Dezbatere pe tema "Rosia Montana" organizata de Cristian Preda, la Bruxelles

Marti, 04 Mai 2010, ora 13:06
1734 citiri
Dezbatere pe tema "Rosia Montana" organizata de Cristian Preda, la Bruxelles
Foto: rosiamontana.org

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda organizeaza marti la Bruxelles o dezbatere pe tema situatiei de la "Rosia Montana" la care a invitat atat colegi din Parlamentul European cat si reprezentanti ai comunitatii locale, initiativa fiind contestata de europarlamentarul PNL Renate Weber.

In scrisoarea remisa europarlamentarilor romani se precizeaza urmatoarele:

"Parlamentul European este chemat miercuri, 5 mai sa se pronunte cu privire la Motiunea de Rezolutie asupra interzicerii generale in toate tarile Uniunii Europene a tehnologiilor de minerit bazate pe cianura. Romania se numara printre tarile Uniunii Europene care are intentia de acordare si de pornire a numeroase licente de exploatare care vor utiliza tehnologia cu cianura. Printre acestea, se numara si proiectul de la Rosia Montana care a canalizat principalele discutii pe aceasta tema in presa romana si in lumea politica romaneasca in general.

In mod justificat, au fost ridicate chestiuni legate de protectia mediului, a patrimoniului national sau de oportunitate economica. De putine ori, insa, in procesul de evaluare sau analiza a acestui proiect vocea comunitatii locale a fost ascultata si chemata sa-si spuna parerea. Comunitatea din Rosia Montana trebuie ascultata cu aceeasi deschidere si transparenta ca si reprezentantii societatii civile. Ei sunt cei mai in masura sa se pronunte cu privire la alternativele de dezvoltare durabila a comunitatii lor iar in calitate de reprezentanti ai cetatenilor, nu putem ignora in procesul de consultare tocmai punctul de vedere al comunitatilor locale".

De asemenea, Preda spune ca aceasta este o buna ocazie pentru a se discuta transparent si deschis pe aceasta tema si pentru a fi lamurite "toate acele aspecte ce tin de consecintele unei asemenea initiative asupra economiei romanesti dar mai ales asupra optiunilor unei comunitati puternic afectata de saracie si somaj".

Adriean Videanu: Proiectul Rosia Montana poate fi compromis

Cristian Preda mai precizeaza intr-o postare pe blog ca "precautia nu poate justifica subdezvoltarea".

"Sunt curios cine va veni. M-as bucura sa fie prezenti si cei care incearca sa foloseasca institutiile europene impotriva oricarei decizii pe care ar putea-o lua guvernul roman, si cei care, bazandu-se pe mobilizarea ONG-urilor, ajung sa creada ca orice consultare democratica e inutila", mai scrie acesta.

Pro Rosia Montana: Ar insemna condamnarea la moarte a regiunilor miniere

Initiativa lui Cristian Preda are si sustinatori dar si opozanti.

Ce ar distruge exploatarea de la Rosia Montana?

Intr-un comunicat remis Ziare.com de mai multe organizatii reunite sub titulatura "Pro Rosia Montana" se arata ca "motiunea de interzicere a cianurii in minerit, propusa spre votare in Parlamentul European in data de 5 mai 2010, este o grea lovitura data dezvoltarii economice a Uniunii Europene, care va afecta sute de mii de locuri de munca in intreaga Europa, va condamna la moarte zeci de comunitati locale, fara nicio alta sansa de supravietuire.(...) Faptul ca cianura se utilizeaza in minerit in mod neintrerupt, de peste 100 de ani, se datoreaza tocmai sigurantei acestei tehnologii de exploatare si faptului ca este o substanta care se descompune in mod natural. (...) Un alt efect negativ pe care il va produce motiunea este acela ca va bloca indefinit reabilitarea unor perimetre miniere poluate istoric, urmare a 2000 de ani de minerit necontrolat si subfinantat, care pot fi curatate doar prin dezvoltarea acestor proiecte miniere".

Acestia solicita PE sa respinga motiunea de interzicere a cianurii in minerit, subliniind ca "un vot pentru interzicerea acestei tehnologii ar insemna condamnarea la moarte a regiunilor miniere din muntii Apuseni si a altora din Europa".

Weber: E o pseudo-dezbatere, nu va avea succes

In schimb, europarlamentarul PNL Renate Weber, unul dintre cei mai vocali contestatari ai proiectului "Rosia Montana", critica initiativa colegului sau de la PD-L, despre care spune ca va fi un monolog care nu isi va atinge scopul.

"Nu e vorba de o dezbatere, ci de un monolog...caci invitatia este facuta publica azi, cu doar o zi inainte de eveniment, pentru ca oponentii proiectului sa aiba cat mai putin timp sa se organizeze. Din pacate, nici eu nu voi putea ajunge, pentru ca voi fi la Curtea Europeana de Justitie, intr-o vizita de lucru stabilita anterior", scrie Weber pe Facebook.

Mai mult, aceasta acuza faptul ca reprezentantii comunitatii locale care se opun proiectului nu au fost invitati la Bruxelles si se intreaba cine a platit deplasarea celo 100 de localnici.

"Am primit chiar acum un mesaj e-mail de la cineva din Rosia Montana (oponent al proiectului, desigur) care mi-a spus ca plecarea consatenilor lui a fost facuta cu autocarul, la cinci dimineata si oamenilor li s-a spus sa pastreze secretul, unii nu stiau exact de ce se duc la Bruxelles, dar daca tot "le plateste compania", s-au bucurat de excursia gratuita(...)

Sunt convinsa ca aceasta pseudo-dezbatere care isi propune sa lamureasca intr-o ora toate aspectele si sa convinga europarlamentarii de utilitatea proiectului minier de la Rosia Montana nu isi va atinge scopul, iar rezolutia impotriva folosirii cianurilor in minerit, aflata pe agenda plenului miercuri la pranz, va obtine un numar suficient de voturi pentru!", este convinsa Renate Weber.

Adina Valean: Nu am nici un interes la Rosia Montana!

Pe subiectul Rosia Montana au mai avut luari de pozitii in Parlamentul European, cu diverse ocazii, si alti europarlamentari romani, printre care si sotia liderului PNL Crin Antonescu, europarlamentarul PNL Adina Valean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana Preda, #Cristian Preda Rosia dezbatere, #Rosia Montana Parlament European , #PDL