Cristian Preda: In PDL toata lumea suspecteaza pe toata lumea

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 16:45
1898 citiri
Cristian Preda: In PDL toata lumea suspecteaza pe toata lumea

Europarlamentarul Cristian Preda considera ca trebuie gasite explicatiile pentru rezultatul de la alegerile parlamentare, avand in vedere ca s-a ajuns in momentul de fata in PDL in situatia in care "toata lumea suspecteaza pe toata lumea".

"Eu nu uit obiectivul pe care ni l-am fixat asta vara, dupa ce a trecut referendumul. Obiectivul a fost 30%, pe care noi, ca partid, ni l-am fixat. Rezultatul a fost de 16% si eu cred ca obiectivul principal acum este sa cautam explicatii in legatura cu diferenta. (...) In aceasta perioada, din iunie in decembrie, partidul a cunoscut o divizare, o fragmentare si faramitare care, in unele cazuri, a fost extrema. In loc sa incercam sa lucram, de-a lungul campaniei electorale, ca o echipa, s-au produs faramitari care au condus la scindari implicite.

In campania electorala s-a vazut foarte bine cat a contat aceasta faramitare, divizare a partidului. Dupa 9 decembrie, aceasta faramitare a fost transformata intr-o teama. Este teama de sciziune. Eu nu fac decat sa traduc realitatea. Nu vom gasi o cale de iesire din situatia in care ne aflam daca nu privim adevarul in fata", a afirmat europarlamentarul sambata la reuniunea Consiliului National de Coordonare al PDL.

El a adaugat ca foarte multi dintre democrat-liberali au spus ca au pierdut alegerile locale din vina fostului premier Emil Boc si a masurilor sale iar dupa alegerile parlamentare, altii au spus ca au pierdut din cauza presedintelui Traian Basescu, ajungandu-se astfel intr-un stadiu in PDL in care "toata lumea suspecteaza pe toata lumea".

"Foarte multi dintre colegi au spus ca au pierdut alegerile din vina lui Emil Boc. Ulterior, s-a gasit alt vinovat - Traian Basescu. Sa stiti ca nu mai exista cineva in aceasta serie, dupa ce s-a dat vina si pe Emil Boc, care a castigat la Cluj si pe Traian Basescu, care, va reamintesc, nu a candidat in iarna. Toata lumea suspecteaza pe toata lumea. Asta este, de fapt, fata actualitatii noastre din PDL", a apreciat Preda.

"Publicul ne-a perceput invinsi"

Potrivit europarlamentarului, PDL s-a instalat intr-un "conflict dramatic" cu perceptia publicului.

"Publicul ne-a perceput invinsi. In timp ce in interiorul partidului s-a dorit crearea impresiei ca suntem, de fapt, niste invingatori. Singurii care si-au asumate esecul in alegeri au fost doi membri ai BPN, eu si Sever Voinescu, care nici nu participasem la alegeri", a sustinut Preda.

Totodata, Cristian Preda a spus ca PDL nu este "un partid mort", dar ca are nevoie de o perioada de refacere, dupa ce a guvernat tara intr-o perioada dificila din punctul de vedere economic.

"Uitandu-ma in sala acum pot spune: Doamne, cat au profitat unii de pe urma acestui partid si cati au muncit pentru chestia asta! Niciodata nu am trait ceea ce traiesc acum. Ceea ce suntem azi era previzibil de cativa ani. Ceea ce suntem suntem pentru ca anumite valori ale PDL s-au pierdut, in primul rand, spiritul PDL. De trei ani de zile venim pentru ca suntem loiali, suntem oameni care tinem la acest partid. Dar nu mai venim cu pieptul in fata, cu trandafirul la rever, simbolul partidului nostru. Asta era PDL, il iubeam si credeam in el", a afirmat Preda.

In opinia sa, PDL are nevoie sa se reconstruiasca, sa se refaca, insa nu pot fi gasite solutii miraculoase de revenire a partidului iar membrii lui nu trebuie sa se imparta in buni si rai.

"Partidele nu se conduc cu pumnul in masa, dar nici cu banii pe masa. Se conduc corect si in echipa. Eu nu cred ca este mort. Voi sunteti morti? Nu! Eu cred ca suntem vii, dar suntem plini de sange. Suntem un partid ranit rau in alegeri si trebuie sa ne refacem. Cine ne canta noua Prohodul? Avem capacitatea si resurse sa ne revenim. (...) Nu vreau sa joc in film cu Ponta. Ponta este in filmul mincinosilor. Sa facem opozitie cu el mintind la fel?", a spus Cristian Preda.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#alegeri PDL, #Cristian Preda alegeri PDL, #presedintie pdl , #PDL