Cristian Preda: Adrian Nastase, un produs al ceausismului tarziu

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 13:48
3134 citiri
Cristian Preda: Adrian Nastase, un produs al ceausismului tarziu
Foto: Ziare.com

Razboiul iscat de presedintele PSD Victor Ponta intre colegul de partid Adrian Nastase si europarlamentarul PDL Cristian Preda continua. "Sinecuristul" Preda, cum l-a numit fostul premier, ii raspunde cu aceeasi moneda: Nastase este "un produs al ceausismului tarziu".

Ponta incinge spiritele intre Adrian Nastase si Cristian Preda

Mai exact, eurodeputatul din partea PDL, acuzat de liderul social-democrat ca manipuleaza cand sustine ca guvernarea PSD a intarziat aderarea Romaniei la UE, ii da replica pe blog, spunand ca Adrian Nastase "este un produs al ceausismului tarziu", sub guvernarea caruia a inflorit coruptia.

"Nu e de mirare ca Adrian Nastase raspunde in acest fel. E un produs al ceausismului tarziu. Cine vrea sa inteleaga de ce Ceausescu a dominat tara aceasta, e suficient sa urmareasca stilul lui Adrian Nastase.

Vanitatea sa si dispretul fata de oamenii simpli alcatuiesc nucleul dur al unei retorici pe care am putea-o boteza 'retorica stangii din Primaverii'. Adrian Nastase nu a creat doar o retorica. S-a simtit obligat sa aiba si un mostenitor politic. Numele acestuia il stiti", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

"Am scris acum doua zile pe acest blog ca Adrian Nastase nu si-a asumat niciodata intarzierea intrarii Romaniei in UE. Plecam de la un fapt: majoritatea tarilor foste comuniste au devenit state-membre in 2004, noi, ca si bulgarii - am asteptat 2007. As fi putut adauga si alte fapte, care releva amnezia fostului premier.

Fiindca Nastase nu si-a asumat nici politica externa ambigua de la inceputul tranzitiei, a carei emblema e, desigur, Tratatul cu URSS, incheiat - la insistentele unui ministru de Externe pe nume Nastase - cu doar cateva luni inainte de caderea Imperiului de la Rasarit. Ce-i drept, fostul premier si sef PSD si-a asumat in schimb sustinerea in primul deceniu de dupa Revolutie pentru un presedinte neocomunist care a tinut Romania - prin mineriade, ca si prin politici economice de subdezvoltare cronica - departe de lumea civilizata, in vreme ce tari precum Cehia, Ungaria sau Polonia decolau spre integrarea europeana", tine sa lamureasca Preda.

Europarlamentarul aminteste ca "idolul neocomunist" l-a recompensat pe Nastase cu postul de premier atunci cand a fost ales, ca in unele tari africane, a treia oara sef de stat: "In ceea ce priveste epoca 2000-2004, Nastase nu pare sa aiba vreun regret pentru contributia semnificativa pe care a avut-o la crearea imaginii unei Romanii corupte. Dimpotriva: cel care, in vremea cand era premier, isi obliga ministrii sa-l citeze in fiecare fraza, sprijina azi - e oare singurul din PSD? - delirul lui Adrian Severin despre complotul anti-romanesc care ar justifica gesturi de coruptie in PE".

"Desi nu mentionam decat o farama din ceea ce am putea numi 'povara politica Adrian Nastase', fostul premier mi-a raspuns pe un ton care e imprumutat din arsenalul ceausismului tarziu. Adica amestecand informatii false - as avea, ca deputat european, 20 de mii de euro pe luna! -, ironii ieftine - fostul premier sugereaza ca ar fi trebuit sa-l fac responsabil pentru intarzierile Bulgariei! -, glume cu aer cazon - aflu astfel ca eurodeputatii PSD mi-au dat o porecla -, si mai ales o serie lunga de date care nu anuleaza in nici un fel faptul simplu relevat de mine, ci il confirma.

8 tari ex-comuniste au intrat in UE in 2004, cand Adrian Nastase se straduia sa explice doct ca exista coruptie mare, mijlocie si mica. Daca ati uitat aceste lucruri, intrebati-i cum aratau ele pe jurnalistii care se temeau in vremea aceea asa cum se tem azi jurnalistii in Rusia lui Putin si Medvedev", scrie Cristian Preda in incheiere.

Textul de pe blogul lui Cristian Preda, intitulat "Raspuns unui produs al ceausismului tarziu", este tot o reactie la postarea lui Adrian Nastase de pe blog, "Raspuns pentru un sinecurist cu 20.000 de euro pe luna".

"Zilele acestea, am aflat ca un personaj care sta urcat intr-un pom la Bruxelles si da sfaturi celor care se bat politic pe arealul tarii de obarsie, a afirmat intr-un interviu pentru un post de radio german ca ar trebui ca eu sa-mi asum 'esecul' ne-primirii Romaniei in UE in 2004 si, pe cale de consecinta, banuiesc, ca si pentru destinul similar al Bulgariei.

Pentru ca, daca vrem sa deschidem discutii inutile, poate ar trebui sa o facem pornind de la adevarul netrunchiat. Evident, cred ca ati inteles faptul ca, dupa sapte ani de dominatie portocalie, un 'cruciat' al regimului basescian si-a amintit ca Adrian Nastase trebuie acuzat ca Romania nu a aderat in anul 2004 la Uniunea Europeana. Deci, ar trebui sa imi asum si situatia Bulgariei, ca sa nu lucram cu jumatati de masura. Evident, DNA-ul ar putea sa se auto-sesizeze in aceasta chestiune...

Individul respectiv, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, trimis, ca sinecurist, la Bruxelles, fost consilier si la curtea lui Emil Constantinescu, in perioada 1999-2000, stie foarte bine, spre exemplu, ca bulgarilor li s-au ridicat vizele pentru a circula in Europa, la 1 ianuarie 2001, in timp ce romanilor li s-a refuzat acest drept.

De ce? Poate ne explica sinecuristul Cristian Preda care lucra in perioada respectiva la Cotroceni. Eu as putea sa-mi asum eventual "raspunderea" ca am lucrat un an de zile sa restabilesc, impreuna cu membrii guvernului pe care l-am condus, relatiile cu statele Uniunii Europene, pentru a obtine eliminarea vizelor si pentru romani, dar de la 1 ianuarie 2002", scria Adrian Nastase pe blogul personal.

Amintim ca intreg scandalul dintre cei doi politicieni, unul al Puterii si celalalt al Opozitiei, a pornit de la o declaratie facuta, recent, de Victor Ponta, potrivit caruia este exclusa o alianta intre USL si PDL, in conditiile in care atat PSD, cat si PNL au fost pacalite de democrat-liberali.

Ponta: USL nu se rupe inainte de alegeri, pericolul va fi dupa ce vom fi la guvernare

"Nimeni din PSD si nici din PNL nu mai vrea o alianta cu PDL. Au pacalit PNL in 2004, pe noi, cei de la PSD, in 2009. Prima oara cand ne pacaleste, e rusinea lor. A doua oara cand ne pacaleste, e rusinea noastra. Poate ca-si doresc ei, dar nu se mai poate", a subliniat, miercuri, Ponta.

A.T.

Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
Istoria alegerilor prezidențiale din România este una bogată în momente- cheie și gafe care au modificat, într-un sens sau altul, soarta acestora. Dacă în 1990 era clar că Ion Iliescu are...
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
Candidatul independent la preşedinţia României Mircea Geoană afirmă că nu se opune dreptului femeii de a face avort. „Sunt decreţel şi eu. Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei...
#raspuns Nastase Preda, #razboi Nastase Preda, #Nastase produs ceausism tarziu, #Victor Ponta USL, #Ponta alianta USL PDL, #Ponta PDL tradat PSD PNL, #Cristian Preda lume pesedista pura , #PDL
  1. Momentele care au schimbat soarta alegerilor prezidențiale din România. Întrebarea despre Dumnezeu, „dragă Stolo” și vizita la Vântu VIDEO
  2. Ce spune Mircea Geoană despre dreptul femeilor de a face avort: „Noi suntem în România, nu în America”
  3. Geoană nu îi dă nicio șansă lui Ciolacu în cursa pentru Cotroceni: „Are nevoie de prea mulți meditatori ca să facă față jobului”
  4. Geoană s-a învățat minte după ce a fost „președinte pentru o noapte” în 2009: „Nu mai țopăi pe scenă. Bucură-te mai reținut”
  5. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  6. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  7. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  8. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  9. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  10. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”