PDL tinteste sus. Preda: Vizam scaunul de premier dupa alegeri

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:47
2108 citiri
PDL tinteste sus. Preda: Vizam scaunul de premier dupa alegeri

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda spune ca partidul din care face parte poate sa obtina din nou postul de premier dupa alegerile parlamentare, in conditiile in care are sanse sa ramana partidul cu cei mai multi parlamentari.

"Sunt putine partide care dupa ce au fost la guvernare au avut peste 20%, nu trebuie subestimata aceasta forta. USL a crezut ca e o forta nesemnificativa la declansarea referendumului, dar buturuga mica a rasturnat carul mare.

Consider ca dupa 9 decembrie, in conditiile in care e foarte probabila intrarea unui numar mai mare de partide, vor fi negocieri mai complicate (...)nu a fost niciodata o diferenta atat de mica intre 3 partide. Va trebui sa vedem care e scorul fiecarui partid, cine va avea grupul parlamentar cel mai mare. E posibil ca nimeni sa nu aiba un grup parlamentar mai mare ca PDL", a spus Preda pentru Ziare.com.

"Obiectivul nostru e de a avea cel mai mare grup - daca USL nu face 50%, a avea grupul cel mai mare ne da dreptul la un premier. Nu vad de ce ni s-ar refuza aceasta propunere.

In conditiile vitrege in care e purtata aceasta campanie politica, o asemenea performanta ar fi remarcabila", a adaugat europarlamentarul PDL.

Dincolo de obtinerea celui mai mare grup parlamentar, Cristian Preda considera ca sunt alte 2 elemente de care PDL are nevoie - obtinerea sustinerii minoritatilor si UDMR, alaturi de o buna capacitate de negociere.

"Sa vedem care sunt optiunile grupului minoritatilor si UDMR. Toate guvernele, minus guvernul PDL din 2009, au guvernat cu sprijinul acestora.

Determinanta va fi capacitatea de negociere a diversilor actori politici. Vedem ca USL e foarte rigida in ce priveste dialogul. E regretabil ca invitatia noastra la o coabitare civilizata a fost tratata cu injurii", a mai spus Preda.

Marea noastra tema - 12%

Cristian Preda spune ca cea mai importanta tema de campanie a PDL e reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, alaturi de implementarea Pactului Bugetar European, care impune limite stricte pentru cheltuielile bugetare.

"Marea noastra tema e 12%, solutia principala pentru cresterea economica. E o masura urgenta, luata imediat dupa instalarea Guvernului.

Mai e un lucru - e foarta probabila intrarea in vigoare a Pactului Bugetar - mai e nevoie ca 3 state sa-l ratifice pentru a intra in vigoare.

In momentul in care il ratifica inca 3 state intra in vigoare in statele care l-au ratificat, printre care si Romania. Presupune un buget echilibrat, care trebuie serios dezbatut in campania care vine, e o obligatie. Va fi nevoie de infiintarea unui organism care sa controleze orice deriva bugetara", a precizat Preda.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Cristian Preda PDL premier, #Preda alegeri parlamentare , #PDL