Cristian Preda: PNL si-a pierdut busola

Joi, 23 Mai 2013, ora 14:44
1688 citiri
Cristian Preda: PNL si-a pierdut busola
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda critica propunerea liberalilor de a interzice prin Constitutie unui fost presedinte al tarii sa ramana activ in politica dupa expirarea mandatului si le reaminteste acestora ca revizuirea nu poate afecta drepturile si libertatile cetatenesti.

"PNL si-a pierdut busola. Acest partid a fost, la inceputul anilor '90, aparatorul drepturilor individuale. Sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL a ajuns sa propuna limitarea dreptului la asociere (prevazut de articolul 40), ca si a dreptului de a fi ales (articolul 37). Sunt vizate - deocamdata!? - exclusiv persoanele care au ocupat functia de sef al statului.

De fapt, cel avut in vedere e actualul presedinte, devenit, din 2005 incoace, obiectul unei uri nedisimulate. Justificarea propunerii e, in aceste conditii, o improvizatie ridicola: daca un sef de stat n-ar mai putea fi, dupa incheierea mandatului, membru de partid sau candidat, el ar fi neutru cata vreme e in functie. Pe scurt: viitorul imblanzeste prezentul", comenteaza pe blogul personal Cristian Preda.

Democrat-liberalul sustine ca PNL nu are argumente in favoarea acestei idei, fiind vorba despre o "retorica goala".

"Dincolo de deriva ideologica, e vorba despre nesocotirea limitelor revizuirii constitutionale.

Intr-adevar, articolul 152, lit. 2 din Constitutia noastra precizeaza ca revizuirea nu poate fi facuta, daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor", conchide Cristian Preda.

I.Stanomir: Ideea de a ostraciza un fost presedinte este inacceptabila - Interviu

PNL sustine, in cadrul revizuirii Constitutiei, interzicerea ocuparii de catre presedintele tarii a unor demnitati publice dupa finalizarea mandatului.

"Le-am propus colegilor mei sa avem un articol care sa se refere expres la neutralitatea exercitarii functiei de presedinte, la interzicerea oricaror forme de partizanat politic si la interdictia de a ocupa, dupa finalizarea mandatului de presedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri si de a indeplini alte demnitati publice, in sensul asigurarii impartialitatii. Pentru ca daca un presedinte stie ca se intoarce in politica din timpul functiei, atunci va incerca sa-si... speram sa nu fie cazul, dar uman va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care e presedinte si el nu ar trebui sa faca lucrul acesta", a declarat vicepresedintele PNL Tudor Chiuariu.

C.B.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Cristian Preda PNL constitutie, #PNL interzicere presedinte Constitutie , #PDL