Ponta a cerut protejarea lui Sova, a luat o portavoce si ne spune "Mi-e frica de DNA!" - Interviu cu Cristian Preda

Sambata, 09 Mai 2015, ora 07:00
9200 citiri
Ponta a cerut protejarea lui Sova, a luat o portavoce si ne spune "Mi-e frica de DNA!" - Interviu cu Cristian Preda
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Cristian Preda spune despre Victor Ponta ca ii este frica de DNA, motiv pentru care a si cerut protejarea senatorului PSD Dan Sova, pentru care nu s-au incuviintat, in Parlament, cererile procurorilor anticoruptie de retinere si arestare.

De asemenea, intr-un interviu acordat Ziare.com, eurodeputatul considera ca romanii ar trebui sa revina la un sistem electoral care era utilizat si in urma cu aproape 100 de ani, respectiv votul preferential pe liste.

Cristi Preda, despre ambasadorii propusi si marele absent: Plesu a avut mana mai buna decat Nastase

Cristian Preda a mai vorbit despre introducerea obligatorie a votului electronic, despre coborarea pragului electoral la 2 la suta, pentru alegerile europene, precum si despre infiintarea partidelor cu doar trei membri fondatori.

Europarlamentarul a abordat si subiectele legate de bilanturile recente facute de Victor Ponta si Klaus Iohannis, despre PMP si Traian Basescu, precum si despre lipsa de Opozitie din politica romaneasca, dominata de cele doua mari formatiuni politice ale tarii - PSD si PNL.

Sambata se sarbatoresc Ziua Europei si Ziua Victoriei in Rusia. Este diferita aceasta zi fata de cele din ceilalti ani?

E diferita, pentru ca Rusia nu mai e partenerul strategic al UE. Iar daca, in ultimii ani, aceste doua momente se sarbatoreau impreuna, acum sunt clar separate, pentru ca, din fericire, liderii europeni nu s-au dus la Moscova. Au fost unii tentati sa se duca la Moscova, de exemplu presedintele ceh (Milos Zeman - n.red.), care e un socialist original, dar s-a oprit la timp.

Probabil ca si in urmatorii ani vom avea ruptura de azi, fiindca Moscova nu pare dispusa sa revina la un comportament decent in raport cu Europa. Moscova se comporta ca agresor si va sarbatori probabil, de acum incolo, ziua Victoriei cu alti lideri, nu cu cei europeni.

Putin isi asteapta invitatii pentru marea parada - cine a sosit si cine mai e asteptat (Galerie foto)

Ceremoniile de la Gdansk au aratat ca 9 mai e inca sub semnul unei unitati europene si ma bucur sa vad ca niciun lider din UE n-a mers la Moscova.

Apropo de Ziua Europei, ati primit invitatia din partea presedintiei pentru ceremonia de la Cotroceni si ati si transmis o scrisoare deschisa dlui presedinte.

E un semnal de alarma. Am incercat sa spun ca nu e in regula faptul ca singura relatie institutionala pe care o au alesii din Romania in Parlamentul European cu institutiile din tara unde au fost alesi o reprezinta receptiile de 9 mai si 1 decembrie.

Cred ca se poate face mai mult si i-am sugerat presedintelui sa stimuleze crearea unui cadru, fie si informal, care sa permita o consultare periodica a europarlamentarilor. Din 2009 incoace, de cand am fost ales in Parlamentul European, nu am avut o relatie consistenta, cu autoritatile din Romania. Noi, parlamentarii europeni, nu eu, Cristian Preda.

Mai precis, am avut doar doua intalniri cu doi dintre numerosii ministri de Externe pe care i-am avut pana acum - Baconschi si Aurescu -, nicio intalnire cu vreunul dintre prim-ministri, nicio intalnire cu vreuna dintre comisiile de resort din Parlamentul Romaniei, nicio intalnire cu ministrii Afacerilor Europene.

In toate statele membre, exista mecanisme de coordonare intre alesii europeni si cei nationali. Acestia colaboreaza, schimba informatii, construiesc strategii comune. E bizar ca eurodeputatii din Romania sunt integrati in familiile politice europene, colaboreaza cu Comisia, cu Consiliul, interactioneaza uneori cu guvernele din celelalte state-membre, dar sunt in divort cu institutiile din tara lor.

Ati urmarit bilanturile realizate la 3 ani de guvernare de Victor Ponta si 100 de zile de presedintie de Klaus Iohannis? Cum vi se par?

Sunt doua situatii foarte diferite. Dupa trei ani la guvern, Ponta e un supravietuitor. E norocos, e si trisor. Premierul e, evident, intr-o situatie dificila, o si spune frecvent. Mesajele sale marturisesc teama de a pierde puterea. In schimb, Iohannis este intr-o luna de miere prelungita cu publicul. Presedintele a facut un bilant la inceput de drum. Vrea sa spuna: m-am instalat. De altfel, inteleg ca ne si pregateste un volum care se numeste "Primul pas". Important e ca are trei sferturi din publicul din Romania alaturi de el.

Iohannis, bilant de 100 de zile: Despre "postacul" Basescu, raspunderea lui Ponta si "pendulul ANAF"

Ponta face bilantul guvernarii pe blog: Situatie fara precedent

Victor Ponta e foarte departe de situatia asta: are foarte multe cicatrici, e un om care incearca sa ajunga la primul punct de urgenta, colegii lui sunt anchetati, ministrii dau chix, premierul fiind silit sa faca foarte multe schimbari intr-un guvern care era initial prezentat ca foarte cinstit, dar ai carui membri se afla acum fie in arest, fie sunt condamnati. Majoritatea ministrilor n-au lasat nimic in urma, iar altii sunt anonimi. Nu cred ca exista o alta tara europeana in care atat de multi ministri sa fie atat de necunoscuti. Avem o politica stranie.

Sunt doua situatii foarte diferite - bilantul lui Ponta si bilantul lui Iohannis.

Colaborarea aceasta permanenta, de la inceput, intre presedinte, premier si partide, cum pare? Ca, practic, nu mai avem Opozitie, cel putin asa se vede.

E un efect al simplificarii dramatice a scenei politice - avem doua mari partide, care au in acest moment peste 80 la suta din mandate si peste 85 la suta din optiuni in sondaje, iar asta a creat o situatie foarte speciala. Unul dintre partide are Guvernul si celalalt controleaza Presedintia. Iar asta a schimbat din temelii peisajul politic, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre aceste partide se confrunta cu o agenda judiciara foarte solicitanta. Cele doua formatiuni tremura la gandul ca nu vor avea pe cine sa puna pe liste la anul.

Consultari secretizate si o premiera la Cotroceni: Ce au semnat liderii partidelor

PNL si PSD au confiscat scena politica, nu mai e loc pentru altcineva. Pe de alta parte, sunt timorate de confruntarea cu Justitia si de faptul ca trebuie sa dea in sfarsit seama pentru coruptii din propriile randuri, pe care n-au avut dorinta de a-i elimina, de a-i marginaliza si exclude. Ca urmare a investigatiilor DNA, de altfel, nu atat partidele exclud, cat membrii lor se auto-exclud. Asta arata ca partidele nu au autoritate in fata membrilor, sunt castele de nisip.

De fapt, avem partide roase de coruptie, care au inteles afilierea la organizatii politice drept un instrument pentru a confisca accesul la resurse publice. De asta, atunci cand, alaturi de Monica Macovei sau Sever Voinescu, ne-am batut in PDL pentru Codul Etic, eram vazuti ca niste tradatori naivi. Pentru ca noi ne opuneam deschis chiar acestei logici, care a fost raspandita in toate partidele si este acum dominanta si la PSD, si la PNL.

Partidele functioneaza pentru a proteja accesul la resursele publice, ceea ce ii impinge pe liderii politici, odata aflati in Justitie, sa plece din partid, nu din functia publica. Pentru ca ei raman in contact cu reteaua de partid care i-a sprijinit si pe care au consolidat-o prin fiecare act de coruptie.

PSD si PNL au de ales intre a continua cu tipul de retea construita pentru acces la resursele publice, utilizate in mod privat, sau se pot reconstrui, pornind de la valori. S-ar putea sa fim, la anul, intr-o criza teribila din punctul de vedere al partidelor. Vom trai si vom vedea.

Deocamdata, PSD parca e mai rau lovit si Opozitia iese mai intarita din valul Justitiei.

Nu cred, pentru ca, intr-un anumit sens, n-avem Opozitie! Asa cum spuneam, avem doua blocuri politice, care au acaparat cele doua parti importante ale puterii din Romania. PNL are o parte, cea mai prestigioasa, a Executivului - seful de stat -, ceilalti au Guvernul, sustinut de o majoritate parlamentara foarte colorata. Avem doua partide si o putere impartita. Nu exista contestatar.

Celelalte partide mici sunt decorative, nu mai exista. UDMR e singurul care, cu legitimare etnica, isi cauta un loc.

Inclus aici si PMP, care e sustinut de Traian Basescu, si care declara ca face opozitie la ambele tabere.

Dar adevarata opozitie se face in Parlament, unde PMP e foarte fragil. Traian Basescu nici nu e membru de partid. Sincer, mi-e greu sa vorbesc despre acest partid, cum mi-e greu sa vorbesc si despre Traian Basescu. Pentru ca si PMP, si Traian Basescu m-au sustinut in campania de acum un an pentru europarlamentare, dupa care PMP m-a exclus, fara sa-mi dea macar dreptul de a ma apara.

Insist: un partid de opozitie e un partid care are un numar semnificativ de deputati care se opun majoritatii din Parlament. Anul trecut, PMP avea 10-12 deputati. Nu stiu daca mai sunt acum jumatate. Si chiar daca ar fi tot atati, fata de cei aproape 600 de parlamentari, au forta pe care o va avea UKIP in Parlamentul de la Londra. Cam asta e situatia. Nu e suficient sa fii vocal si radical in dezbaterea publica. De altfel, am impresia ca doar Traian Basescu e citat in presa, iar atunci cand e pomenit se spune "fostul presedinte", nu lider PMP. In rest...

N-ati ramas in relatii de niciun fel?

Nu, cu niciunul dintre membrii PMP. Din pacate, m-au exclus absolut pe nedrept si nu exista drum de intoarcere. A existat unanimitate in PMP in privinta excluderii mele. Am fost dat afara pentru ca m-am opus candidaturii Elenei Udrea si am cerut ca PMP sa se desparta de ea. PMP a zis: nu! Ne despartim de Preda, nu de Udrea! O apara si acum, cand a fost pusa sub acuzare. PMP e ca PSD sub Nastase. Drumurile noastre s-au despartit. Sunt cu adevarat independent si vreau sa raman asa.

Revenind la chestiuni europene, ati cerut recent introducerea obligatorie a votului electronic - ce inseamna? Plus coborarea pragului electoral la 2 la suta pentru alegerile europene.

In acest moment, in Parlamentul European, lucram la refacerea legislatiei electorale europene. Am propus doua modificari ale acesteia. Nu e o legislatie stufoasa. Dar exista niste puncte foarte clare, de exemplu utilizarea unui sistem de vot proportional.

Nu exista stat-membru care sa utilizeze un mod de scrutin majoritar la europene. Eu am propus doua lucruri: primul e coborarea limitei maxime a pragului la 2 la suta, acum fiind de 5 la suta. Atata timp cat unele tari au mai mult de 20 de deputati, si sunt mai multe in aceasta situatie, e potrivit ca pragul sa fie sub 5 la suta.

Votul in avans - o solutie pentru Romania?

Am propus, de asemenea, ca in toate alegerile din cele 28 de state-membre sa fie introdusa posibilitatea votului electronic. Orice cetatean european sa aiba posibilitatea de a vota online! Estonia are o experienta foarte buna in aceasta privinta si cred ca ea trebuie sa fie impartasita celorlalte state-membre. Alegerile europene sunt o foarte buna oportunitate pentru a face asa ceva, fiindca un numar mare de europeni traiesc in afara tarii in care s-au nascut. Ei trebuie sa aiba posibilitatea de a vota pentru deputatii alesi in tara lor de bastina, fara a merge sute de km pana la ambasade.

Deputatii au fost de acord cu infiintarea partidelor cu trei membri. Il sustineti?

Am cerut si eu, de un deceniu incoace, relaxarea obligatiei de a avea 25.000 de membri fondatori, o lege tipica mai degraba republicilor din Asia Centrala decat spatiului european. E foarte bine ca acum avem o legislatie mult mai liberala privind dreptul la asociere. Nu cred ca se va opune cineva acestui drept. E imposibil sa anticipam cate partide se vor crea. Atunci cand legea cerea 251 de fondatori, la inceputul anilor '90, s-au fondat circa 300 de partide. Era o oferta mult mai diversa decat cea de astazi. Sper sa se intample si acum la fel.

Un partid se poate infiinta cu trei membri, a decis Camera Deputatilor

Exista, apoi, acordul de principiu pentru revenirea la un vot pe liste, proportional, la alegerile parlamentare. In schimb, s-au mentinut pentru alegerile locale formule de vot majoritare - la primari, nu si la consilii judetene. Aceasta combinatie de scrutine majoritare si proportionale poate sa dea surprize teribile, adica blocaje politice.

Mai e ceva. Dupa experimentul votului inventat de Tariceanu in 2008, pentru alegerile parlamentare, si care ne-a dus in mod pervers la 600 de parlamentari, in loc de 300, cum s-a decis la referendumul din 2009, e bine sa ne intoarcem la o formula de vot proportional.

Nu putem oare sa facem, totusi, un pas inainte? Adica sa nu ne intoarcem la ceea ce a dezamagit oamenii in anii '90, un vot pe liste blocate? Ma mir ca nu apara nimeni ideea care a fost, de fapt, la baza intentiei de a reforma legislatia electorala, si anume un vot preferential? Eu sunt de acord cu votul pe liste, dar cred ca trebuie sa fie un vot preferential. Alegatorul sa aiba posibilitatea de a selecta intre candidatii sustinuti de un partid. Exista formule de vot preferential in multe state membre din Uniunea Europeana si cred ca am putea sa preluam un asemenea model.

Reforma lui Tariceanu din 2008 a fost proasta pentru ca a dat mai multa putere partidelor, in loc sa dea cetateanului. E absurd sa revenim la un sistem de vot proportional tot cu liste blocate. Daca ne intoarcem la proportional, trebuie sa avem liste deschise, astfel incat daca partidul X pune cinci candidati, eu, ca cetatean, sa pot alege dintre cei cinci doar pe cei care imi plac, sau macar sa ii ierarhizez altfel decat vrea partidul.

Romania a avut, in 1919, un asemenea vot preferential. Sunt, de aceea, in eroare cei care spun ca romanii n-ar fi capabili sa faca o asemenea operatiune, de vreme ce acum 100 de ani puteau sa o faca inaintasii nostri. De fapt, partidele vor sa pastreze controlul asupra candidaturilor. Asta e problema. Eu sunt pentru intoarcerea la liste, dar cu conditia sa fie deschise. Cetateanul sa poata sa modifice ordinea facuta la partid.

Altfel, vom avea partidocratie 100%, un control absolut al partidelor asupra candidaturilor. Intoarcerea la vot cu liste blocate nu va rezolva problema unei proaste reprezentari. Dimpotriva.

Ati observat pozitiile ambasadelor occidentale cu privire la amendamentele si modificarile la Codurile Penale? Unii au spus ca nu au dreptul sa se amestece ambasadele.

Se amesteca, pentru ca politicienii de la noi fie vor sa faca modificari care sa le protejeze coruptii, fie tac. Si, din pacate, s-a intamplat de mai multe ori ca ambasadele sa vorbeasca si presedintele sa fie mut ca o lebada.

Ambasadorii, criticati din Senat: Ne-au mancat un referendum, MAE sa-i puna la punct!

Atunci cand ai o tara de acest fel, in care politicienii isi propun sa schimbe legea in interes propriu si nu in interesul general, si atunci cand alti responsabili politici ignora ceea ce fac legiuitorii, ambasadele reactioneaza. Fiindca ele nu uita ca suntem in UE si avem un MCV pe care ne-am angajat sa-l ridicam, daca justitia noastra functioneaza corect. Pe de alta parte, ambasadele nu uita ca avem un parteneriat strategic cu SUA, care tin foarte mult la statul de drept si la apararea drepturilor. Pentru ca asta e problema.

Fara arest pentru corupti? Ambasada SUA: Un semnal descurajator, mai ales pentru investitori

Parlamentul vrea sa schimbe Codul Penal: Reactia Ambasadei Marii Britanii

Daca Parlamentul ajunge sa lucreze in interes propriu si nu in interesul cetatenilor, nu mai e stat de drept.

Aici putem sa includem si cazul Sova?

Cu Sova e foarte simplu. E evident, politic vorbind, ca Victor Ponta a cerut protejarea lui Sova, intrucat se teme de propria lui implicare - asta e judecata mea politica. Judecata institutionala mi se pare ca e la fel de clara - asociat in aceasta intreprindere a fost presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care mi se pare ca, dupa decizia CCR, ar trebui sa plece definitiv din politica.

Atunci cand un politician se asociaza la malversatiunile unui alt partid si indura un asemenea esec, dupa parerea mea trebuie sa-si caute alta ocupatie. Onoarea ii cere sa plece din politica.

Tariceanu: Cazul Sova e posibil sa fie un pretext pentru a se ajunge la Victor Ponta

Nu vreau sa speculez, pornesc doar de la atitudinile pe care Victor Ponta le exprima si le-a exprimat public. Nu eu, ci Victor Ponta a spus ca PSD se teme de DNA. Gura pacatosului adevar graieste. Asta este premierul. Nu e singurul caz. Cu plagiatul este la fel de flagrant. Ponta e cel care a cerut alta comisie, el a vrut ministri care sa il protejeze, el a inventat o falsa si imposibila renuntare la un drept pe care nu l-a castigat, si anume dreptul de a purta titlul de doctor. E la fel ca in cazul Sova: gura pacatosului adevar graieste.

CCR: Hotararea Senatului in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala Ce urmeaza

Nu comentez cronica judiciara, vad cum stau politic lucrurile. Si, in acest caz, Ponta a luat portavocea si ne spune "Mi-e frica de DNA!". El ne spune acest lucru, nu eu, nu Opozitia.

Asta in contextul in care zilele acestea avem mai multe scandaluri in tara, legate de guvernare - cel al cardului de sanatate, cel al activitatii ANAF, al cresterii preturilor inainte de scaderea TVA.

E haos, asta este. Guvernul merge impotriva unei cresteri economice nesperate. Suntem in situatia in care societatea, prin eforturi extraordinare ale mediului de afaceri, reuseste sa aduca economia pe linia de plutire, si un Guvern care, si din neindemanare, si din neglijenta - fiindca sunt multi oameni indolenti prin ministere -, si din rea-vointa, incearca sa puna cat mai multe piedici intreprinzatorilor.

Lui Ponta i se cer explicatii pentru abuzurile ANAF: Aceasta lipsa de respect fata de contribuabil

Cred ca unii dintre cei mai napastuiti oameni din Romania sunt cei care vor sa faca ceva. Lenesii sunt premiati. Si chiulangii si trisorii. Asta este modelul succesului pesedist: trisezi si castigi!

Blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. "Este inuman ce ni se intampla" (Video)

Scumpiri la raft inainte de reducerea TVA? Cum ii ameninta Ponta pe retaileri (Video)

Cei care iubesc economia libera si vor sa creasca si bunastarea individuala, si bunastarea generala, sunt penalizati, sunt vanati, sunt impiedicati. Asta e chiar Romania care n-are o voce politica. Tocmai oamenii care trudesc, care isi platesc corect impozitele n-au o voce in acest moment. Din pacate.

Asta este drama politica pe care o traim in acest moment: o confiscare a puterii de catre doua partide intimidate de justitie si, pe de alta parte, o confruntare a Guvernului cu o societate care vrea sa se comporte precum celelalte societati europene, dar careia i se complica viata. Guvernul pare sa-si doreasca sa faca viata amara intreprinzatorilor, oamenilor destepti, cetatenilor corecti si sa-i sprijine pe mafioti, pe trisori, pe prosti.

Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, face apel către preşedinţii PSD şi PNL să renunţe la planul de a adopta în Parlament o lege specială pentru Klaus Iohannis, prin care acesta să...
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
Klaus Iohannis a negat că își va încheia mandatul de președinte mai repede, însă ipoteza prezenței lui pe listele PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie ar continua să fie...
#Cristian Preda Ponta Sova, #Ponta Sova DNA, #Cristian Preda vot liste, #Cristian Preda Klaus Iohannis, #Cristian Preda Traian Basescu , #europarlamentar
  1. Klaus Iohannis, trimis la pensie de liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu. „Ai făcut prea mult rău României"
  2. PNL ar lucra la modificarea legii pentru a-l introduce pe președintele Klaus Iohannis în lista candidaților pentru Senat
  3. Lasconi, declarații controversate despre românii din Diaspora: „Cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”
  4. Noi măsuri de miliarde de lei pentru zeci de companii românești. Marcel Ciolacu anunță lansarea a trei noi scheme de ajutor de stat
  5. Ciolacu, ironic cu privire la o candidatură a președintelui Klaus Iohannis la Senat: Presupun că nu vrea să candideze pe listele PSD
  6. De ce nu a vrut Ciolacu să aibă un comisar important la UE?
  7. Avertismentul lui Ciolacu pentru Mircea Geoană: "Dacă încep toate acele schelete să umble noaptea, va fi jale"
  8. Marcel Ciolacu vorbește despre "lălăiala" din administrația statului. Ce nerealizare consideră că este "cea mai mare restanţă a clasei politice"
  9. Kelemen Hunor îl compară pe Iohannis cu Ion Iliescu. „Cu derogare să meargă pe urmele lui”
  10. Elena Lasconi îl "înțeapă" pe Nicolae Ciucă. "Speram la o alianţă preelectorală cu un PNL condus de Ilie Bolojan"