Cristi Preda: Decizia cu privire la referendum ar putea ajunge la arbitrajul Comisiei de la Venetia

Sambata, 18 August 2012, ora 14:42
3259 citiri
Cristi Preda: Decizia cu privire la referendum ar putea ajunge la arbitrajul Comisiei de la Venetia
Foto: Blog

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, sustine ca presedintele interimar, Crin Antonescu, si-a reconfirmat dispretul fata de orice majoritate care nu ii este favorabila, opinand ca decizia cu privire la referendum ar putea ajunge la arbitrajul Comisiei de la Venetia.

"Vineri seara, Crin Antonescu a confirmat asteptarea pe care o aveam. Senatorul penelist, care tine in acest moment locul sefului statului, s-a pronuntat in privinta deciziei CCR, afirmand ca nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru", a scris Cristi Preda pe blog.

PDL-istul considera ca respingand aceasta ipoteza, "Crin Antonescu isi reconfirma dispretul fata de orice majoritate care nu-i este favorabila. In acelasi timp, el refuza sa spuna cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Asa ar fi facut orice politician responsabil, insa dupa toate aparentele Antonescu e mai interesat de ramanerea cu orice pret la Cotroceni decat de detensionarea situatiei actuale".

Cristian Preda considera ca, daca nu exista minimum 6 judecatori care sa considere ca votul popular a confirmat - in conditii de perfecta legalitate, incluzand aici si atingerea cvorumului - decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Basescu, "vacanta functiei de presedinte inceteaza".

"Sa luam, totusi, in seama ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscuta de partile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori in vizita sa de la Bucuresti ca, in conditiile exacerbarii partizanatului intern, Comisia de la Venetia ar putea juca rolul unui tert care valideaza", a mai scris Preda.

Antonescu: Parchetul joaca in tabara lui Basescu

El sustine ca o eventuala consultare a Comisiei de la Venetia ar da un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: precedente existente in alte Curti constitutionale din Europa ar impinge foarte probabil Comisia de la Venetia sa considere ca o decizie a CCR de invalidare cu 5 la 4 e legitima, fiindca ea indica in chip indubitabil ca mai lipsesc doua voturi pentru a valida consultarea referendara.

"Sa luam insa in seama si varianta in care, dupa un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C.Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmand astfel critica institutiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea - mult mai facila - a agravarii crizei prin presiunea strazii si/sau delegitimarea deciziei CCR, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL.

Comisia de la Venetia este un organ consultativ al Consiliului Europei alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional.

Cristi Preda mai noteaza ca Crin Antonescu nu exclude aceste evolutii - despre care s-a vorbit public in ultimele zile - atunci cand afirma ca sansele de revenire a lui Basescu la Cotroceni sunt "infime".

"Lasand la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enorma), sa ne inchipuim doar scena institutionala: Parlament care nu se reuneste pentru a putea lua act de decizia CCR; presedintie interimara prelungita sine die; guvern in functie pana la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat in absenta legislativului; la randul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindca presedintelui interimar Constitutia ii interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tavalug? Eu cred ca da", conchide europarlamentarul PDL.

Crin Antonescu a anticipat, vineri, in cadrul unui interviu, ca verdictul CCR va fi de validare a referendumului.

"Traian Basescu nu se simte bine cu suspendarea si cred ca sansele lui de a reveni la Cotroceni sunt infime. Eu cred intr-un verdict corect al CCR, dupa toate aceste dezbateri si presiuni, pe care nu le facem noi, care va da intaietate legii si realitatii. Cred intr-un verdict de validare a referendumului. Nimeni nu va accepta un verdict cu 5-4 din voturile judecatorilor CCR, ci numai 6-3", a precizat presedintele interimar.

C.P.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Cristian Preda declaratii Crin Antonescu, #Cristian Preda validare referendum, #Cristian Preda refrendum Comisie Venetia , #PDL