de dependenta intelectuala fata de ceea ce avem nevoie - reorientarea noastra catre lume.

Dl. Preda este observatorul care stie si cunoaste, nu este observatorul (care din pacate este in numar enorm in media) care nu stie, nu cunoaste, dar se exprima. Este o voce foarte corecta, bine argumentata.

Dl Preda are fantasticul talent de a injecta cultura generala in doze digerabile. Cultura generala te ajuta de fapt sa vezi ce se intampla in lume si sa intelegi ce se intampla in lume. In absenta ei, simpla ignoranta nu duce la nimic, decat la manipulare", a mai declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Directorul SIE a subliniat ca este nevoie de "readucerea subiectelor de politica externa in atentia generala a publicului nostru local", reamintind ca se apropie summit-ul NATO de la Varsovia, unde se vor discuta subiecte ce tin de securitatea regionala, dar si Brexit-ul.

"Conteaza foarte mult ce se va intampla in Marea Britanie, asa cum a contat in urma cu o saptamana subiectul alegerii unui presedinte de extrema dreapta intr-un stat european (Austria - n.red.). Lucrurile acestea sunt intr-o dinamica, in miscare, ne provoaca. Trebuie sa fim atenti si la ele cel putin cum suntem de atenti la subiectele realitatii noastre romanesti", a mai declarat directorul SIE.

In ceea ce priveste volumul lansat de Cristian Preda, Mihai Razvan Ungureanu a mai comentat spunand ca "articolele pornesc din exteriorul Romaniei ca sa explice ce se intampla acasa la noi".

"Pastilele acestea de cultura generala pe care ni le administreaza cu regularitate dl. prof. Preda ne ajuta sa participam alaturi de domnia sa la incertitudinile sale, de data aceasta de europarlamentar, la temerile sale si nu in ultimul rand, la nelinistile sale, profund legitime. Titlul este rezumatul unei asemenea nelinisti", a mai declarat directorul SIE, reamintind ca se apropie referendumul la care britanicii vor decide daca raman sau nu in Uniunea Europeana.

Foto: Ziare.com

Sa intelegem ce se intampla in Europa

La randul sau, Cristian Preda a multumit redactiei Ziare.com pentru invitatia adresata de a scrie "pe teme de politica europeana si pe teme de politica romaneasca".

"Mi se pare foarte important sa intelegem ce se intampla nu doar in Europa in genere, ci si in partile componente ale UE, in statele membre. Saptamana de saptamana sunt la Parlamentul European, interactionez cu oamenii care vin din toate aceste tari membre. Sunt foarte curios si in conversatiile cu ei nu discutam doar despre agenda Parlamentului, ci si despre ceea ce se intampla in tarile lor.

Am descoperit in acest fel ceea ce incerc sa transmit prin articolele pe care le scriu: faptul ca fiecare dintre problemele care ne preocupa azi in Europa are o nuanta, un accent particular in statele membre, pariul european fiind acela de a le pune impreuna, de a gasi un numitor comun pentru toate aceste voci, sensibilitati diferite", a declarat Cristian Preda.

Totodata, acesta a subliniat faptul ca scrie despre politica romaneasca, dar in calitatea sa de politician independent cu adevarat, neafiliat unui partid.

"Voi continua sa public, saptamana de saptamana, texte despre Uniunea Europeana, despre agenda noastra de la Bruxelles, despre ceea ce se intampla in statele membre, dar si despre politica de la noi. Luni, de pilda, voi scrie despre alegerile locale", a anuntat Cristian Preda.

Citeste, luni, pe Ziare.com articolul "Votul meu util a fost irosit", precum si celelalte articole publicate de Cristian Preda.

Foto: Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Cristian Preda intre Grexit Brexit, #carte Cristian Preda ziare com, #Mihai Razvan Ungureanu Preda carte , #europarlamentar