Cristian Preda: Cinci idei liberale de care e nevoie azi

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 11:21
3126 citiri
Cristian Preda: Cinci idei liberale de care e nevoie azi

Europarlamentarul Cristian Preda reaminteste cateva idei liberale "vechi, sanatoase", care ar trebui aplicate de politicienii romani de dreapta, mai ales in aceste momente de criza, in care "frica, indecizia, ignoranta blocheaza".

"Prima e aceea ca politicienii slujesc cetateanul, nu statul. E un adevar banal, dar care e uitat. Cum partidele sunt cartelizate, gandul lor se indreapta spre stat - cel care le furnizeaza resursele - nu spre cetatean, cel care e chemat sa le dea doar voturile", scrie Cristian Preda pe blog.

Cea de a doua idee liberala enuntata de democrat-liberal este aceea ca sectorul privat si cel public au o demnitate egala.

"Altfel spus: e gresit si sa crezi ca doar sectorul public merita atentie, si sa optezi pentru privat in defavoarea publicului", completeaza Preda.

Cea de a treia idee este legata de economie. "Scopul ultim al politicilor trebuie sa fie cresterea economica, nu diminuarea deficitului public. Orice politica redusa la grija pentru deficit se poate vadi stearpa, pentru ca poate fi practicata - pe termen lung - in conditii de recesiune. E tot ce poate fi mai nesanatos, si pentru sectorul privat, si pentru cel public", le transmite Cristian Preda colegilor democrat-liberali din Guvern.

A patra idee liberala priveste protectia "vietii, bunurilor si libertatilor" individuale. "Doar ignorantii pot crede ca, in fata crizei, statul trebuie sa demisioneze. Lumea moderna e strans legata de rafinarea modalitatilor protectiei", crede Cristian Preda.

Iar cea de a cincea idee liberala reamintita de europarlamentarul democrat-liberal este moderatia, ca instrument de dialog, "care poate sustine capacitatea de a discuta cu ceilalti parteneri politici. Moderatia e solutia iesirii din izolare".

"In ciuda faptului ca aceste cinci idei au rodit in multe locuri, ele nu sunt practicate de (aproape) nimeni in Romania anului 2011. Sunt preferate extremele, populismele de stanga si de dreapta, exagerarile, negarea radicala a optiunilor de ieri in favoarea unui 'viitor luminos'. Iesirea din criza si momentul post-criza nu vor putea fi gestionate cu asemenea atitudini", considera el.

Cristian Preda le spune colegilor din PDL ca partidul isi poate asuma aceste cinci idei "in cadrul unei platforme distincte" si il contrazice pe Sebastian Lazaroiu care spune ca PDL se indreapta spre centrul scenei politice romanesti.

"E eronat sa crezi - cum sustinea deunazi un sociolog din ce in ce mai angajat, dar fara de partid - ca, dat fiind ca vine un an electoral, PDL se indreapta inevitabil spre centru, impunand nevoia unei noi formatiuni care sa fie situate la dreapta partidului de guvernamant. Loc la dreapta PDL nu e decat pentru formatiuni ultra-conservatoare, y compris pentru fundamentalisti religiosi. Ma tem ca acest loc nu reprezinta azi mai mult de 3-4 procente, adica mai putin decat actualul prag electoral", apreciaza Cristian Preda.

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com