Cristian Preda, delict de intelectualitate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 14:00
7352 citiri
Cristian Preda, delict de intelectualitate (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Conducerea PDL avea nevoie de o demonstratie de forta in incercarea de a reechilibra corabia care ia apa pe la toate imbinarile.

Asa ca, dupa toata tevatura din ultima saptamana, inceputa in Caras Severin si sfarsita la Bucuresti, in fruntea campaniei partidului a fost instalata mana forte dupa care suspina tot teritoriul, adica Vasile Blaga.

Pentru a marca schimbarea, inscaunarea a fost insotita de un sacrificiu ritual si exemplar, orchestrat de Elena Udrea: excluderea lui Cristian Preda.

Iata ce vor pati de acum toti cei care vor calca pe alaturi, chiar si numai cu gandul sau vorba si chiar daca fac parte dintre cei cunoscuti drept oamenii presedintelui! - este mesajul catre activul PDL si mai ales catre partea lui care mai are un dram de coloana si unul de creier.

"Intr-o competitie electorala, intr-un partid, dupa ce s-a luat decizia, trebuie sa o respecti. Pana se ia decizia, fiecare are dreptul sa-si spuna punctul de vedere. Dar dupa ce s-a stabilit si s-a luat o decizie cu privire la un candidat, partidul il sustine. Cine nu doreste acest lucru poate sa sustina un alt candidat, dar din afara PDL", a explicat Emil Boc.

Pana la un punct asa si este, dar intr-un partid asezat pe niste valori certe si imuabile, cu o ierarhie interna clara si proceduri transparente. Nu este cazul PDL, partid aflat in degringolada, unde candidaturile se impart dupa oricare alte criterii decat competitia interna din partid si unde singura valoare certa, definita ca atare de Elena Udrea, este numarul de voturi care pot fi aduse prin orice mijloace.

Dar Cristian Preda nu a fost, de fapt, exclus pentru indisciplina de a fi ales sa nu-l sustina pe Silviu Prigoana. Conflictul cu Silviu Prigoana, candidat cu adevarat de nevotat pentru electoratul traditional al PDL, a fost doar un pretext.

Racorit de excluderea lui Cristian Preda nu este doar Silviu Prigoana. Racorita este si Elena Udrea. Racorit este si Vasile Blaga (iata ca pana la urma tot i-a unit ceva pe marii adversari). Racoriti sunt toti cei care n-au digerat niciodata in interiorul PDL o specie extrem de enervanta si total inutila. adica intelectualii.

Pana la urma, nu doar fobia de adevar a PDL i-a fost fatala lui Cristian Preda, ci fobia fata de intelectualii care nu au inteles cum se face politica si nu aduc voturi, ba chiar mai fac si opozitie interna, lupta pentru tampenii precum criteriile de integritate.

Cristian Preda a fost exclus pentru delict de opinie. Adica a avut curajul sa spuna, si nu doar acum, adevarul incomod si jenant, a ramas fidel principiilor si valorilor cu care a intrat in politica si in baza carora PDL a castigat cateva randuri de alegeri.

Da, exista disciplina de partid, dar ea nu inseamna spalare pe creier, nu inseamna anularea liberului arbitru, nu inseamna abolirea democratiei. Nu inseamna sa taci cand vezi caruta indreptandu-se vijelios spre gard. Dimpotriva, tipi si mai tare.

"Intr-o viata de partid democratica, probleme au cei care nu pot accepta critici, nu cei care aduc critici", a declarat Monica Macovei, care s-a plasat ferm de partea lui Cristian Preda. Lasa ca vine si randul domniei sale!

Dar declaratii critice au emis chiar si grei ai partidului. Cezar Preda este foarte contondent atunci cand il nemultumeste ceva. Sorin Frunzaverde, pana sa plece de buna voie, a trimis o multime de sageti catre conducerea centrala. Elena Udrea, atunci cand a avut interesul sa o faca, a incercat sa determine demisia Guvernului din care facea parte. Niciunul n-a patit nimic. Pentru ca niciunul nu e intelectual. Ei sunt baroni. Ei aduc bani si voturi, deci au voie sa-si dea si cu parerea.

Cristian Preda nu aducea deservicii de imagine PDL. Dimpotriva. In criticile sale se regaseau multi dintre dezamagitii PDL, care mai aveau un motiv sa amusine in jurul partidului si sa spere ca poate-poate mai e posibila o redresare.

Criticile lui Cristian Preda erau dovada ca partidul mai are un filon de democratie, ca principiile candva promovate n-au fost cu totul ingropate. Era desigur o amagire, dar o amagire utila din punct de vedere electoral pentru PDL. Crede cineva ca electoratul lui Cristian Preda, asa in marja de eroare cum este el potrivit Elenei Udrea, sau electoratul Monicai Macovei, pe care nimeni n-a avut curajul sa-l masoare, vor descoperi brusc valentele lui Silviu Prigoana, acum ca nu mai are cine sa-l critice pe regele gunoaielor cu pliciul in mana?

Ma tem ca, dimpotriva, adversitatea acelui electorat, candva fidel PDL, va deveni totala. Dar ce conteaza cativa ametiti din marja de eroare?

Cele mai mari prejudicii de imagine au fost provocate PDL de cu totul alte persoane decat intelectualii cei critici, persoane care sunt inca in partid sau au fost eliminate cu inima stransa si recuperate prin tot felul de artificii. Monica Ridzi n-a fost exclusa, Dan Pasat n-a fost exclus, Antonie Solomon e tot pe acolo, prin intermediul UNPR, Mircia Gutau a fost, se pare, exclus de-abia dupa ce a fost condamnat definitiv de ICCJ. Si lista penalilor PDL e cu mult mai lunga.

Cate excluderi pe criterii legale sau de integritate au fost operate in PDL? In afara de Sorin Apostu, eu nu-mi amintesc niciuna. Toti acesti penali au loc in PDL, Cristian Preda nu are.

Ei bine, Cristian Preda a fortat o ultima clarificare a PDL prin chiar excluderea sa. Si-a facut datoria de intelectual: a aratat ca imparatul e gol golut. Adica a aratat cat de comunistoid, antireformist, antiintelectual a ajuns PDL.

Citește și:
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciucu, comentariu deplasat privind construirea spitalului ”Dăruiește Viață”: ”Când compari un Logan cu un Ferrari”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că va construi în sector un nou spital, cu o investiție de 160 de milioane de euro. Totuși, a simțit nevoia să facă un comentariu deplasat,...
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Motivul invocat de Guvern pentru care nu aprobă legile educației în ședința de vineri
Proiectele de legi ale Educației nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, motivul principal fiind că ministrul Educației Ligia Deca este încă în izolare, fiind bolnavă de...
#Preda exclus PDL, #PDL exclus intelectuali, #PDL reforma morala, #Udrea exclus Preda , #exclus PDL