Invitatii Ziare.com Cristian Preda: USL - departe de putere

Marti, 14 Februarie 2012, ora 07:20
6725 citiri
Invitatii Ziare.com Cristian Preda: USL - departe de putere

USL nu mai participa la lucrarile Parlamentului.

USL nu mai frecventeaza nici Executivul, refuzand invitatia la consultari lansata de Traian Basescu si considerand ca premierul si ministrii sunt marionete, nu politicieni care decid in interesul public.

Mai ramane ca USL sa boicoteze si puterea judecatoreasca, pentru ca separarea de putere sa fie completa. Nu suntem departe de un asemenea gest. Amanarea proceselor prin utilizarea exceptiilor la Curtea Constitutionala e o tehnica inventata de membri marcanti ai PSD si PC care practica simultan avocatura si politica. Ar mai fi si descrierea verdictelor ca politice atunci cand sunt nefavorabile amicilor politici si ca juste atunci cand achita acuzatii de coruptie din propriul partid. Nu e exclus ca intr-o zi boicotul Legislativului si al Executivului sa fie extins in chip absolut si la puterea judecatoreasca.

Intrebarea care apare in mod natural este urmatoarea: la ce anume serveste o asemenea izolare de putere?

E greu de dat un raspuns ferm, cata vreme nu avem o "doctrina" precizata. Sa vedem care ar fi variantele ce pot fi luate in calcul. Le evoc, dupa ce am urmarit ce se spune pe marginea acestui subiect.

Unii afirma ca e vorba despre o improvizatie pur electorala. Pentru a spori dramatismul confruntarii politice, USL recurge la gesturi teatrale. In acest fel ar atrage simpatia nehotaratilor, a celor cu opinii volatile de la un scrutin la altul. Dramatizarea ar tine in priza un public depolitizat, in conditiile in care rata de afiliere partizana a scazut in ultimii ani, iar aparitia unor noi partide e blocata de cartelul celor existente.

Altii spun ca e vorba de refugierea in bratele celei de-a patra puteri: presa e azi, prin optiunile sale, orientata catre USL. Absenta pesedistilor si a penelistilor din instantele puterii e compensata de masiva prezenta in studiouri de televiziune, ca si in coloanele gazetelor. E, intr-adevar, dificil sa mai gasesti opinii autonome in presa.

Oamenii politici vorbesc ca jurnalistii, analistii si comentatorii sunt strabatuti de un patos care ar smulge aplauze intr-o adunare de militanti. Puterea politica ar fi abandonata in favoarea celei mediatice, pentru a fi reconvertita mai tarziu in voturi.

In fine, unii cred ca boicotul USL e o forma clasica de presiune. Redusa la tacere de asumarile de raspundere ale Guvernului Boc, infranta la mai multe motiuni de cenzura, Opozitia vrea sa-si justifice neputinta, "strigand-o" din afara oricarei institutii. Procedand ca un partid neparlamentar, USL s-ar (re)inventa ca alternativa, de vreme ce atat PSD, cat si PNL au fost la putere in ultimii ani alaturi de mult-hulitul PDL si de mult-detestatul Traian Basescu.

Nu vreau sa acuz Opozitia, incerc sa o inteleg.

Cred ca la mijloc e ceva mult mai simplu. E vorba de calendarul electoral.

Cand spun calendar electoral, am in vedere ritmul alegerilor, cat si relatia dintre scrutine.

Cat priveste ritmul, sa ne amintim ca din 1992 in 2004, alegerile erau organizate din patru in patru ani. In vara - localele, iar in toamna - legislativele si prezidentialele. In ultimii cinci ani, din cauze multiple, ritmul a fost bruscat. Astfel, in trei ani consecutivi - 2007, 2008 si 2009 - au avut loc: alegeri europene de doua ori, alegeri locale, alegeri pentru cele doua camere, alegeri prezidentiale, trei referendumuri. Din 2009 incoace, nimic! Nerabdarea de a ajunge la urne e, de aceea, mare. Cu atat mai mult cu cat din 1996 incoace toti cei care au organizat scrutinul legislativ s-au trezit dupa alegeri in opozitie. USL mizeaza pe repetarea acestui scenariu.

Al doilea aspect relevant e relatia dintre scrutine. Dupa revizuirea din 2003 si intrarea in UE, ciclurile electorale ar urma sa fie organizate dupa modelul: din patru in patru ani, alegeri locale si legislative, din cinci in cinci - alegeri europene si prezidentiale. O data la doua decenii, cele patru alegeri s-ar tine simultan, daca niciuna n-ar avea loc mai inainte de termen. Suntem la inceputul acestei cronologii si actorii politici nu s-au obisnuit cu noua structurare a competitiei politice.

Multi sunt tentati, de aceea, de simplificare: presedintele sugera la un moment dat, pentru a debloca negocierea unei noi Constitutii, ca ar renunta la doi ani din actualul mandat pentru ca alegerile legislative sa se tina simultan cu cele prezidentiale; USL ar vrea cam acelasi lucru, dar nu ca rezultat al unei negocieri constitutionale, ci ca urmare a demisiei imediate a presedintelui si a unor alegeri anticipate pentru Parlament. Tot o simplificare a fost si ideea comasarii alegerilor locale si a celor legislative, fie in vara (varianta USL), fie in toamna (varianta PDL-UNPR).

Cred ca boicotul USL trebuie inteles in contextul exprimarii apetitului pentru alegeri, dar si al dorintei de a simplifica democratia noastra. Resursele pe care se bazeaza aceasta sunt prea sarace pentru a fi o frana in calea improvizatiilor si a gesturilor extreme.

Boicotul nu intareste democratia. E important, de aceea, sa nu ne pierdem cumpatul. In politica, experienta se acumuleaza greu, dar se poate risipi de pe o zi pe alta.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Cristian Preda USL putere, #Preda USL departeaza Putere, #Preda USL boicot , #PDL