Cristian Preda: A treia cale a PDL e cuplarea la realitate

Luni, 18 Februarie 2013, ora 10:38
2149 citiri
Cristian Preda: A treia cale a PDL e cuplarea la realitate

Europarlamentarul PDL Cristian Preda considera ca o a treia cale pentru PDL, in disputa pentru sefia partidului ar fi o recuplare la realitate, Opozitia avand in fata sa cinci provocari care trebuie luate in serios.

"Deocamdata, disputa pentru sefia PDL e intens personalizata. Intr-un fel, era inevitabil. E posibila o 'a treia cale'? Am lansat aceasta formula acum cateva zile. As vrea sa o explic. Am in vedere nu atat o confruntare in trei, cat nasterea unei dezbateri cu o miza diferita de cea conturata pana acum", a scris Cristian Preda, pe blogul sau.

Acesta este de parere ca diferenta pentru PDL poate fi facuta daca sunt luate in serios provocarile care stau in fata Opozitiei.

Prima dintre ele este "construirea unei alternative la guvernarea ultra-majoritara, atat in Parlament, cat si in afara lui, prin colaborarea cu ONG-uri si presa din Romania si mai ales din restul Uniunii, dar si cu partidele infratite din PPE", cu specificarea ca neglijarea componentei europene ar fi o eroare de proportii.

A doua provocare a Opozitiei este "definirea unui proiect de revizuire a Constitutiei care sa fie o alternativa la proiectul USL, in conditiile in care majoritatea va avea drept principala ambitie securizarea pozitiilor ocupate de Ponta si Antonescu in dispozitivul politic romanesc, facand din noua Constitutie principala tema a anului 2013".

Nici reorganizarea administrativa nu este lasata pe urma, astfel ca o a treia provocare este "asumarea unui proiect de regionalizare definit printr-o larga consultare publica, pentru a contracara viziunea USL, care va impune de la centru o solutie".

Pregatirea alegerilor europarlamentare din anul 2014 este o alta provocare a Opozitiei si primul test serios pentru guvernarea USL.

"Am propus solutia alegerilor interne, dar pot fi avute in vedere, de buna seama, multe alte idei; timp nu e, in conditiile in care Statutul PDL obliga la actiune cu minimum un an inainte de scrutin", remarca europarlamentarul PDL.

Nu in ultimul rand, a cincea provocare pentru Opozitie o constituie "stabilirea unui mod de desemnare a candidatului de centru-dreapta pentru prezidentialele din 2014, care sa includa o consultare cat mai larga in partid, dar si in afara lui".

Cristian Preda incheie, afirmand ca ar fi bine ca in Conventie sa se confrunte raspunsurile date acestor provocari, iar a treia cale a partidului este, de fapt, "re-cuplarea la realitate".

F.N.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...