Cristian Preda, despre fraudarea alegerilor, congelarea lui Boc si premierul USL - Tv Ziare.com

Marti, 23 August 2011, ora 18:22
4109 citiri
Cristian Preda, despre fraudarea alegerilor, congelarea lui Boc si premierul USL - Tv Ziare.com
Foto:Cotidianul

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a vorbit, la TV Ziare.com, despre "comedia acuzelor" de fraudare a alegerilor, Traian Basescu, Rosia Montana, "congelarea" schimbarii premierului, sansele SUE sau numirea unui nou sef al Guvernului, dupa alegerile din 2012.

Preda spune ca ambele tabere, atat PDL, cat si USL, au avut tentative de a convinge prin cadouri votantii la alegerile parlamentare anticipate din Neamt si Maramures, dar ca acuzele USL de fraudare a votului sunt o adevarata "comedie".

Cristian Preda, despre alegerile partiale: Atmosfera generala de influentare a votului

"Practicile de organizare a campaniei ne-au vadit tentative de a influenta votul in toate taberele, nu doar in una din ele - de la mici si bere, la pepeni si faina. Au fost peste tot gesturi care vizau mobilizarea. Nu cred ca trebuie sa vedem doar o parte a scenei si nu ambele (...) Comedia contestarii alegerilor se joaca din 1931 pana azi, cu exceptia alegerilor din comunism. In Romania n-am ajuns la fair play. Fiecare din cel care pierde devine plangacios si constata frauda la celalalt.

Urmareste aici inregistrarea emisiunii cu europarlamentarul Cristian Preda

Cand ii vad pe cei care au facut acelasi lucru si apoi acuza, ma iau cu mainile de cap. Comedia contestarii alegerilor nu ne ajuta sa intarim climatul de care avem nevoie intr-o democratie. Ne refugiem in aceasta tara a sondajelor, in loc sa traim intr-o realitate parlamentara, intr-o realitate a societatii", a spus Preda, la TV Ziare.com.

El l-a comparat pe liderul PSD, Victor Ponta, cu un personaj din piesele lui Caragiale, copilul din schita "Vizita", caruia ii aduci o minge cadou si care incepe sa faca prostii si sa fumeze pana i se face rau.

Ce discuta Preda cu Basescu - secret

Fostul consilier prezidential a spus, raspunzand unei intrebari, ca a mai purtat, de-a lungul timpului, discutii cu presedintele Traian Basescu.

"Ultima data am vorbit cu Traian Basescu dupa Conventia PDL. Nu sunt lucruri pe care sa le spun, exista o anumita discretie", a mai spus Cristian Preda.

Intrebat daca Traian Basescu ar trebui sa faca un pas in spate pentru alegerile din 2012, in conditiile in care sta foarte rau in sondaje, Preda a raspuns ca doar USL traieste in "tara sondajelor".

"As vrea sa spun ceva mai general despre sondaje, nu cred ca ar trebui sa locuim intr-o tara a sondajelor. Cunosc un om care traia in tara sondajelor, a fost presedintele Romaniei pentru putin timp, il cheama Mircea Geoana. USL repeta gresala lui Mircea Geoana, adica sa traiasca in tara sondajelor, ofera mult mai putine satisfactii", a mai spus Preda, la TV Ziare.com.

PDL si congelarea schimbarii in Guvern

Cristian Preda a mai spus si ca, deocamdata, schimbarea premierului Emil Boc a fost "congelata", la fel ca si remanierea Guvernului.

"Am vorbit despre Boc, n-am sa revin la aceste declaratii. Am constatat ca si aceasta idee, ca si cea a remanierii, au fost puse la congelator in PDL si Coalitie", s-a aratat de parere eurodeputatul.

In opinia sa, efortul guvernului Boc de a restabili echilibrul macroeconomic va duce la o imbunatatire a nivelului de trai al romanilor, asa cum s-a intamplat si dupa anul 2000.

Pentru exploatarea la Rosia Montana

Cristian Preda a spus ca este pentru inceperea exploatarii aurului la Rosia Montana si i-a criticat pe cei care ii acuza pe sustinatorii proiectului ca sunt platiti.

Basescu, despre aurul de la Rosia Montana: Vreau sa imi pun tara in siguranta

"Discutia a revenit - exista mai multe puncte de vedere, inclusiv in PDL - Monica Macovei - favorabila opririi, Emil Boc si-a exprimat rezervele. Mai multi colegi, printre care ma numar si eu, sunt pentru exploatare - argumentul e legat de locurile de munca pentru oamenii de acolo, de traditiile locului i-au legat de aceasta ocupatie. Sunt tehnici suficient de sigure pentru a nu pune in pericol mediul.

El a criticat-o pe Alina Mungiu, care spusese ca cei care sustin Rosia Montana sunt "platiti", considerand spusele ei o "jignire".

Premierul USL - presedintele nu e obligat

Eurodeputatul Cristian Preda a mai spus si ca presedintele nu e obligat sa numeasca un premier din partea USL, chiar daca aceasta formatiune ia peste 50% la alegerile parlamentare din 2012.

Presedintele a spus foarte clar - va numi un premier daca unul din partidele care se prezinta in 2012 va obtine majoritatea absoluta - daca nu, va chema partidele la consultari, cum a fost din 1992 incoace (...) Majoritatile nu se infiinteaza prin hotarare judecatoreasca (...) Singurul caz in care exista o constrangere foarte clara - situatia in care un partid are 50% si cu el se discuta despre nominalizare.

Daca nu, se recurge la discutii cu toate partidele. Presedintele nu are mainile legate, se poate insela si numi pe cineva care nu trece testul Parlamentului. Cred ca, pentru a evita situatia de criza, pentru a nu ajunge la situatii penibile, textul Constitutiei va trebui sa cuprinda toate variantele", a declarat Preda, la Ziare.com.

Referindu-se la alegerile din 2012, Preda s-a aratat inclinat sa creada ca ele vor avea loc dupa o lege electorala care va include uninominal pur, dar si pe un "peisaj administrativ schimbat", dat fiind ca exista o "presiune a teritoriului".

Preda a declarat si ca ar putea sa candideze la alegerile parlamentare din 2012, dar ca e mai probabil sa-si continue mandatul de europarlamentar.

Pasi spre SUE

Cristian Preda considera ca s-ar putea face pasi, in curand, spre crearea Statelor Unite ale Europei, prima data prin crearea unui mini-Consiliu European.

"In acest moment, exista o dezbatere despre crearea unui guvern al zonei euro, discutia despre guvernarea economica a zonei euro va fi decisiva si pentru proiectul federalist. Va fi un mini-Consiliu European - vor face parte sefii de stat si de Guvern din statele zonei euro.

Din pacate, in acest moment, exista retineri semnificative legate de guvernarea zonei euro, pt ca nimeni nu vede sfarsitul crizei, va deveni un proiect mai articulat cand se va vedea luminita de la capatul tunelului", s-a aratat de parere Preda, la Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Preda congelare PDL, #Preda discutii Basescu, #Preda Rosia Montana , #PDL