
Europarlamentarul PMP Cristian Preda spune despre candidatul partidului pentru prezidentiale, Cristian Diaconescu, ca a fost "de partea buna a baricadei", in anul 2012, cand a avut loc referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Vicepresedintele PMP sustine ca membrii partidului nu pot sa astepte "solutia" altor partide in privinta candidatului la alegerile prezidentiale.
"Noi avem un candidat, care e un candidat pro-occidental, cu un profil european, care n-a fost in niciun fel in criza regimului, in ceea ce s-a numit lovitura de stat in 2012, si mergem cu el. Pe urma o sa vedem ce fac si ceilalti. Nu putem sa asteptam solutia altora. Noi avem o solutie pe care o prezentam ca pe o posibila varianta in competitia asta pentru prezidentiale.
Noi suntem deschisi la orice colaborare si orice discutie cu altii si ne-am bucura daca ar exista o disponibilitate pentru dialog", a declarat Cristian Preda, pentru Ziare.com.
Cristian Diaconescu, candidatul PMP la prezidentiale
Acesta considera ca alegatorii de centru-dreapta ar putea aprecia mai degraba pozitionarea lui Cristian Diaconescu fata de momentul suspendarii lui Traian Basescu, din vara anului 2012, decat faptul ca a facut parte din PSD.
"S-ar putea ca, pentru un alegator care se revendica de la centru-dreapta, care nu vrea sa-l vada pe Ponta la Presedintie, sa conteze mai mult faptul ca Diaconescu a fost in 2012 de partea buna a baricadei, decat ca, in urma cu mai multi ani, era membru PSD. S-ar putea, nu stiu, e o ipoteza", a spus europarlamentarul PMP.
In ceea ce priveste disponibilitatea PMP de a renunta la Cristian Diaconescu in favoarea unui candidat unic al dreptei, Cristian Preda puncteaza ca "deocamdata suntem dispusi la orice dialog, telefonul e deschis".
"Il stiu telefonul meu si al celorlalti colegi din PMP si penelistii, si pedelistii, si penetistii, si Forta Civica. Telefoanele sunt deschise si numerele au ramas aceleasi. Deci suntem dispusi sa discutam. Nu putem sa facem scenarii in conditiile in care nimeni nu ne suna. Noi avem un parcurs si suntem dispusi la dialog, asta este pozitia noastra in acest moment", a subliniat fostul democrat-liberal.
Elena Udrea, noul presedinte PMP. Partidul si-a desemnat si candidatul la presedintie
Care sunt cei noua vicepresedinti PMP si de ce domenii vor raspunde
Vicepresedintele PMP adauga ca partidul are o confirmare la urne cu circa 350.000 de votanti, adica 6 la suta la alegerile europarlamentare, apreciind insa ca este greu de anticipat in acest moment care vor fi candidatii la prezidentiale de pe partea dreapta si cate voturi ar putea primi Cristian Diaconescu.
"Nu putem face acum o profetie si e greu de judecat, pentru ca in acest moment exista un singur alt candidat de la dreapta, care este cert, si anume dl Mihai Razvan Ungureanu, din partea Fortei Civice. In rest, candidatul sustinut multa vreme de USL, in intregul sau, si care pe urma s-a refugiat doar in sprijinul PNL - Crin Antonescu - s-a retras; candidatul PDL, dl Predoiu, a fost pus sub semnul intrebarii de proiectul unei fuziuni intre PDL si PNL.
E greu de anticipat in acest moment cate voturi va putea strange Cristian Diaconescu, pentru ca nu stim daca vor fi doi candidati din partea PNL si PDL, va fi un candidat de la PNL si PDL, sustinut de ambele partide sau de o noua formatiune politica, e greu de facut aceasta estimare", a afirmat vicepresedintele PMP.
Udrea dezvaluie in ce conditii va sustine PMP un candidat comun al dreptei
Fuziunea PNL cu PDL, comparata cu cea cu ApR
Europarlamentarul compara posibila fuziune a PNL cu PDL cu cea dintre PNL si o alta formatiune politica, de la inceputul anilor 2000.
"In 2000, PNL a mai avut un plan de fuziune in timpul precampaniei pentru prezidentiale, cu un partid care avea atunci 12 la suta, cat are si PDL la ultimele alegeri, si anume ApR (Alianta pentru Romania - n.red.). Atunci a fost vorba, cum e vorba si acum, de proiectul unei fuziuni intre cele doua partide, de un candidat comun, a fost un proiect care a esuat.
Cele doua partide au avut doi candidati - dl Stolojan, respectiv dl Melescanu - si de-abia dupa ce niciunul dintre ei n-a trecut in turul doi s-au gasit resurse pentru ca ApR si PNL sa fuzioneze, dar asta s-a intamplat dupa prezidentiale (in 2002 - n.red.). Deci, pornind de la acest precedent, noi nu putem sa judecam acum ce se va intampla in aceasta parte. Eu le doresc succes colegilor din PDL si PNL, dar nu pot sa stiu ce va iesi de acolo la ei", a precizat Cristian Preda.
Udrea: Nu suntem partidul celor cu doctorate la Sorbona
Referitor la declaratia presedintelui PMP, Elena Udrea, de joi, care a spus ca "PMP isi doreste sa fie un partid altfel, dar partid altfel nu inseamna partidul celor cu doctorate la Sorbona, desi sunt bineveniti si ei", europarlamentarul a remarcat ca formatiunea politica din care face parte "este singura de pe scena noastra politica in care exista cinci membri foarte cunoscuti care au doctorate in Franta - Baconschi, Funeriu, Paleologu, Papahagi si Cristian Preda".
"Cred ca trebuie sa valorificam aceasta experienta, nu prin gesturi de infatuare, trebuie sa vedem ce valoare are aceasta experienta intelectuala inainte de toate, nu diploma ca atare, hartia conteaza, ci experienta unei formari in Occident. Si cred ca faptul important aici este ca oameni cu o educatie in universitati prestigioase din Franta au decis sa faca si politica.
Si eu cred ca ei pot sa insemne, prin experienta intelectuala, prin experienta de viata in Occident, un plus pentru PMP si sunt convins ca ei isi au locul intr-un partid care e, in mod necesar, un partid divers", a conchis Cristian Preda.
Altfel nu va va suna nimeni. Vezi tot