Cristian Preda: Daca motiunea trece, Romania nu mai e stat de drept

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 19:08
5402 citiri
Cristian Preda: Daca motiunea trece, Romania nu mai e stat de drept

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat ca, in cazul in care motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu va fi adoptata, Romania va fi un stat al abuzului, intrucat inseamna ca Executivul a cazut din cauza faptului ca a respectat Legea Educatiei in privinta infiintarii liniei maghiare la UMF Targu Mures.

"Ar fi o prostie. N-ar fi un lucru foarte inteligent acum, ar conduce la o criza institutionala, cu atat mai mult cu cat unul din motivele pentru care Guvernul e interpelat in modul asta radical al motiunii de cenzura e acela de a fi aplicat legea in cazul UMF Targu Mures. Nu poti, totusi, sa demiti un Guvern pentru ca aplica legea. De asta spun ca ar fi o criza a institutiilor si nu consider ca ar fi de bun augur pentru stabilitatea politica a tarii daca s-ar ajunge pana in acest punct", a spus Preda pentru Ziare.com.

"Sigur ca o motiune de cenzura e o motiune de cenzura, poti sa mergi in Parlament si sa spui "Guvernul nu trebuie sa ramana in functie", nu trebuie sa elaborezi, dar din momentul in care incepi sa elaborezi, trebuie sa vezi ce treci acolo. Daca reprosezi Guvernului ca a aplicat legea si aceasta motiune trece, inseamna ca nu mai esti intr-un stat de drept, esti intr-un stat al abuzului, in care esti penalizat pentru ca aplici legea. Asta e miza institutionala, e mai mare decat cea pe care o inteleg Ponta si Antonescu, ma tem eu", a adaugat europarlamentarul.

"Nu-mi place termenul de 'tradator'

Cristian Preda spune ca cei care au plecat din PDL au "parasit corabia" in fata furtunii alegerilor locale.

"Mi-e greu sa evaluez, regret toate aceste plecari, nu mi se pare ca e un gest elegant sa pleci atunci cand e mai greu. Nu e bine sa parasesti corabia atunci cand ea se indreapta spre furtuna. Ma refer la alegeri, e nevoie de solidaritate in asemenea timpuri, o spune cineva care e propus pentru excludere", a mai declarat Preda.

Intrebat daca-i considera tradatori, el a raspuns: "Nu-mi place termenul, dar e clar ca ei nu mai vad in PDL un proiect politic viabil. Trebuie reflectat si imediat dupa alegeri trebuie trase concluziile."

Cu Ungureanu din prima secunda

Europarlamentarul PDL a declarat ca, in cazul in care premierul Ungureanu decide sa-si faca o miscare politica, il va urma de la inceput.

"Eu il voi sprijini pe Razvan Ungureanu din prima secunda in care decide sa renunte la independenta. Cred ca, deocamdata, trebuie sustinut ca premier independent, e o solutie buna pentru guvernare in acest moment. Ma astept ca din randurile Opozitiei sa existe oameni care sa inteleaga miza acestei guvernari independente", a mai spus Preda.

El a refuzat sa spuna daca PDL are o problema de leadership, spunand ca va evalua acest lucru in momentul in care se va decide daca va fi dat afara din partid.

"Nu poate sa discute o asemenea chestiune cineva care e propus pentru excludere. Dupa ce se va transa, daca voi fi exclus voi vedea ce inseamna acest leadership, daca voi avea castig de cauza, in urma nedreptatii care mi-a fost facuta, voi trage de asemenea concluziile. Nu stiu nici in ceea ce ma priveste daca acest leadership rational exista, mi-e cu atat mai greu sa ma pronunt asupra ansamblului", a conchis Preda.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Preda motiune stat drept, #Cristian Preda Guvern Ungureanu , #PDL