USL se plange la Bruxelles: Basescu se pregateste sa incalce Constitutia

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 16:33
5770 citiri
USL se plange la Bruxelles: Basescu se pregateste sa incalce Constitutia
Foto: Arhiva

Europarlamentarii PSD si PNL au trimis, marti, o scrisoare deschisa tututor membrilor Parlamentului European si liderilor de la Bruxelles, in care se plang ca Traian Basescu intentioneaza sa refuze nominalizarea lui Victor Ponta pentru functia de premier, incalcand astfel "litera si spiritul" Constitutiei.

In scrisoare, europarlamentarii sustin ca dupa referendumul de suspendare a presedintelui Basescu, "prioritatea USL a fost sa promoveze un mediu politic constructiv si consensual, menit sa asigure stabilitatea institutionala a tarii, functionarea statului de drept si predictibilitatea economica".

"Prim-ministrul Victor Ponta a depus eforturi majore in scopul unei coabitari pasnice si productive cu presedintele Basescu", se arata in scrisoare.

Ponta: Basescu a fost ofiter al Securitatii

Europarlamentarii PSD si PNL mai informeaza ca Traian Basescu a "intervenit sistematic in campania electorala" si ca "suntem extrem de ingrijorati de posibilitatea aparitiei unei crize politice serioase dupa alegerile din 9 decembrie".

"Romanii vor vota in mai putin de o saptamana, iar toate institutiile de sondare a opiniei publice (CCSB, CSCI, IMAS, IRES, Avangarde) crediteaza USL cu un scor intre 56% si 62% din voturi. Principalul competitor al USL, ARD (construita in jurul fostului partid de guvernamant, PDL, si a presedintelui Basescu) se situeaza intre 15%-20%.

Cu toate acestea, presedintele Basescu a declarat in mod regulat ca nu are intentia de a-l nominaliza pe liderul coalitiei USL, Victor Ponta, ca viitor prim-ministru. Aceasta nu ar fi doar un nou refuz al presedintelui Basescu de a coabita, dar, cel mai important, o incalcare evidenta a spiritului si literei Constitutiei, care prevede ca presedintele trebuie sa nominalizeze premierul din partea fortei politice (political force - termenii folositi in scrisoare, n.r.) care obtine majoritatea locurilor in Parlament. Aceasta ar fi o incalcare grava a statului de drept si a procesului democratic din Romania", sustin semnatarii scrisorii.

Presedintele ALDE: Basescu trebuie sa respecte Constitutia si rezultatul alegerilor

Europarlamentarii PSD si PNL incheie spunand ca romanii "asteapta de la partenerii lor europeni sa joace un rol activ - asa cum au facut in aceasta vara - in a reaminti tuturor ca interesele natiunii, vointa oamenilor si statul de drept trebuie sa fie intotdeauna pe primul loc".

Cristian Preda: USL dezinformeaza

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca, prin aceasta scrisoare, USL ii dezinformeaza deliberat pe cei de la Bruxelles.

"USL foloseste termenul 'political force', pentru a traduce cuvantul 'partid', cel care este prevazut in Constitutie la capitolul privind desemnarea premierului. Este un gest de dezinformare, induce si mai multa confuzie", a declarat Preda pentru Ziare.com.

El a adaugat ca astfel de scrisori, trimise inaintea evenimentelor, nu dupa, sunt percepute ca ciudate la Bruxelles.

"Astfel de scrisori nu se trimit inainte, este straniu pentru cei de la Bruxelles. Pesedistii si penelistii sunt ca in povestea cu drobul de sare, fac profetii despre ce urmeaza sa se intample. Este profund nedrept, nu cred ca vor obtine o reactie pozitiva, nu este curat", a concluzionat europarlamentarul PDL.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#scrisoare europarlamentari USL, #scrisoare Bruxelles Basescu, #Cristian Preda scrisoare europarlamentari USL , #europarlamentar