Cristian Preda: Antena 3, instrumentul unui partid minuscul si radical - ca Romania Mare

Luni, 11 Iulie 2011, ora 16:37
3669 citiri
Cristian Preda: Antena 3, instrumentul unui partid minuscul si radical - ca Romania Mare
Foto: Cotidianul

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a acuzat postul de televiziune Antena 3, intr-o declaratie acordata Ziare.com, de faptul ca e instrumentul Partidului Conservator, si se comporta in stilul in care o facea revista "Romania Mare" in anii '90.

Cu toate astea, in ciuda deciziei BPN al PDL, de boicotare a acestui post dupa ce acolo a fost prezentat un document fals despre ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, Preda crede ca mai exista cativa jurnalisti cu care se poate discuta decent acolo, precum Victor Ciutacu si Gabriela Vranceanu-Firea si ca democrat-liberalii nu ar trebui sa-i boicoteze si pe acestia.

"Eu de catva timp nu ma mai duceam in studiourile lor, am primit mai multe invitatii, am fost foarte deranjat de felul in care am fost tratat intr-o emisiune si luasem decizia individuala de a nu merge acolo. E o televiziune de partid care e minuscul si radical, pur si simplu enervant. Iesi cu o proasta dispozitie colosala dintr-o asemenea emisiune. Repet, e vorba de un partid minuscul si radical, care se exprima prin jurnalisti care vocifereaza si de cele mai multe ori striga la invitati, nu joaca rolul de moderatori.

Pe de alta parte, ramane de vazut daca mai exista nisa in care se poate discuta, imi amintesc, de exemplu, ca in emisiunea lui Victor Ciutacu se poate discuta, daca exista asemenea nise, pot fi folosite, nu sunt pentru solutia unei respingeri complete. Ca strategie individuala, nu am nicio retinere in a spune ca nu am de ce sa ma confrunt cu jurnalisti care sunt de fapt instrumentele unui lider de partid minuscul si radical. Pe de alta parte, daca exista o nisa, cum imi vine in minte emisiunea lui Ciutacu sau cum e, in multe cazuri, emisiunea Gabrielei Firea, eu cred ca trebuie frecventati, nu taiati de pe lista", a declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Precum Romania Mare

Cristian Preda a comparat Antena 3 cu revista "Romania Mare", a lui Corneliu Vadim Tudor, spunand ca moderatorii lor se exprima, de multe ori, "isteric", fiind ecoul dorintelor patronului lor, Dan Voiculescu.

"Ca si in cazul domnului Funeriu - se ajunge la proceduri inacceptabile, la fals. Asta e deja cultura de tip 'Romania Mare', imi pare rau s-o spun, e vorba de un partid minuscul si radical, asa era si Romania Mare. Succesul Antenei 3 e succesul Romaniei Mari din timpul anilor '90. Aceeasi reteta, personajele sunt diferite. Sunt oameni mai tineri decat batranii condeieri care au trecut de la Securitate in paginile Romaniei Mari.

Un asemenea tratament, remarcat de comentatorii independenti ai vietii noastre publice, e inacceptabil, cu atat mai mult cu cat este mascat sub eticheta de jurnalism. Nu e nimic jurnalistic in reprosurile tipate care exprima starea de spirit a lui Dan Voiculescu", a mai spus fostul consilier prezidential pentru Ziare.com.

Preda considera ca membrii PDL ar putea sa participe la unele emisiuni, in ciuda deciziei de acum a BPN, amintind ca acest for s-a mai razgandit o data intr-o situatie asemanatoare.

"(...)Daca exista o sansa, si am dat doua nume, Ciutacu si Vranceanu-Firea, oameni care isi respecta conditia de jurnalisti si iti permit sa te exprimi, ei trebuie cultivati. Daca sunt invitati, politicienii sunt invitati sa se exprime, nu sunt invitati ca o realizatoare si un realizator la limita isteriei sa le tipe reprosuri care vin din fundul plamanilor lui Dan Voiculescu.

Bun, acum BPN decide, se razgandeste, a mai facut-o o data. Problema e cum se stabileste un dialog. Daca esti chemat in emisiuni pentru ca jurnalisti care sunt jurnalisti de partid, mai precis al unui partid minuscul si radical, nu e in regula. Ei mimeaza independenta, sunt departe de a fi independenti, in foarte multe cazuri. Tonul lor nu este jurnalistic, e ton de politician al unui membru de partid minuscul si radical", a mai declarat Preda.

Boicot pentru Funeriu

PDL a luat decizia de a boicota Antena 3, dupa ce acest post de televiziune a prezentat un document fals, prin care il acuza pe ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, ca nu si-a luat Bacalaureatul din prima sesiune.

Ulterior, Funeriu a prezentat dovezile care aratau ca documentul respectiv era un fals, fiindu-i adaugat numele pe lista cu elevii care au dat Bacalaureatul in Franta, la acelasi liceu ca si ministrul Educatiei.

Funeriu a spus ca a luat Bacalaureatul din prima sesiune si a anuntat ca va da in judecata Antena 3 pentru fals si uz de fals.

#Preda Antena minuscul, #Antena 3 partid radical, #Preda Antena 3, #boicot PDL Antena 3 , #PDL