Cristi Preda: USL este exprimata prin discursuri ceausiste in PE. Oamenii sunt siderati! - Interviu

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 17:43
4488 citiri
Cristi Preda: USL este exprimata prin discursuri ceausiste in PE. Oamenii sunt siderati! - Interviu
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda, prim-vicepresedinte al democrat-liberalilor, avertizeaza, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca imaginea Romaniei in Europa este "catastrofala", deputatii din PE fiind "siderati" de ceea ce se intampla la noi in tara.

Liderul PDL atrage atentia asupra tendintelor nationaliste de a respinge orice critica venita din Europa, precum si asupra discursurilor "neoceausiste" rostite in Parlamentul European de tineri politicieni PNL si PSD, dar si de ministrul de Externe Andrei Marga, prin care "realitatea pe care o vede toata lumea" este negata, vorbindu-se, in schimb, despre "prezentul luminos al patriei socialiste".

Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra Legii referendumului, insa parlamentarii Puterii au anuntat ca scrutinul pentru demiterea presedintelui se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR. Cum comentati?

"E surprinzator faptul ca, dupa un episod trist saptamana trecuta, Victor Ponta si Crin Antonescu nu au tras lectiile pe care le-a tras intreaga lume, si anume ca deciziile CCR trebuie respectate si statul de drept nu inseamna dispretul fata de institutiile fundamentale, ci recunoasterea legitimitatii lor de a se pronunta, de pilda, in chestiuni constitutionale, cum e cazul Curtii.

CCR: Referendumul pentru demiterea lui Basescu e valabil doar cu prezenta la vot peste 50%

In acest moment suntem intr-o situatie in care Guvernul pare sa doreasca sa produca haos legal, intrucat, in momentul in care o decizie a Curtii este data, nu poti spune ca peste 45 de zile, candva, intr-un viitor nedeterminat, dupa referendum in orice caz, vei reuni Parlamentul pentru a pune de acord legea cu observatiile Curtii.

Nu Curtea, nu altcineva a dorit suspendarea presedintelui si organizarea unui referendum, ci USL. Si daca USL isi asuma organizarea acestei proceduri nu poate spune in acelasi timp ca dispretuieste deciziile pe care le da CCR in aceasta materie. A spune ca acum ordonantele care spun aceleasi lucruri ca legea care a fost discutata de Curte raman in vigoare inseamna a nega orice coerenta legislativa.

Cetateanul este pur si simplu bulversat in acest labirint pe care il creaza Guvernul PSD si, asa cum am spus, cred ca exista o singura posibilitate in acest moment. Victor Ponta trebuie sa retraga ordonantele, in orice caz sa le adapteze rapid deciziilor CCR, tocmai pentru ca referendumul sa se poata desfasura.

Credeti ca premierul va face acest lucru?

USL: Referendumul se va desfasura conform ordonantei de urgenta, nu pe baza deciziei CCR

Daca nu va face acest lucru, va cere implicit CCR sa nu valideze referendumul. Nu trebuie sa ne pierdem in aceasta circularitate. A spune astazi 'respect deciziile Curtii dupa ce terminam tot ce inseamna referendum, desi Curtea s-a pronuntat tocmai asupra referendumului, inseamna implicit a cere CCR sa nu valideze referendumul pe care tu l-ai provocat.

Acest tip de comportament paralizeaza cetateanul. In acest moment niciun cetatean nu poate spune cum anume va fi citita vointa lui pe 29 iulie. Ori guvernul are datoria, dincolo de partizanatul sau evident, sa faca posibila citirea vointei colective. Deocamdata, spunand ca nu respecta ordonantele, refuzand sa publice decizii sau, mai precis, publicand doar ce decizii ii convin, Guvernul impiedica de fapt exprimarea vointei cetatenilor, intr-o materie in care chiar USL a vrut sa ne pronuntam cu totii - suspendarea presedintelui.

PDL ce are de gand sa faca?

Noi respectam toate deciziile Curtii, ca ne convin, ca nu ne convin... Cerem ca USL sa faca acelasi lucru si sa nu mai utilizeze tertipuri care risca sa compromita total comportamentul Guvernului Romaniei in contextul european.

Tocmai am iesit de la o intalnire cu presedintele grupului PPE din Parlament, Joseph Daul. El si Vasile Blaga au facut, de altfel, declaratii si domnul Daul a anuntat ca Victor Ponta i-a cerut o intrevedere si presedintele grupului PPE a spus ca refuza sa-l primeasca pana ce premierul roman nu retrage ordonantele care contravin deciziilor CCR. Deci asta e lectura europeana a chestiunii. Nimeni nu mai este pacalit, cred eu, nici in Romania, nici in celelalte state membre.

Liderii USL, inclusiv noul presedinte interimar al Senatului, intr-o declaratie recenta pentru Ziare.com, sustin ca oficialii europeni nu au motive pentru a fi ingrijorati pentru situatia politica din Romania, Europa avand propriile-i problemele, iar tara noastra fiind perfect democrata. Cum vedeti aceasta atitudine?

E o atitudine care tradeaza un provincialism prafuit. Exista riscul ca, daca lucrurile continua in acest fel, cetatenii romani sa plateasca un pret foarte mare pentru aceasta ambitie politica.

A spune in calitate de ales al neamului ca nu-ti pasa de ceea ce se intampla in interiorul comunitatii europene, inseamna a dispretui cetateanul roman care se simte parte a acestei comunitati. Asa se face ca milioane de cetateni romani calatoresc liber, ca sute de mii, daca nu milioane de romani muncesc in strainatate. A spune ca lucurile astea nu conteza inseamna a nega o parte din asteptarile si dorintele cetatenilor romani.

Am vazut ca exista o tentatie nationalista de un provincialism destul de penibil care s-a afirmat inclusiv, culmea!, la membri ai Parlamentului European. Am vazut ca deputati PSD sau PNL vorbesc cum vorbea PUNR, cum vorbeau nationalistii cei mai radicali la inceputul anilor '90.

Petru Filip: Europa este suficient de tensionata, ingrijorarea majora si reala nu este Romania

Daca PNL si PSD vor sa ne scoata din Europa, cred ca gresesc profund, pentru ca, in felul asta, contesta drepturile cetatenilor romani de a face parte din Uniune si contesta toate eforturile care au fost facute de atatia ani.

Cred ca e un pret prea mare pentru o pozitie de presedinte interimar la Cotroceni sau pentru o pozitie de premier pentru Victor Ponta. Cred ca pozitiile in statul roman trebuie determinate de vot si nu de comportamente care merg impotriva cetatenilor romani. Ca asta e pe cale sa se intample.

Dispretuind statul de drept si confirmand din nou acest dispret fata de statul de drept care s-a afirmat deja saptamana trecuta, Victor Ponta si Crin Antonescu limiteaza de fapt drepturile cetatenilor romani.

Asta e miza problemei si nu pot sa o ascunda sub declaratii nationaliste, ca nu mai suntem in 1990.

In legatura cu suspendarea presedintelui Traian Basescu...o intrebare pentru prim-vicepresdintele PDL Cristian Preda... Domnul Ludovic Orban a declarat, pentru Ziare.com, ca cel putin cinci PDL-isti au votat pentru suspendarea sefului statului...

Nu am ce sa comentez aici... Astea sunt declaratii pentru presa de scandal. Nu ma intereseaza acest scandal, ma intereseaza ca in acest moment coordonatele statului de drept sa fie respectate, ca, intr-un moment de criza politica majora, cetateanul roman sa poata sa-si exprime vointa.

In rest, comentariile nationaliste, atacurile suburbane, inventarea unor dusmani ai poporului, astea tin de o mentalitate si de un imaginar politic pe care cred ca nu ar trebui sa le luam prea mult in seama.

Cetatenii romani merita astazi ceva mai mult si interesul nostru principal este sa ne sincronizam mai bine cu ce se intampla in Europa, nu sa ne autoexcludem prin urmarea unor ambitii personale cum sunt cele ale domnilor Ponta si Antonescu.

In legatura cu mitingurile PDL ce au fost anuntate pentru perioada urmatoare...S-a anuntat ca cel care trebuia sa aiba loc la Iasi nu se va putea tine pentru ca in aceeasi zi va fi un miting organizat de USL...

Nu... Se va tine mitingul PDL, se va solicita organizarea mitingului intr-un alt loc si eu sunt convins ca lucurile se vor desfasura in bune conditii. Nu cred ca vom fi limitati in exprimarea noastra publica.

Deja sunt voci care acuza ca va fi frauda la referendum. Credeti ca va exista aceasta situatie?

Cred ca in acest moment trebuie sa cerem cu totii, partide politice, cetateni, Guvernului sa nu mai impiedice exprimarea vointei politice. Si este in acest moment urgent ca toate conditiile sa fie reunite pentru a putea face o campanie. Pana in ziua referendumului trebuie clarificat totul. Nu putem accepta aceasta ceata legislativa pe care o produce Guvernul prin seria de reglementari pe care le-a propus saptamana trecuta, prin refuzul de a accepta decizii ale Curtii sau prin rastalmaciri ale acestor decizii.

Toader: Exista sanse de frauda la referendumul din 29 iulie

E mai grav decat orice alta frauda - a construi in acest moment o opacitate legislativa, a construi un referendum la limita interpretarilor legale, asa cum vrea sa faca Guvernul, inseamna a impiedica comunitate politica sa se exprime. Si e foarte grav ce face Guvernul! Eu nu stiu daca realizeaza in ce fundatura ne-au aruncat pe toti.

Cum comentati prestatia din ultima perioada a ministrului de Externe Andrei Marga?

Marga vorbeste ca ministrii ceausisti. Asa au invatat sa vorbeasca si unii deputati europeni ai PNL si PSD. Ei neaga realitatea construind un discurs despre "prezentul luminos, prezentul socialist luminos".

Marga: Nu era declaratia doamnei Merkel, ci a unui purtator de cuvant

Oamenii astia sunt inca tarati de comunism, chiar daca unii dintre ei sunt foarte tineri. Probabil ca au primit o educatie de foarte proasta calitate.

Aici includeti declaratiile unor europarlamentari care sustin ca romanii din diaspora nu ar trebui sa mai voteze...?

Adica exista cineva necunoscut in Romania si care cauta sa-si faca o imagine publica in tara, construind dusmani ai poporului - domnul Catalin Ivan, care este, de fapt, ca si Norica Nicolai, sunt paji ai copresedintilor USL Crin Antonescu si Victor Ponta.

Deci copresedintia USL este exprimata prin discursuri ceausiste in Parlamentul European. Asta ne face si mai mult rau ca sunt aici oameni in varsta, care recunosc ceausismul.

Catalin Ivan (PSD) isi neaga spusele despre votul romanilor din diaspora. Publicam inregistrarea (Audio)

Deci PSD si PNL, dincolo de agresiunile brutale la adresa statului de drept pe care le-a vazut o lume intreaga, deputatii PSD si PNL din Parlamentul European vehiculeaza o noua versiune a ceausismului, negand realitatea pe care o vede toata lumea si vorbind despre "prezentul luminos al patriei socialiste", asta intre ghilimele, desigur.

Aceasta forma de neoceausism se adauga dispretului fata de statul de drept. Imaginea noastra in Europa e catastrofala, tocmai pentru ca ea aliaza aceasta forma veche de discurs, ceausismul, intr-o haina noua, si negarea tuturor angajamentelor noastre politice privitoare la statul de drept.

In Parlamentul European, oamenii sunt siderati de ceea ce se intampla.

Cristian Preda: Cum poate Marga sa vorbeasca precum Ceausescu?

Care este atmosfera inainte de venirea domnului premier Victor Ponta la Bruxelles?

Am remarcat o schimbare de ton semnificativa din partea presedintelui Martin Shultz. Din informatiile mele si liderul grupului socialist si liderul grupului liberal din Parlamentul European vor urma ceea ce Comisia va spune despre Romania. Pentru ca, in acest moment, toata lumea asteapta o reactie a Comisiei.

Si cu atat mai mult este straniu ceausismul pe care il pomeneam mai devreme, pentru ca, din pacate, Victor Ponta si Crin Antonescu au vrut sa sacrifice prezenta Romaniei in Uniune, crezand ca sunt mai importante ambitiile lor personale, de a ocupa rapid, printr-o executie sumara a sefului statului, posturile cele mai impoortante din stat.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Cristian Preda PDL suspendare Basescu, #referndum USL CCR, #referendum demitere Basescu constitutional , #PDL