Cristian Preda: Prag de 30%, un dezastru politic

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:02
1910 citiri
Cristian Preda: Prag de 30%, un dezastru politic
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda comenteaza intentia USL de a reduce pragul la referendum, apreciind ca masura ar fi "un dezastru politic".

"USL vrea sa reduca pragul de validare a unui referendum de la 50%+1 la 30%, propunand, de asemenea, drept conditie de validare a unei asemenea consultari populare, ca minimum 25% din corpul electoral sa voteze 'da' sau 'nu'. Aceste conditii ar fi valabile pentru toate tipurile de referendum", scrie Cristian Preda pe blogul personal pe blogul personal.

Singurul argument prezentat de "dottore Ponta", care s-a grabit sa anunte acordul Guvernului pentru proiect, este "boicotul nu e o forma de exprimare", continua Preda.

"De unde deducem ca USL vrea sa legifereze doar pentru a reactiona la esecul sau politic din iulie-august 2012. Dincolo de compensarea frustrarilor unei majoritati, care e acum mai obeza decat asta-vara, proiectul USL pune cateva probleme foarte delicate. Enumar aici doar patru", mai noteaza europarlamentarul.

USL vrea sa reduca pragul la referendum la 30

"E vorba, mai intai, despre coerenta si consistenta cadrului constitutional. Atata vreme cat, conform actualei Constitutii, presedintele poate fi ales din turul intai, daca are majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi pe liste, cum sa reglementezi un referendum care l-ar putea demite cu 25% din totalul corpului electoral? Sau vrea USL ca regula de alegere a sefului statului sa se schimbe si sa se renunta la majoritate? Am putea alege si presedintele intr-un tur, cu un sfert din voturi?", mai noteaza democrat-liberalul.

In continuare, acesta se intreba de ce USL a ales tocmai 30% si nu e ce nu 28 sau 41%.

"Faptul ca vointa poate fi arbitrara nu justifica un demers care se vrea rational.

In al treilea rand, iau in calcul forta precedentului. Daca n-ar fi existat vreun referendum validat cu 50%, atunci legiuitorul ar fi putut face o judecata in termeni pragmatici, propunand coborarea pragului", mentioneaza Preda.

"Dupa criza regimului de anul trecut, care dintre partenerii nostri europeni ar accepta o asemenea lovitura data de majoritate Constitutiei?", se mai intreaba pedelistul.

"Inchei spunand ca, dupa scandalul european legat de schimbarile constitutionale din Ungaria, modul in care e condusa revizuirea la Bucuresti, ca si ideea diminuarii pragului introduc un risc politic major. Le solicit, de aceea, liderilor USL sa se mai gandeasca la subiect daca nu vor sa avem o a doua mineriada politica in decurs de un an", conchide Preda.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Preda reactie parg referendum, #USL prag referendum , #PDL