Ziare.com

Cristian Preda: PDL risca sa revina la FSN 1991 - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:27

   

Cristian Preda: PDL risca sa revina la FSN 1991 - Interviu
Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, considera ca PDL se afla intr-un moment de rascruce. Fie reuseste o reamenajare interna care sa armonizeze toate energiile din partid, isi recastiga electoratul si devine o autentica opozitie lucida, fie revine la cultura FSN 1991.

Cristian Preda, apreciza, intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, ca exact acea parte din societate care reprezinta motorul dezvoltarii Romaniei nu este reprezentata politic, pentru ca nu exista niciun partid autentic de dreapta, iar mediocritatea clasei poltice romanesti este descurajanta.

Europarlamentarul PDL s-a referit in special la reprezentantii capitalismului romanesc autentic, care fac profit respectand regulile, care nu triseaza, care nu au canale privilegiate cu statul. Ei ar astepta de la stat, afirma Cristian Preda, sa nu-i mai agreseze cu fiscalitate in crestere, cu legislatie instabila si cu "functionari imbecili".

Ne aflam intr-o criza democratica, cu o majoritate covarsitoare, cu o opozitie atat de slaba si un absenteism atat de mare?

Exista un potential de instabilitate, pentru ca victoria obtinuta de Ponta & co. vine dupa criza regimului din vara, o criza neasumata de uselisti, o criza pe care, dimpotriva, ei o considera un episod democratic normal. Invers, toti cei care vad in situatia din vara o criza sunt socotiti tradatori. Criza regimului, pentru ca eu nu vorbesc despre o lovitura de stat, a fost validata electoral si i-a incurajat pe castigatori sa transcrie opozitia fundamentala a momentului in loiali versus tradatori. E o rasturnare completa a situatiei de fapt.

Cei care au aprins focul ii acuza pe pompieri ca sunt tradatori. Ceea ce e socant si, dintr-o perspectiva etica, e inacceptabil. De asta e nevoie de o opozitie rationala la adresa regimului Ponta. Incendiatorii au fost validati electoral, ca si cum lumea si-ar dori o fragilizare a regimului. E in curs ceea ce Hannah Arendt numea miscare totalitara, ca episod care precede un regim totalitar. Doar in astfel de situatii schimbarea anarhica a regulilor devine mai importanta decat stabilitatea lor.

Acesta este sentimentul dominant pe care vrea sa il acrediteze puterea. Nu mai trebuie sa avem nimic stabil, schimbam totul, dupa interesul nostru. In acesti termeni se discuta si despre revizuirea Constitutiei. Nu o schimbam pentru a avea o Constitutie europeana mai buna, ci pentru a avea una pentru Crin Antonescu. Nu mai avem nevoie de repere anterioare, toate sunt caduce, exact in sensul miscarii totalitare definite de Arendt.

Mie nu mi se pare ca avem opozitia lucida si rationala despre care vorbiti

Exista resurse pentru a o construi. Fenomenul politic fundamental al ultimilor ani este deceptia. USL a castigat exploatand diversele manifestari ale deceptiei. In primul rand, e vorba despre o deceptie in privinta calitatii oamenilor politici.

Mediocritatea clasei politice este stridenta. In toate tarile UE, clasa politica e peste medie, din punct de vedere al educatiei, la noi e catastrofal sub medie. Sare in ochi ca politica a ajuns sa mobilizeze acele paturi ale societatii care dispretuiesc educatia. Port-stindardul acestui tip de cultura politica este Becali, recuperat de PNL.

E, apoi, deceptia provocata de asteptarile foarte mari create de intrarea in UE. Sunt multi cei care au crezut ca, dupa 2007, vor curge rauri de miere si fluvii de lapte. Evident ca nu s-a intamplat asa, pentru ca UE nu e institutie de binefacere. UE poate sustine proiecte de dezvoltare si cei care asteptau o dezvoltare miraculoasa sunt deceptionati.

O a treia sursa a deceptiei e a celor care au crezut ca Romania intra intr-o logica a dezvoltarii si nu s-a intamplat asa. A fost o scurta perioada de dinamica ascendenta, in 2005-2007, dupa care a venit criza. Credinta ca dezvoltarea e posibila nu a disparut. Exista parti din societatea romaneasca care au invatat lectia capitalismului, care e a cresterii, si tocmai ele nu sunt reprezentate in politica.

Cum antrenam dezamagitii inapoi in jocul politic?

Sustinerea capitalismului nu e in ograda niciunui partid. Nu avem niciun partid de dreapta in sens autentic, pentru ca partidele sunt parazitate de cei care fac afaceri cu statul. Ei nu au niciun interes sa sustina capitalismul veritabil. Asta face ca foarte multi dintre cei care lucreaza in acest mediu capitalist, incepand cu IMM-urile, care dau densitate tesutului unei vieti capitaliste, sa nu se simta reprezentati si, astfel, sa nu voteze.

Ei au fost electoratul PDL.

Mai exista o deceptie, a celor care au votat CDR, DA, PDL, si care au crezut ca, desi aceste forte politice nu sunt perfectiunea intruchipata, pot reprezenta, totusi, un motor al modernizarii. Asteptarile au fost foarte mari. Multi alegatori ai CDR, DA, PDL nu au mai votat, considerand ca prea multa vreme au creditat raul cel mic. De fapt, in democratie, votezi mereu raul cel mic, dar rabdarea oamenilor are si ea limite.

Tradarea principiilor de la care au pornit CDR, DA si PDL a provocat dezamagirea?

Partidele care au condus modernizarea aveau o structura fragila inainte de victorii si s-au trezit brusc la putere. Puterea nu a fost pe masura resurselor umane de care dispuneau.

A fost mai mult o expandare decat o crestere.

Da, dar nu trebuie sa consideram ca speranta a murit. Tipul acesta de atitudine, promovata si de premier, cand spune ca opozitia e o fantoma, nu face parte din cultura democratiilor. Respectul pentru adversari si demnitatea lor e o regula pe care trebuie sa o asumam. Eu regret sa vad ca nu exista un acord asupra lucrurilor care nu trebuie spuse niciodata despre adversar. Dottore pare sa respecte un partid anti-democratic cum e PPDD, doar pentru a da o palma fostilor guvernanti, nu si PDL, alaturi de care a guvernat.

Are PDL sanse sa recastige electoratul?

Da, si chiar sansa sa castige un alt electorat. Pana la urma, competitia iti da raspunsul cel mai bun. E nevoie de o competitie in PDL, pentru a gasi o solutie de reamenajare institutionala. Un congres cu un singur candidat nu va indica o cale de iesire din criza. E urgent un proiect de dezvoltare a partidului. PDL are nevoie de mobilizarea tuturor resurselor de care dispune. E regretabil ca PDL e sfasiat si se consuma in polemici inutile si marginale.

Proiectul de dezvoltare presupune, intre altele, sa definesti fisele posturilor de conducere. In vara, ca si in 2011, s-au ales 4 prim-vicepresedinti si 14 vicepresedinti, fara sa stim cu ce se ocupa. Nici PPE nu are atatia sefi ca PDL! Trebuie o structura mai simpla, cu o definire mai simpla a responsabilitatilor. Ai nevoie de cinci directii de actiune ale partidului? Alegi cinci persoane.

Care ar trebui sa fie noul electorat al PDL?

Insist asupra nevoii de a-i avea in vedere pe cei care sunt parte a capitalismului autentic, deocamdata nereprezentati. Exista foarte putine experiente publice sau politice cu adevarat relevante pentru ce inseamna cultura capitalismului la noi. Ce-i drept, nu exista vedete ale capitalismului. Capitalismul care face profit, respectand regulile, care nu triseaza, care nu are canale privilegiate cu statul.

Acesti oameni trebuie reprezentati politic. Ei nu au nevoie de ajutor de stat. Ei au nevoie de reguli clare si de un mediu sanatos, tocmai pentru ca acest capitalism sa dureze. Ei sunt sub agresiunea unui stat care taxeaza tot mai mult si care schimba in permanenta regulile.

Una dintre obiectiile oamenilor din mediul capitalist sanatos este ca au in fata lor functionari imbecili. Nu ma feresc sa o spun. Capitalistii de la noi sunt intr-o situatie care ii scandalizeaza, pentru ca ei realizeaza care este valoarea sociala a efortului lor si nu inteleg de ce statul, prin mediocritatea pe care o cultiva, ii chinuie.

Acesta sa fie viitorul PDL sau viitorul electorat PDL?

Romanii capitalismului veritabil nu trebuie convertiti in politicieni. Ei doresc doar sa aiba un cadru legal stabil si previzibil, care sa nu fie un obstacol pentru dezvoltare. Mai exista o categorie care cauta reprezentarea. Aceea a oamenilor cu educatie inalta si foarte inalta. Oameni cu educatie peste medie. Unii supraeducati pentru resursele de care dispune Romania. Multi intre ei tocmai de aceea pleaca. Nu pleaca doar capsunarii.

De altfel, nici capsunarii nu sunt reprezentati, pentru ca voteaza foarte putin in strainatate. Revin la oamenii cu educatie peste medie: ei vad in mediul politic mediocritatea. Aceasta este imaginea pe care o cultiva cu pasiune liderii partidelor, ca si presa.

E o batalie zilnica: cine ni-l infatiseza pe cel mai natang? Asta e competitia cea mai urmarita: cine are cel mai mare succes in promovarea natangilor si natarailor? Cine are cele mai multe transmisii in direct si cele mai multe interviuri cu natangul? In fata unei asemenea desfasurari de forte, oamenii care au petrecut mai mult timp in biblioteca decat in afara ei, au o problema. Nu se simt parte a acestui joc.

Cine sa sa coaguleze aceste energii? Cine sa conduca PDL pentru a mobiliza acesti oameni nereprezentati despre care vorbeati?

Eu am inteles ca PDL nu are nevoie la conducere de cineva cu experienta academica de doua decenii, care a lucrat cu doi presedinti, a fost secretar de stat, iar acum reprezinta Romania in PE. Nu m-am simtit in largul meu alaturi de BPN-ul votat in iunie.

Eu vorbesc despre viitor. Un partid care nu are nevoie de asa ceva nu poate atrage electoratul demobilizat despre care vorbeati. E o contradictie flagranta.

Nu exclud un scenariu in care categoriile de care vorbeam sa ramana nereprezentate. Este posibil sa nu se intelega ca oamenii educati si care lucreaza in mediul capitalist sunt oamenii care cresc Romania, care ii dau o sansa de dezvoltare, nu de supravietuire. In ceea ce ma priveste, voi continua sa ma bat pentru a-i reprezenta pe cei care pot articula dezvoltarea Romaniei.

Nu exclud nici scenariul in care PDL sa refuze propria crestere. Ceea ce se intampla in ultimele saptamani e mai degraba o incercare de supravietuire a unei echipe care a esuat. Faptul ca mie mi se reproseaza demisia e elocvent. Oamenii cauta supravietuirea. Daca e competitie, avem o sansa si eu voi sustine o alternativa la actuala echipa.

Cred ca ar fi foarte bine daca in viitoarea confruntare s-ar face o alianta intre invingatorii la alegeri - la cele locale, dar si la cele europarlamentare, ultimele castigate de PDL - si cei care au acumulat un capital simbolic foarte important, si anume sunt priviti in societate ca reformisti. Invingatori, atatia cati sunt, plus reformisti, atatia cati sunt. Este un scenariu. Scenariul alternativ este revenirea la cultura FSN 1991. Nu vad alte resurse in acest moment.

Si totusi cine sa-si suflece manecile si sa se opinteasca pentru a scoate PDL din sant? Ati fi dispus sa candidati ?

Voi vedea. N-am luat o decizie.

In cazul scenariului FSN 91, pentru electoratul nereprezentat ramane varianta noului partid?

Eu nu vreau sa plec din PDL, sa se inteleaga foarte bine. Din 2000 incoace au intrat in Parlament, ca partide noi, trei formatiuni: PC, in carca PSD, Forta Civica, prin ARD, si PPDD. Exista un singur nou partid construit de jos in sus, Noua Republica, si care vrea sa intre pe un culoar conservator. Vom vedea ce va fi si cu el.

Un nou partid are de infruntat cartelul vechilor partide. Un cartel care a impus pragul de 5 %, 25 de mii de membri fondatori (suntem una dintre tarile cele mai exigente de pe glob in aceasta privinta), un cartel care a impus restrictii foarte severe pentru candidaturile independente. In aceste conditii, un nou partid e ca si imposibil. Sau durata e foarte lunga.

Eu nu exclud aparitia unui nou partid, pornind de la ce nu e luat in seama de partidele noastre, dar sunt in PDL si ma voi bate in PDL pentru o platforma.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5299 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
64 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cu Blaga, PDL este mai mult. Este PCUS. Să spună d-l Iliescu dacă nu

este adevărat.

 

fără Blaga PDL riscă să devină PDL

.

 

george2 unde esti ? acum , repede vino cu "pozitia rezervata" !

----------------------

 

Intelectuali ai Romaniei,uniti-va !

Dupa ce va pus Ceausescu la munca silnica vreme de 25 de ani,de bine de rau agonisiserati ceva care,bun rau era al vostru,a aparut iliescu cu gaska lui veniti de la moscova ,va atzatzat impotriva lui Ceausescu,v-ati revoltat chipurile sau ati stat cu bratele incrucisate si mancand carnati va uitati la TV cum il executa,fara sa spuneti STOP.Imediat v-ati trezit fara locuri de munca si cu bratele incrucisate priveati cum nastase,vacaroiu,petre roman si altii va jefuiau munca agonisita cu mare truda pana la rasturnarea lui Ceausescu.Dupa ce sub ochii vostrii gasca iliesciana,criminalii natiunii si romaniei,a ruinat tara dand la fier vechi industria in loc sa o modernizeze,v-ati uitat cu nepasare cum santajeaza propunerile lui Basescu,propuneri de buna intentie de a redresa romania ,iar la alegerile parlamentare din 9 decembrie ii aduceti inapoi la putere pe cei care v-au distrus viitorul copiilor vostrii.Va uitati la TV sau cititi prin presa despre cum ei fac circ si se joaca cu interesele tarii si cu viitorul copiilor vostri,fara sa va uniti impotriva lor,de parca ati fi saduici cu propia voastra soarta.Cat de greu este sa infiintati noi ONG-uri care sa uneasca populatia impotriva mafiei ce va ruinat? Unirea romanilor in noi ONG-uri este singura solutie sa poata fi distrusa mafia politica.Este nevoie de ONG-uri care sa le spuna oamenilor cu cine sa voteze,ONG-urile fiind independente si incoruptibile ar putea sa-i lamureasca usor pe oameni atat cu cine sa voteze cat si sa iasa la vot.

http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

http://www.youtube.com/watch?v=2VZzxJywShg&NR=1&feature=endscreen

http://www.youtube.com/watch?v=yroSQzYx5t4

Intelectualii?

http://adevarul.ro/cultura/carti/kitsch-impostura-uniunea-scriitorilor-romania-literatura-care-ti-intoarce-stomacul-dos-1_511531a54b62ed5875ecb902/index.html

PDL tot mai are o sansa sa-si revina,

Insa conglomeratul mafiot socialist USL a revenit la FSN-ul anilor 1989-1990,perioada cand a fost UCISI mii de romani si nici unul din cei aflati atunci la putere nu au intrat la piscarie,cu precadere IonILIESCU si PetreROMAN

PD-Partidul Delapidarilor(si tradatorilor)

Finita la comedia portocalia!

Are dr.aci ca i'a facut Dacia pana la iesirea din Tincabesti!

Cinta Internatzionala si'l injura pe Basescu! Sa vezi ce'o sa fie la gura lui cind o intra pe usa!

A venit tarziu Voiculescu să-i dea anafura din

hlebă de canepă indiană.

----------------------

e frig ! - Basescu e vinovat -
e cald ! - Basescue e vinovat -
ploua ! - ploua din cauza lui Basescu -
a nins ! - Basescu e vinovat -
nu a nins ! - Basescu e vinovat -
Nastase a furat ! da a furat , dar a furat din cauza lui Basescu !
Voiculescu a fost politruc comunist ! dar sa nu uitam ca din cauza lui Basescu !
ponta a plagiat ! Basescu e de vina !
Dragnea numara din burta voturi ! Basescu e de vina !

False probleme inventate!

Domnule Preda ,ce-si face omul cu mana lui se numeste

...complicatie!

In Pdl nu este vorba de nici o conspiratie,ci de

oameni slabi de ...inger,fricosi!

S-a vazut...valul de dezertari pe baza...sondajelor!

In acest moment PDL este marcat de victoria

liberalilor comunisti evident,dar nu este nevoie decat

de intelepciune dupa ce ultimii lasi au plecat sau

vor pleca din partid!

Cred ca ar trebui sa existe un chestionar

deschis,direct pentru toti membri:

Cine este convins ca poate sa ramana si sa mai

construiasca?

Nu va fabricati suspiciuni si temeri hazardate pt ca

dauneaza grav sanatatii partidului!

Chiar si Blaga atat de suspicionat de noncombat,

este suficient de activ si critic la adresa Puterii!

Sa fiti constienti ca ati pierdut datorita propagandei

si manipularii diabolice ale haznalelor tv-60% si

a inabilitatii comunicarii vis a vis de masurile

de austeritate-40%!

Pentru a fi impacati...sufleteste puteti sa reinnoiti

conducerea partidului,iar cel mai indicat ca lider

ar fi doamna Udrea!

Lasati blogurile si declaratiile de presa si faceti

ordine in bucatarie!,altminteri va asteapta precedentul

PNTCD!

nu shtiu despre care opozitzie vorbeshte dl Preda...

dar lucrurile sunt destul de clare: PSD'arii sunt la putere, PNL'arii sunt in opozitzie. Eroparlamentarele ii cam incurca, dar nu-l vad pe Mitoman sa se impiedice de niscaiva reguli democratice si de bun simtz.

preda zice: din fsn se trag, in fsn se vor

intoarce, asa cum zice si popa.Sunt comunisti carora nu le-a ajuns ciolanul si au format alte partide tot comuniste, dar cu alte palarii.

.............

Petitie!

Cerem cu fermitate demisia plagiatorului,sa urmeze cu

demnitate exemplul ministrului german al Educatiei!

Victoras nu a facut absolut nimic pentru economia si

imaginea Romaniei,dupa incalcarea statului de drept

in vara trecuta!

Va sugerez stimati forumisti adeziunea dvs in

scopul ducerii la indeplinire a acestui demers,

semnarea petitiei si organizarea de manifestatii

in piete dupa modelul uslasilor din ianuarie 2012,de

data asta fara galeriile de mercenari ai lui Dogaru,

Cacarau si a golanasului smecher si tupeist!

Va multumesc pentru maturitatea intelegerii vremurilor

paradoxale in care traim si va astept va eliberati

patria stramoseasca atat de mult incercata,de molima

fantomei ceausiste!

Vine,vine priimavara!

 

dezvoltare si modernizare,

inseamna in mod cert o politica de dreapta,in care legea sa domneasca,fiecare sa-si poata culege roadele muncii sale si sa fie pus acolo unde trebuie.Chiar ma gindeam deunazi ca domnul Preda,nu mai este atit de "vocal" ,precum era in timpul guvernarii,acum este momentul sa o faca cit mai des.Imi doresc ca dreapta politica sa se regrupeze cit mai repede si sa contribuie la noua constitutie.Poate vom ajunge in sfirsit sa nu mai schimbam lucrurile atit de des si sa fie o stabilitate in cele din urma, pe arena politica si sociala.Odata cu aderarea la E.U. trebuie asumate si obligatii,lucru care trebuie inteles pina la urma.

 

USL,un nou 30 Dec.1947

USL-ul sa opus la reampartirea teritorial-administrativa propusa de Basescu,adica sa se treaca la 10 regiuni de la 41 de judete.Acum,usl-ul este cel care vrea sa faca aceasta reforma,iar daca s-au opus atunci,au stiut ei de ce se opun.Atunci s-au opus pentru ca daca acea reforma s-ar fi facut sub Basescu,PDL ar fi devenit un partid de forta majora iar usl-ul ar fi ajuns un partid minuscul.Prin aceasta victorie a usl-ului insa, ne vom intoarce din nou la anii 1947,nu insa la o nationalizare ca doar n-or fi tampiti magnatii din psd,pnl si pc sa-si nationalizeze averile,ne vom intoarce la o dictatura.

matroano, usl foloseste im mare harta boccista

Cu mici modificari.Dar ce te faci cu tartorul al mare, razgandaciul, care azi zice una, maine loveste Romania, facnd pe vasalul primului ministru ungar?!

"Il stimez pe domnul Dan Voiculescu,il pretuiesc si il consider

un aliat foarte bun!"

...din gandirea celebrului liberal de...butuc-

Crin Antonescuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

Blaga este tipul de functionar marunt

care odata intrat si el pe langa unii nu mai pleaca de acolo .
PDL este istorie deja .
Eu inca sunt membru numai ca sa apuc sedinta aia si sa-i injur .
Asa ceva , atata si ktir la adresa membrilor si a cetatenilor care i-au investit cu incredere nu credeam ca se poate ....
Au ramas la varf numai aia pe care Blaga ii stie ca ii poate manevra ; in Turcan nu am incredere , in Preda la fel , samd
Mi-e scarba .
Or sa ajunga sa-si vanda sediile ....

Ioanei Ene i s-a facut parul vilvoi cind i-a zis Cristian ca

...PDL e in pragul autodistrugerii. Nu de alta, dar atita propaganda cit a facut pentru acest partid si sa ajunga la un astfel de rezultat nu prea da bine la cariera sa.

Pai nu ma pupinpedeste ci doar pupinbaseste ...

Ca doar ia de la basescu nu de la PD.
Nasul din suflet... ehee heee heee

si voi ce credeti ma ca o sa faca lumea ...

o sa va accepte pe voi !??

O sa moara si Blaga la fel ca generalul Militaru , unii or sa scuipe pe fotografia lui de pe mormant , altii or sa-i hinghereasca familia , la fel o sa se intample cu toti astia care au vandut Romania

dupa care or sa se faca alte partide .

 

mai, cristian preda,

probabil ca ai ochelari de cal...PAI ASTA a fost pdl de cand "PETRE, esti cel mai bun!".prietenii stiu de ce!!!

Mai curati , mai uscati !

Istoria politica recenta a dovedit ca in FSn s-au adunat fostii politruci mai mari sau mai mici ai PCR-ului si toti cei inrolati in securitatea ceausista . Li s-au mai adaugat mare parte din turnatorii consacrati . In ianuarie '90 aveau alternativa partidelor istorice ale venerabililor Coposu , Campeanu si Cunescu , taote trei fiind partide cu doctrine nationale acoperitoare . Nu au facut-o , au preferat FSN-ul lui Iliescu pentru a fi resapati si relansati .

 

Mai penetrați ipotetic.

.

In special liberalii,

Care au pozat in "istorici" dar au fost alaturi de FDSN/PDSR/PSD inca din 1991 cand au participat la guvernare,avand pana si ministru in persoana controversatului Patriciu si nu in orice minister,ci in cel al lucrărilor publice și amenajării teritoriului.

 

Liberalii :)

Deocamdata va calareste Victoras :) si va ustura rau. Numa' maine nu-i poimaine si ajunge Crinut presedinte :) Asta va roade pe ficati si cu tot unguentul de bube, gelul de sex si carnea de vita cumparate de MRU din banii tarii, nu va trece.
Va meritati soarta !

 

Prostii! Securitatea a impinzit toate partidele! ba chiar a creeat

o duzina ... doua! A distrus din interior PNTz'ul, a "infiintzat" PNL'ul ca Liberalii disparusera din peisaju' p[olitic Romanesc, ..pe Cunescu l'au jucat sa'i fure partidu' cu istorie cu tot. Securistii au fost mult mai activi in afara FSN'ului ba baiete! FSN'ul ... stia toata lumea ca ierea din nastere o cloaca de securisti si nemenclaturisti. Acu' s'au regrupat in USL. Vor crapa, ca nu mai au nici bani .. si nici de un' sa fure!

Ei,in mintea lor,credeau ca bugetul UE e sursa...

...de finantare a bugetelor clientelei lor politice.

Ma dezamagesti !

Paraipane , pe forumul ZIUA nu erai demagog ! Nu te preface ca nu ai priceput afirmatia mea . Eu m-am referit strict la ianuarie '90 cand instinctul personal al fiecarui roman era eliberat . Atunci unii romani au ales schimbarea , altii continuitatea . Toti actorii politici existenti s-au demascat chiar atunci .Ce a urmat ulterior , capusarea si sabotarea partidelor istorice este adevarat .

paraipan, nu dezamăgi un suflețel pur din carcasa

unui om penetrat ipotetic de Voiculescu și hrănit la cantina milogilor GRIvCO cu carne de vacă care nechează. Fie-ți milă!

de ciocli si ursitoare nu ducem lipsa...

dar,ceva idei constructive care sa fie si fiabile pentru pdl,nema putirinta???!

 

hai să spunem că ai fost pro..

Recunoști că fiecare dintre membrii marcanți a săpat pdl-ul prin tot ce a putut dar mai ales prin atitudine(marcată de conturi) personală ?

Recunoști că fiecare cal pdl a tras in altă parte și de-aia au dat cu oiștea-n gard ?

Recunoști că n-au făcut nimic pentru țară ? Recunoști că țara e in mizerie ?

Recunoști că au aplicat monstruos reducerile de salarii și pensii in timp ce clientela și nababii n-au fost deranjați iar fiscul și-a văzut de "ale lui" ?

Recunoști că nici măcar nu s-au mai chinuit să comunice cu poporul chiar dacă acesta a inghițit greu reducerile ? Erau prea importanți s-o facă..

Recunoști că postarea lui MRU in frunte a fost ca un bici frumos impletit pe o cocoașă deja rănită ?

Recunoști că fără Băse sunt doar poporeni ? Recunoști că Băse le-a tras-o in ultimii doi ani - direct și indirect - de nu se mai pot ridica ?

Recunoști că tineretul valoros pdl (sau alte valori, mai purii) nu se poate coagula sub Udrea, Blaga, Videanu, Berceanu.. care au compromis tot și nici nu le dau voie ?

Recunoști că țara nu-i mai poate suporta pe cei numiți mai sus ?

Recunoști că băltirea de personalitate portocalie - mov - verde, titulaturile și combinațiile făcute pe pragul alegerilor i-a compromis total ?

Atunci, ce ridicare mai vezi a pdl ? PDL ca atare, va rămane pentru mult timp compromis. Trebuie o grindină (nu "un" grindină) care să ardă cultura aceea compromisă și să lase loc noilor mlădițe.. Le trebuiesc oameni cu totul noi, generația 35-45 de ani, o cu totul altă viziune, un program real și nu unul făcut cu copy paste așa cum se fac de zeci de ani colaționand din toate celelalte.

Știu, te doare sufletul să lași o siglă, un nume, o istorie, o sursă de avere, o viață aproape... Dar după ce-ai exploatat-o, te-ai imbogățit pe seama ei, ai parjolit in jur și ai făcut-o de ocară.... las-o.. Un timp, las-o; să-și uite romanii rănile.

cam tarziu...

numai cand esti in genunchi, admiti ca ai gresit...cam tarziu. Poporul "majoritar" de asistenti sociali, mamici si profesori dezamagiti si-au spus cuvantul.

ce este pdl si ce vrea dansii

pdl-ul ca si celelalte partide ( pnl,pc, pdsr-psd, udmr, prm,etc) sunt creatia cuplului de trista amintire Iliescu -Roman si are fie fosti nomenclaturisti , fie ofiteri de securitate (sri) , fie , mai nou, odrasle ale lor (ex.: Daciana, Eba, MR Ungureanu,etc)
Opozitia reala romaneasca libera de comunism a sucombat intre februarie 1990 si iunie 1990 prin grija moneagului Iliescu si a celor din banda lui (Roman, Gelu Voican Voiculescu, etc). Creatorul pd-ului este fesenistul Basescu care a facut parte din guvernul Roman, (apr.’91-oct. ‘91), apoi din guv. Stolojan (oct.’91-nov.’92). Tot el a fost deputat al fsn (atentie, al FSN!) in perioada 1992-1996.
pdl-ul este un fsn remodelat, construit cu oameni care nu s-au opus categoric strucuturilor neocomuniste nascute de Iliescu si care au mimat o opozitie calduta, gata sa treaca la nevoie (la nevoia lor, nu a poporului)in gasca psd-ista. Unii au si trecut.
Oricat s-ar da bate cu caramida in piept Preda si alti pedelisti ei nu reprezinta dreapta politica autentica. In Romania nu exista o dreapta autentica, ci doar social-democratie de stanga sau de dreapta. Cum Tutea spunea ca “social-democratia este anticamera comunismului" se vede clar cam cate parale face toata "dreapta" de la noi.

 

@paraipan

- corect !!!

tacapaca, se pare ca ai 15 ani

Daca nu stii sa vorbesti, taci! Ai enumerat toate partidele.NUMAI pdsr a fost creat de Iliescu.PD a fost creat de Petre Roman, care a fost dat jos de la putere in modu-i specific perfid, de basescu, acest profanator al legislatiei romane. Despre restul... mai conspecteaza.

Roman a fost dat jos

pe mana lui căci lăsase partidul la fezandat și se apucase să-și cultive personalitatea.. să scrie romane..

PD-ul era o idee bună și avea nevoie de un comandant de forță iar țara i la dat. L-a dus pe culmi, l-a trecut printre stanci, l-a ancorat la malul lui Ali Baba și l-a părăsit; firesc. Totul firesc.

Comandantul a ajuns președinte, Roman cantă romanțe pe la tv-uri. Deci Băse a avut dreptate..

@yokpa

Are dreptate @takapaka 98% in din ce-a postat.
I-am dat 5* ca le merita. :)
Jos fesenistul bashila!!!

iar falsifica voiculescu istoria ....

pai sa nu le dai !??
le dai !

Preda injura in fiecare zi guvernul BOC , pe Udrea .
acuma tace .

Ma , cand o vad pe Turcanca .... se ia dupa mine ..... cum mama dra cului ajung astea sa faca studii la Moscova !??

Domnul Basescu si pupinc(#)uristii dumnealui ...

... e de "dreapta". Si se pare ca atat Base cat si respatii dumnealui vor fi trasi foarte curand pe ... "dreapta" ...

cam

- ai dreptate ! da, cand rusii si securitatea iti fac "revolutia" , la ce sa te-astepti ? cu stima.

 

Nicolaeda, atunci erau vremuri tulburi

Multi dintre noi nu stiam ce e libertatea.Stiau cei dintr-un grup restrans format din nomenclaturisti, printre care si basescu, si care, culmea, au fost in bucuresti la revolutie, ascunsi prin hoteluri.Dupa linistirea atrocitatilor, au iesit la rampa pentru preluarea ciolanului.Ma intreb cum se face ca si Ioan Oltean, din Bistrita Nasaud, era tot in Bucuresti
Suntem condusi de sper, ultimele relicve ale comunismului, care incearca, prin ultimele zvacniri sa ditruga cat mai mult din Romania

nu te aștepți...

Iți fabrici singur argumente că nu e așa și te-ncălzești cu ele că adevărul e cumplit de recunoscut. Și... mereu același adevăr cutremurător de care nu vom scăpa cu toate scuturile din lume..

Uneori mă intreb dacă "scuturile" astea nu fac parte dintr-un joc pe deasupra noastră, cu cheltuieli minime pentru jucători și cu vibrație maximă pentru spectatori (noi) ca să mai treacă o viață..

Cristian Preda malai viseaza...

Daca mai dai istetimi de-ale lui Hannah Arendt, n-o sa te mai citeasca nimeni, bai Predo, bai ! Lasa masoneriile si asculta cu atentie...presedintele PDL TREBUIE sa nu fie europarlamentar sau primar departe de Bucuresti, aia fiind oameni care au de gestionat alte probleme importante care le rapesc destul timp...doar n-o sa plateasca partidul naveta cu avionul, de la Bruxelles, de la Cluj, Tg. Mures, sau Arad...e logic ! Ai spus de curand ca Falca, Udrea si altii n-au sanse sa preia fraiele PDL ! De cate ori te-ai gandit atunci cand ai scos pe gura gogomania asta ? Fii atent, baiatu' cu ochelari si fara charisma : Udrea va fi presedintele PDL, vrei sau nu vrei tu, clar ?

 

PDL este partidul sekuristilor basisti care s-au desprins din.......

FSN.

 

dacă ai ajuns

la concluzia asta ești foarte-foarte tanăr sau proaspăt sekurist și nu știi că "partidul" e-n toate, in cele ce sunt și-n cele ce maine vor rade la soare.."

Grindino, are dreptate jean valjean

ori esti foarte tanar, ori fiu de securist.Cand Ion Ratiu a venit cu alte idei decat comuniste, a fost luat in deradere,Fostii nomenclaturisti s-au uitat in cartile de istorie, au format partide cu nume istorice, dar au ramas cu idei comuniste, chiar daca unii, mai obraznici si mai peerfizi, au muscat mana care i-a hranit (vezi partidul care i-a format si la a caror ideologie dictatoriala inca tin)
Dictatura conduce Romania, in nici un caz democratia.Iar tara nu e condusa din palatul Victoriei.

@grindina

Vrei sa faci pe invatatorul forumului... au incercat si altii si n-au reusit :)
Vrei totodata sa parti securistul de treaba, securistul de cartier care intelege si ajuta :))
Tu ce grad ai?
In "partid"!
Da' pe bune!
Si inca ceva tov' secu'... nu numai in pedeu sunt securache d-astia asa ca tine, sunt peste tot, dar la pedeu e concentrarea cea mai mare de forte... i-ati depasit pana si pe pesedisti!
La mai mare!

Frequently drawn conclusions:

De fapt, grindina, mucosu' ăsta mic nu se gandește la prea mulți cand spune asta.
OK, el --de obicei-- nu gandește prea mult...

Da dar trebuia sa

mai fi spus ca a fost si este coordonat de un securist fruntas, iar prin virtutile ce le-a avut ar trebui sa-si schimbe numele nu in FSN ci in PH adica partidul hotilor.

@Y I faq2

tonul este bun.IMPORTANT este sa nu jignesti...altfel,mi-au spus astia ca avem democratie in RSR...asa o fii

 

 

ți-am dat 5/5

pentru că lucrurile pot fi spuse și astfel.. chiar dacă nu accept - pe viu - maniera.

Există "realul" - cel istorisit de tine cu cuvintele tale - și "politicianismul" - cel in care ne prefacem că vorbim despre partide, ideologii, programe, lideri, orientări, analize politice, sondaje, mai punem de-un partid că mai sunt hămesiți dar și fraieri care ne cred.............

@yo4kpa

... se cheamă că e prima oară cand mă bagi in seamă deci nu-mi cunoști părerile, nu-mi poți ințelege stilul, ironiile, glumele.

"Sekuriștii" au pus umărul la intors foaia și s-au multiplicat in t o a t e partidele. Ei + externele erau hotarele cunoașterii și vieții noastre, ei au fost acolo, ei au știut, ei știu, ei au acaparat dar de manipulat o fac prin tot felul de indivizi bogați sau foarte bogați, prin pozițiile cheie. Asta inafara conspirației mondiale (dacă vrei s-o accepți).

Dar să spui că sunt numai in PDL .. e de rasu´-plansu´.

Dureros pentru noi este numai faptul că i-am crezut, pe cei mai mulți, mari patrioți. Ce-or mai rade la o cafea bună prin oarece paradisuri..

 

"RISCA"?

Dar a plecat din gradina lui Ilici, in afara perioadei cand era condus de Traian Basescu? De ce moare astazi pe el? Nu pentru ca-l conduce negociatorul mult respectat de celelalte haite din Parlamentul Romaniei, "Hoover"?

 

Cristian,i-a vezi,arzi cumva?

Păi si la fsn 91 ar fi căstigati!Eu ca liberal atunci,m-am bucurat pe jumătate:a)gruparea care pleacă,va fi una social democrată in stil Europa
apuseană;b)pdsr-ul=comunistii nefolositi cum doreau ei si cei din randurile următoare,vor fi invinsi de PNL,PNŢ-CD,PD,PSD-Cunescu!
Si de unde,că toată guvernarea CDR de care rad multi
nesimtiti si utc-isti de atunci,a fost bulversată economic,pentru că toti directorii de inteprinderi
erau comunisti,pentru că SECU lucra la liber,pentru că
in guvern era unul cu gura,cat Groapa Marianelor ce
avea misiune să "atace" ca in portul ăla francez...
Dacă Preda era CORECT căci s-a prins demult in ce barcă s-a urcat,pleca si căuta altă exprimare politică!
PDL nu mai există pentru că nici n-a existat!
PDL a fost ca o insulă vulcanică,ce a pierit cum s-a născut!
Dar eu ca liberal,vreau un partid de stanga modern,pentru a corecta VIZIBIL,alunecările inerente
unei DREPTE ce ar vrea privatizat si aerul!

 

@FAQ2 + andrei27 + spartacus + ș.a.

Mooaaamă ce artilerie grea Rank:5 anti grindină !!.. Sac - sac !

Ofticați-vă, ofticați-vă..

Grade, zici ? Invățător și moralist, zici ?

GURU brei, nu alta !

Da-i mai persuasiv "grindină", nu ?

Ghici !!
Și mai ghici și pe deasupra să ai temă pentru acasă..

hihihihi

>:)

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor