Cristi Preda: Negocierile pe bugetul european - complicate, nimeni nu intelege ce vrea Ponta (Video)

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 07:43
3261 citiri
Cristi Preda: Negocierile pe bugetul european - complicate, nimeni nu intelege ce vrea Ponta (Video)
Foto: Facebook/Cristian Preda

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca atitudinea "nationalista" manifestata de USL si Victor Ponta in privinta bugetului european reprezinta o dificultate suplimentara in depasirea unor negocieri foarte complicate. "Nimeni nu intelege ce vrea Ponta", spune Preda.

"In ce priveste utilizarea dreptului de veto, solicitat de Victor Ponta, problema e ca inainte ca discutia sa inceapa in Romania a existat un anunt al premierului britanic, David Cameron, care a amenintat ca, daca bugetul nu e diminuat, Marea Britanie va utiliza dreptul de veto si ca iesi din UE in 2015.

Gestul lui Ponta este o dificultate suplimentara in gasirea unui ton pentru negocierile referitoare la buget: solicitarea lui este contrara a ceea ce deja Cameron anuntase. Trebuie stiut ca niciun gest de acest fel nu rezolva problema. Un veto nu produce un buget.

Suntem intr-un soi de scenariu politic din care retinem ca din motive diferite nu se doreste adoptarea unui buget, se doreste amanarea discutiei despre adoptarea bugetului, ceea ce nu este un semn bun", a declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Antonescu: Pozitia Romaniei la Consiliul European sa fie discutata in Parlament!

Europarlamentarul PDL considera ca solicitarea premierului privind utilizarea dreptului de veto reprezinta, de fapt, o atitudine electorala, Ponta fiind mai putin interesat de soarta bugetului european.

"Enuntul lui Ponta cu dreptul de veto este 99% un calcul electoral intern si 1% interes pentru chestiunea bugetului. Anuntul va fi luat ca un element politic, presedintele a sugerat ca alta este atitudinea in negocieri.

Un asemenea anunt este o consolidare a atitudinii nationaliste a actualului Guvern si a USL, daca privim cu atentie miza nu este obtinerea unui compromis referitor la buget, ceea ce de fapt vor cauta toti europenii, ci consolidarea imaginii unui USL nationalist. Un USL care spune 'suntem buricul pamantului si nu ne intereseaza nimic altceva'.

Pe de alta parte, propunerea lui Ponta vine pe fondul unei incapacitati dramatice a Guvernului de a accesa fonduri europene. Pe acest fond sa vii sa spui ca vrei mai multe fonduri cand nu poti sa cheltui nici o zecime nu poti fi privit cu seriozitate. Nimeni nu intelege ce vrea Ponta", a subliniat Preda.

Ponta: Basescu nu m-a lasat la Bruxelles pentru ca are de platit acolo datorii (Video)

Europarlamentarul PDL a explicat ca institutiile UE sunt acum in imposibilitatea de a acoperi 9 miliarde de euro pentru programe deja contractate, deci nici nu se poate pune problema unei majorari bugetare pentru perioada urmatoare.

"Punctul in care suntem acum este ca nu se gasesc solutii sa se acopere cei 9 miliarde pentru acest an, asta este realitatea cotidiana dincolo de discursurile nationaliste din Romania. Daca Victor Ponta are o solutie miraculoasa, ar fi bine sa ne-o comunice si noua si europenilor", a punctat Cristian Preda.

Bostinaru: Tara mea sa se bata pentru interesele noastre

Pe de alta parte, europarlamentarul PSD Victor Bostinaru considera ca atitudinea premierului este in concordanta cu asteptarile multor state europene, cu precadere a celor din grupul "Pritenii Coeziunii".

"Reprezentantii statelor din grupul "Prietenii Coeziunii" asteapta de la Romania o pozitie ferma. Romania, alaturi de Grecia, Bulgaria si Ungaria ar avea cel mai mult de pierdut, reducerea bugetului ar fi dezastruosa pentru noi. Oricum, statele din acest grup intentioneaza sa foloseasca dreptul de veto, dar pe mine ma intereseaza ca tara mea sa se bata pentru interesele noastre", a declarat Bostinaru pentru Ziare.com.

AFP: Romania a ratat sansa fondurilor UE - are cea mai slaba absorbtie

El a dezvaluit ca "nervozitatea tututor grupurilor din Parlamentul European, inclusiv a PPE, este mai mare ca niciodata", iar "pudoarea" manifestata de Traian Basescu in privinta utilizarii dreptului de veto dovedeste "o neintelegere a subiectului".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Cristian Preda buget UE, #Cristian Preda Consiliul European, #Cristian Preda Ponta veto, #Bostinaru Ponta veto, #Bostinaru buget UE , #PDL