De ce nu va avea PD-L viata usoara

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 23:44
8571 citiri
De ce nu va avea PD-L viata usoara
Foto: cristianpreda.ro

Pana acum cateva zile se putea crede ca nimic nu mai poate sta in calea PD-L-ului catre o viata lunga si prospera la putere. Doua lucruri par sa zdruncine linistea aparenta in care noul partid stat parea a se fi instalat.

Primul este corul nemultumitilor din interiorul partidului, care pare sa devina tot mai numeros sau, cel putin, tot mai puternic, prin vocea europarlamentarului Cristian Preda. Al doilea ar putea fi destabilizarea definitiva a somnului placut de la masa puterii a democrat liberalilor provocat de mofturile UDMR, care incepe sa se activeze si sa ameninte coalitia puterii tot mai vizibil.

Amandoua problemele, care inca sunt in faza de nastere, se pot rostogoli atat de mult si de complicat, combinate si cu criza economica, incat sa duca PD-L din paradis direct in infern. Cristian Preda nu se lasa. Dupa ce s-a contrat cu premierul, dupa ce l-a avut aliat si pe Sever Voinescu in lupta cu structurile invechite din PD-L si cu noii oligarhi ai partidului, dupa ce i-a stricat campania juniorului Honorius si dupa ce a invocat conspiratia universala pentru blocarea blogului personal, Cristian Preda a trecut la un alt gen de atac. Lovitura directa in seful partidului, Emil Boc.

Cristian Preda l-a trimis pe Emil Boc sa candideze la Colegiul 1 din Capitala, culmea, in locul lui Honorius. Frumoasa si draguta ironie, cu nuante de bataie de joc. Preda merge si mai departe si spune ca exista chiar mai multi nemultumiti in cadrul PD-L, dar care inca nu au curajul sa o spuna, iar ca semnalul tras de el este inceputul revoltei. E foarte posibil ca in PD-L sa existe mai multi nemultumiti, ba chiar e probabil (potrivit unor surse) ca numarul lor sa fi crescut tot mai mult in ultimul timp, mai ales dupa unele numiri din noul Guvern. Insa, este foarte putin probabil ca aceste voci sa se faca vreodata auzite intr-un cor in spatiul public.

Presiunile care circula dinspre varful PD-L catre baza partidului, nu neaparat dictate concret prin SMS-uri sau mesaje de e-mail (asa cum stim ca s-a mai intamplat in cazul coordonarii unor actiuni particulare), dar subliminal impuse in randurile fiecarui membru portocaliu, au un efect mai sanatos decat orice cenzura invocata voalat de Preda. Ceea ce nu intelege Preda este ca taria partidului din care face parte consta tocmai in disciplina impusa in randurile membrilor.

Discutia despre modernizarea partidului, despre cata libertate ar trebui sa isi mai permita, despre modernizarea structurilor de conducere, despre gestionarea resurselor umane din interior este o discutie in functie de care partidul va evolua sau nu, dar cu cat ea va fi purtata mai mult la televizor si pe internet, cu atat se va eroda forta PD-L-ului.

Daca e sa dam crezare informatiilor aparute pe surse pe piata, tot mai multi deputati democrat liberali si-au manifestat nemultumirile fata de linia partidului cu voce tare, ce-i drept doar in interiorul formatiunii. Cele mai mari nemultumiri ar fi ca sunt ignorati si nu au acces la deciziile luate de catre conducerea PD-L. Ca este rostita sau nu, principala suspiciune care planeaza asupra partidului este ca acesta se transforma intr-un nou PSD, un partid stat, condus autoritar de o mana de oameni, care manevreaza toti banii in functie de interesele proprii. Din acest punct, problema devine pana la urma mult mai simpla.

Pana la discutiile elitiste si teoriile despre principiile de organizare moderna si democratica a unei formatiuni politice, PD-L se va putea moderniza si reforma doar atunci cand va scapa de cei care il conduc si care au acces unic la deciziile partidului. Triada Blaga - Videanu - Berceanu este de departe grupul cel mai influent si mai puternic din partid. Sub girul lui Emil Boc, triada si-a facut deja jocurile. Elena Udrea si sustinatorul (sustinatorii) ei pot sa constituie punctul cel mai sensibil in aceasta lupta. Atat timp insa cat partidul va ramane conectat la putere si la resursele oferite de guvernare, niciun atac nu va avea sanse de reusita. Iar reusita disidentilor poate insemna si disparitia de la putere a Partidului Democrat Liberal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#destabilizare PDL, #nemultumiti PDL, #critica Cristian Preda, #candidatura Honorius Prigoana , #PDL