Cristian Preda: Un vot impotriva propriului Guvern este un vot electoral

Luni, 14 Iunie 2010, ora 14:58
2573 citiri
Cristian Preda: Un vot impotriva propriului Guvern este un vot electoral
Foto:Arhiva

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda a afirmat luni pentru Ziare.com ca orice ales al poporului care este si membru de partid este "prins intre loialitatea de partid si libertatea constiintei", dar ca niciunul nu poate invoca presiunea alegatorilor in momentul in care trebuie sa decida daca se manifesta solidar cu propriul Guvern sau nu.

Contactat de Ziare.com pentru a comenta cazul deputatului Daniel Oajdea propus pentru excludere, luni, din PD-L pentru ca a decis sa voteze motiunea de cenzura depusa de Opozitie, Cristian Preda a explicat ca, potrivit Constitutiei, "mandatul imperativ e nul".

"Asta inseamna ca niciun gest al deputatului sau senatorului nu poate fi facut sub constrangerea sau sub vointa automata a alegatorilor. Se suprapune o logica de partid, e vorba de disciplina pe care o organizatie o asteapta mai ales in momente cruciale, si respectiv libertatea oricarui deputat.

In niciun caz, nici constrangerea pe care organizatia o exercita asupra alesului, nici libertatea alesului nu pot fi limitate de procedura pe care domnul Oajdea a pus-o in scena, si anume un vot constrangator. Asta este o chestiune electorala si nu constitutionala", a explicat europarlamentarul democrat-liberal, precizand ca orice deputat sau senator trebuie sa isi asume responsabilitatea.

Nu exista un conflict intre disciplina la vot si caracterul uninominal al votului

Intrebat care mai este, atunci, diferenta intre alegerea unui parlamentar pe lista de partid si alegerea sa uninominala, Cristian Preda a explicat ca aceasta diferenta se aplica in alte sensuri si nu in situatia actuala.

"S-a prezentat foarte stramb acest mod de vot. Nu e nicio diferenta din punctul acesta de vedere. E adevarat ca un mod de scrutin in circumscriptii cu un loc da mai multa autoritate alesilor in raport cu partidul, dar asta nu inseamna ca partidul nu mai poate cere disciplina.

Tara clasica pentru scrutinul organizat in circumscriptii cu un loc este Marea Britanie si e tara unde disciplina majoritatii este impecabila. E modelul constrangerii pe care o exercita organizatia asupra alesilor. Nu exista un conflict intre disciplina la vot si caracterul uninominal al votului, iar exemplul clasic este Marea Britanie".

In acest moment, un vot impotriva propriului Guvern este un vot electoral

Intrebat daca, in opinia sa, un parlamentar PD-L ar trebui sa fie exclus din partid daca voteaza impotriva propriului Guvern, Cristian Preda a raspuns: "Cred ca in momentul asta este nevoie de solidaritate si un vot impotriva Guvernului este un vot electoral. Am exprimat eu insumi rezerve in privinta modalitatii in care acest plan a fost conceput si pus in opera.

Insa o motiune de cenzura e o motiune de cenzura, nu este o dezbatere televizata. Aici exista o limita a actiunii politice care e foarte clara. Asta nu insemana ca un deputat este impiedicat sa voteze propriei constiinte, aici este marea miza a unui mandat: esti totdeauna prins intre loialitatea de partid si libertatea constiintei".

Fiecare este macinat de ganduri, ezitari, tentatii, dar si calcule

Totodata, europarlamentarul PD-L a refuzat sa comenteze declaratiile facute de Teo Trandafir, cea pe care a sprijinit-o in campania electorala pentru a ajunge deputat PD-L, si care a afirmat ca nu stie daca in scurt timp "va mai fi in politica".

Teo Trandafir: Nu stiu daca in scurt timp voi mai fi politician

"Fiecare este liber sa decida potrivit propriei constiinte. Dar si o organizatie politica este facuta din cateva ingrediente.

Intre acestea intra si disciplina de la vot, mai ales atunci cand e vorba de un vot decisiv pentru Guvern, nu e vorba despre un vot intre alte voturi. Nu cred ca trebuie sa diminuam importanta acestui vot in numele libertatii. Nu pot sa spun ca un coleg nu poate vota potrivit propriei constiinte", a comentat Preda.

Pe de alta parte, el a tinut totusi sa sublinieze ca nu doar propria constiinta ii poate face pe unii colegi de partid sa voteze impotriva Guvernului ci si calculele politice.

"Fiecare in parte este acum macinat de ganduri, dar si de calcule, sa nu fim naivi, exista la fiecare ezitari si tentatii de a vota intr-un fel sau altul, dar exista si calcule", a conchis Preda.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Cristian Preda, #Daniel Oajdea exlus, #Teo Trandafir , #PDL
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Se pare ca la noi nici macar notiunea de majoritate parlamentara si coalitie guvernamentala nu functioneaza
Poza ulivia
ulivia
rank 1
HOPA,PREDA RECUNOASTE ,GUV.BOC EMIL ESTE DOAR AL PDL-ului, NU AL INTREGII ROMANII.