Excluderea lui Cristian Preda, decisa in PDL - vezi reactiile

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 15:05
3933 citiri
Excluderea lui Cristian Preda, decisa in PDL - vezi reactiile

Excluderea europarlamentarului PDL Cristian Preda din partid, votata de Biroul Permanent National, a starnit o serie de reactii, unele favorabile deciziei, altele contrare.

"Nimic nu e mai periculos ca in fata unei campanii sa ai si oameni care te pot lovi pe la spate", a declarat presedintele Senatului, Vasile Blaga.

El a spus ca nu comenteaza "nici intr-un fel" decizia BPN.

BPN al PDL a votat excluderea lui Cristian Preda din partid

Vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, a reactionat la excluderea europarlamentarului PDL din partid, mentionand ca nu se considera intelectual, dar ca a auzit de multe ori expresia "baga-mi-as in intelectuali".

"Eu nu ma consider intelectual, dar am auzit 'baga-mi-as in intelectuali'. Am auzit-o frecvent, mult prea des. Am dreptate in repetate randuri. Atunci cand este acompaniata de o propunere de excludere, nu mai este o gluma spusa la sprit", a declarat democrat liberalul, explicand ca Preda a fost exclus pentru ca i se reproseza mai multe declaratii acumulate in timp, cea despre presedintele Boc, dar si faptul ca il sustine pe Nicusor Dan.

Paleologu a subliniat faptul ca a votat impotriva excluderii europarlamentarului din partid, cel mai probabil alaturi de Teodor Baconschi.

Prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi a declarat ca el a fost cel de-al doilea om care a votat impotriva excluderii lui Cristian Preda, insa l-a criticat pe acesta, spunand ca ar fi trebuit sa se abtina de la a-l critica pe Silviu Prigoana.

"Domnul Preda trebuie sa accepte ca PDL Bucuresti are un candidat, si ori se abtine, ori il sustine (...) S-a facut o evaluare a faptului ca domnul Preda s-a situat constant pe pozitii hipercritce fata de partid, mai critice decat fata de actuala Opoz, USL", a spus Baconschi la iesirea BPN.

El a precizat ca decizia nu e definitiva, insa Preda trebuie sa faca o figura onorabila pentru a ramane.

"Va trebui sa faca o amenda onorabila domnul Preda daca socoteste ca PDL e un partid in care ar trebui sa ramana", a adaugat fostul ministru de Externe.

La randul sau, Raluca Turcan a spus, pentru RFI, ca priveste excluderea lui Cristian Preda ca pe o pierdere: "Eu am de facut un singur comentariu. Cred ca este o pierdere atat pentru Partidul Democrat Liberal, cat si pentru Cristi Preda, cred ca este vina atat a lui Cristi Preda, cat si a Partidului Democrat Liberal si unde nu-i cap, vai de picioare!".

Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat ca excluderea lui Cristian Preda ar trebui sa fie un semnal pentru toti membrii partidului.

Potrivit lui Toader, "oricine poate sa vina oricand sa isi spuna o parere, atat timp cat o face in interiorul partidului. Dar daca declaratiile sunt facute public, trebuie sa se supuna hotararii partidului".

Monica Macovei l-a aparat pe Cristian Preda si a spus ca se va lupta pentru ca acesta sa ramana in partid, precizand ca excluderea acestuia a venit ca urmare a "moftului" cuiva.

"Cristian Preda trebuie sa ramana in PDL si ma voi lupta in CNC pentru respingerea propunerii de excludere. Intr-o viata de partid democratica, probleme au cei care nu pot accepta critici, nu cei care aduc critici.

Propunerea excluderii lui Cristian Preda acopera balbaielile organizatorice si de strategie ale Organizatiei Bucuresti. Nu exista in Statutul PDL sau in Codul etic vreo prevedere care sa permita excluderea doar pentru un moft al unui membru de partid", spune Macovei, intr-un comunicat remis Ziare.com

Regret ca, fiind in drum spre Cluj Napoca, nu am fost astazi la sedinta BPN, ca sa votez impotriva acestei propuneri, dar in mod cert voi fi la sedinta CNC", a mai spus aceasta.

Crin Antonescu, presedintele PNL, a vorbit si el despre excluderea lui Cristian Preda, spunand ca acesta nu are ce cauta in PNL.

"Nu e la PDL? A fost exclus? Dl Cristian Preda a fost tratat, inca un exemplu, cu foarte multa prietenie si incredere de PNL, domnul Calin Popescu Tariceanu, cand era presedinte si prim ministru, l-a invitat in partid, l-a numit secretar de stat. Ce a facut dl Cristian Preda dupa aceea, care a fost pozitia sa politica in raport cu situatia politica din Romania, cu fostul sau sef, Calin Popescu Tariceanu, e arhicunoscut si niciodata un asemenea om nu are ce cauta in PNL. Ca sa fiu cinstit pana la capat, nu am inregistrat vreun semnal oficial sau neoficial privind vreo intentie a domnului Cristian Preda de a intra in PNL.

Biroul Permanent al PDL a decis, luni, excluderea europarlamentarului Cristian Preda din partid, cu 30 de voturi pentru si doua impotriva.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...