Preda si Macovei vor prezenta propuneri de modernizare a PD-L

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 22:42
1258 citiri
Preda si Macovei vor prezenta propuneri de modernizare a PD-L
Foto: Cotidianul

Europarlamentarii PDL Cristian Preda si Monica Macovei vor prezenta luni, la sedinta BPN, un prim set de propuneri de modernizare a partidului, care sa fie incluse in statutul PD-L.

Prezenta celor doi europarlamentari la sedinta Biroului Permanent National are loc dupa ce europarlamentarul Cristian Preda a prezentat, initial pe blogul personal, si apoi in interviuri, cateva directii de reformare a PD-L. Opiniile sale au fost criticate de lideri ai partidului, care i-au reprosat ca a facut publice aceste propuneri si nu le-a prezentat in interiorul partidului.

Cristian Preda a declarat, totodata, ca necesitatea unor masuri de reformare a PD-L este sustinuta si de Monica Macovei.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, si secretarul executiv, Elena Udrea, au apreciat, la 11 ianuarie, ca discutiile in jurul necesitatii reformei partidului trebuie purtate in interior, lansand invitatii pentru o astfel de dezbatere.

"Cei care au lucruri de spus sa vina sa spuna in partid. Este cel mai simplu, orice opinie poate fi discutata. Sa nu credeti ca in Biroul Permanent toata lumea sta si toti spunem << DA >> cand spune presedintele partidului. Sunt opinii, se discuta", a declarat Elena Udrea.

"In Biroul Permanent, toate lucrurile trebuie discutate. Este invitat, este europarlamentar. Nu cred ca, daca cineva doreste sa isi spuna punctul de vedere, cineva il poate opri. Dimpotriva, BPN este forul de dezbatere numarul unu din partid, in afara Conventiei Nationale", a declarat si Vasile Blaga referitor la comentariile recente ale lui Cristian Preda privind necesitatea unei reforme interne a PDL.

Cristian Preda i-a asigurat ca va onora invitatia de a purta o discutie in forul de conducere al democrat-liberalilor.

Preda: Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda scria, pe 5 ianuarie, pe blogul personal, ca este necesara o modernizare a partidului si de o clarificare doctrinara. El sustine ca democrat-liberalii ar trebui sa profite de aceasta situatie demarand un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relatia cu cetatenii, structura organizatorica si identitatea doctrinara.

La primul capitol, Preda doreste ca recrutarea noilor membri ai partidului sa nu se faca dintr-o perspectiva clientelara, ci dintr-una civica, ca relatia dintre afaceri si politica sa fie clarificata mai bine, iar relatia dintre diferitele generatii din partid sa nu se faca pe o logica de confruntare.

In al doilea rand, Preda vrea ca liderii PDL sa fie pregatiti sa accepte o mai mare libertate de opinie in cadrul partidului. "Un partid modern nu e nici o firma, nici o inchisoare. Voturile nu se strang precum profitul unei firme, iar partidul trebuie sa asume o libertate de opinie considerabila (...) Un partid nu e modern daca se imbata cu iluzia comunicarii prin televiziune. Un partid e modern daca gandeste, nu daca plateste propagandisti capabili sa vanda un slogan. Un partid nu e modern daca vorbeste pe o voce", se arata in comentariul postat de Preda pe blogul sau.

Europarlamentarul se pronunta si pentru o separare mai clara a orientarilor doctrinare din interiorul partidului care cuprinde mai multe orientari ideologice. "Optiunile liberale, crestin-democrate si de centru convietuiesc fara frontiere clare in sanul PD-L. Nu e nevoie de pasaport, dar parca o busola nu ar strica", conchidea Cristian Preda.

#cristian Preda PDL, #Preda Macovei PDL, #Cristian Preda chemat conducere, #Preda critici PDL , #Monica Macovei