Cristian Preda, dezamagit de Baconschi si de reactia PD-L la auzul numelui lui Basescu

Duminica, 06 Martie 2011, ora 00:04
4488 citiri
Cristian Preda, dezamagit de Baconschi si de reactia PD-L la auzul numelui lui Basescu
Foto: Antena3

Cristian Preda isi exprima dezamagirea fata de atitudinea colegului sau de partid Teodor Baconschi, care a votat noul statut al PD-L in ciuda eliminarii unor criterii de integritate, dar si surprinderea fata de "aplauzele firave" care au rasunat, sambata, la reuniunea CNC, la auzul numelui lui Traian Basescu.

Preda a explicat, intr-o emisiune la Antena 3, ca nu i s-au parut atat de grave atacurile colegilor la adresa sa sau a Monicai Macovei, pentru ca, in definitiv, dezbaterile deschise pe tema coruptiei sunt o premiera intr-un partid romanesc si sunt democratice, cat faptul ca unii dintre prietenii politici si-au schimbat prea repede optiunea.

El a reamintit ca in urma cu o saptamana, la Biroul Permanent National, criteriile de integritate au fost sustinute si acceptate, iar initiatorii lor au fost felicitati. "Grav e ca acum o saptamana, o persoana spunea da, introducem criteriile, si acum spune nu.

(...)E mai grav ca e vorba despre prieteni politici, Teodor Baconschi dadea o declaratie in care spunea ca saluta acest lucru si astazi voteaza impotriva introducerii criteriilor in statut", a declarat Cristian Preda, criticand faptul ca "sunt colegi" care nu se hotarasc daca sustin sau nu lupta anticoruptie.

Intrebat direct de moderatorul emisiunii daca PD-L are o problema cu gruparea lor, a reformistilor, sau doar cu coruptia, Cristian Preda a declarat: "Au si cu mine, au si cu tema anticoruptie, si cu Traian Basescu".

In acest context, el s-a aratat surprins de reactia delegatilor la Consiliul National de Conducere la auzul numelui lui Traian Basescu.

"Cineva a pronuntat numele lui Traian Basescu, Traian Ungureanu. M-a surprins ca, desi cerea in mod vadit o sustinere pentru presedinte, spunea 'Sa nu uitam de relatia cu Traian Basescu', au fost mult mai firave aplauzele decat atunci cand cineva din teritoriu critica blogurile noastre.(...) Acelasi grup format din lideri din teritoriu care au votat saptamanile trecute pentru debarcarea lui Emil Boc si au dat lui Traian Basescu siguranta debarcarii!", a reamintit Cristian Preda.

In ciuda tuturor criticilor aduse premierului pe alte teme, Cristian Preda l-a si laudat pe Emil Boc, remarcand faptul ca acesta "tine mult mai mult decat altii o directie a convingerilor", fiind "unul dintre putinii si chiar singurul la un moment dat" care a sustinut criteriile de integritate la Colegiul Director de vineri, care a schimbat soarta statutului PD-L.

"Jos palaria, un gest absolut admirabil", a adaugat Preda.

Intrebat cine conduce in acest moment PD-L cu adevarat, europarlamentarul s-a ferit sa isi expuna propria opinie, prezentand cele doua variante care circula in partid, dar si in opinia publica.

"Exista doua teorii, una ca partidul e condus de un grup, pentru ca nu mai exista o personalitate(...), dar exista si varianta, ca interpretare, circula in interiorul partidului, ca exista o absenta de lideri veritabili, nici macar o echipa, motiv pentru care s-a decis convocarea Conventiei si alegerile", a explicat el.

Preda a avansat si doua variante pentru functia de premier, considerate de el oportune: Monica Macovei, care este "vazuta la nivel european ca un interlocutor", sau cea a unui premier tehnocrat, "cu toate riscurile pe care le presupune".

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza mihnapostol
mihnapostol
rank 5
Aseară pe Antena 3 dl. Cristian Preda si-a etalat înalta clasă de fost decan al unei facultăți de științe politice. De fapt, prin necuvinte, a lansat un strigat de ajutor !
Poza conti
conti
rank 5
Teodor Baconschi dadea o declaratie in care spunea ca saluta acest lucru si astazi voteaza impotriva introducerii criteriilor in statut