Cristian Preda: Rezultatele de la Bac nu mi-au schimbat parerea, sustin votul de la 16 ani

Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 18:06
2170 citiri
Cristian Preda: Rezultatele de la Bac nu mi-au schimbat parerea, sustin votul de la 16 ani

Europarlamentarul Cristian Preda sustine in continuare scaderea varstei de vot de la 18 la 16 ani, in ciuda lipsei de responsabilitate dovedita de absolventii de liceu prin rezultatele obtinute la examenul de maturitate din acest an.

Democrat-liberalul a lansat in urma cu mai bine de o luna aceasta propunere considerata de multi surprinzatoare.

"In Austria, incepand din 2007, se voteaza de la 16 ani si la legislative. In Romania, varsta de vot a fost coborata ultima data in 1948, dupa ce in perioada interbelica fusese de 21 de ani. (...) Daca se poate munci de la 16 ani, de ce sa nu se poata si vota de la aceeasi varsta?", scria Cristian Preda pe blog la finalul lunii mai.

Iar rezultatele extrem de proaste pe care le-au obtinut liceenii in aceasta prima sesiune a bacalaureatului 2011 nu l-au facut sa se razgandeasca.

"Rezultatele de la bacalaureatul din acest an nu mi-au schimbat parerea pentru ca este o problema de drepturi cea pe care am pus-o eu si nu tine cont de circumstantele pe care le discutam acum. De altfel, eu nu sunt convins ca in generatiile care voteaza deja nu avem un nivel similar de cunoastere.

Nu cred ca putem sa contestam o problema de drepturi pornind de la un anumit nivel de cunostinte inregistrat in anul de gratie 2011. Dreptul la viata de pilda nu este conditionat de nota la bac sau dreptul la calatorie. Va dati seama ce drama ar fi daca dreptul la calatorie ar fi conditionat de nivelul cunoasterii? Ar sta foarte multi acasa", a declarat europarlamentarul Cristian Preda, pentru Ziare.com.

Doina Cornea, un model pentru tineri

Pe de alta parte, intrebat ce modele demne de urmat le-ar propune adolescentilor din ziua de azi, care par din ce in ce mai debusolati, Cristian Preda a nominalizat-o pe Doina Cornea.

Mai au tinerii modele de urmat? - Vezi ce le propun politicienii

"Sunt modele si sunt la indemana, inclusiv in scoala. E vorba de modele din lumea intelectualilor angajati, gasim nume suficiente si in cultura europeana si in cultura romaneasca. Ma gandesc la un model pe care nu il pretuim indeajuns, care e cineva profund legat si de domeniul scolii, doamna Doina Cornea, unul dintre putinii oameni curajosi in timpul comunismului si care a fost profesoara de franceza.

Sunt de asemenea in lumea literelor modele de sarguinta si de talent, care pot fi oferite tinerilor nu doar ca bucati de lectura, ci ca biografii exemplare. Noua, cand faceam literatura la scoala profesoara ne vorbea si despre biografiile acestor oameni, nu doar despre o lista oarecare de carti", a declarat Cristian Preda pentru Ziare.com.

Intrebat daca ar putea oferi si un nume de politician si ce parere are, de exemplu, despre Corneliu Coposu, Cristian Preda a raspuns ca nu avem in traditia noastra foarte multe "referinte ale culturii politice democratice".

"Corneliu Coposu este unul din modelele care a fost invocat, asa cum sunt modele politice si in perioada mai veche a istoriei noastre moderne, in secolul al XIX-lea. (...) Dar Corneliu Coposu a fost pretuit abia dupa moarte. Din pacate exista o fatarnicie in aceasta lume politica in stare sa descopere modele doar intre cei decedati.

Nu suntem intr-un asemenea model de cultura civica in care scoala sa introduca astfel de referinte. Pentru a avea un asemenea panteon al figurilor politice e nevoie de o dezbatere in societate, dar vedeti ca sunt contestate pana si lucrurile cele mai simple din istoria noastra de acum 50-60 de ani. Totul e foarte partizan, inclusiv figura lui Corneliu Coposu a fost eroizata de catre adversari fatarnici, sa fie foarte clar. Unii l-au martirizat - prietenii lui politici, si altii l-au eroizat pentru ca vroiau sa castige de pe urma depasirii antipatiei pe care o exprimasera pana atunci. Si cu regele Mihai se intampla la fel.

Dar exista modele de politicieni in cultura europeana. Pentru mine, de Gaulle si Ataturk sunt doua mari modele", a declarat Cristian Preda.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...