Ponta, criticat la PE: Vrea sa intimideze CCR si judecatorii in dosarul Nastase

Marti, 29 Mai 2012, ora 14:12
4830 citiri
Ponta, criticat la PE: Vrea sa intimideze CCR si judecatorii in dosarul Nastase
Foto: B1TV

Cristian Preda a anuntat, marti, ca toti cei 11 europarlamentari PDL au adresat cate o scrisoare celor doi lideri ai grupurilor socialistilor si liberalilor din Parlamentul European, in care isi exprima ingrijorarea fata de actiunile si declaratiile Guvernului Ponta referitoare la Justitia si presa din Romania.

Democrat-liberalul a facut o scurta trecere in revista a evenimentelor din ultimele zile, de la numirea si demiterea lui Grajdan la ISC, pana la intreruperea unor emisiuni la posturile publice ale jurnalistilor considerati incomozi de catre noua Putere.

In ceea ce priveste subordonarea ISC si intentia de a influenta Justitia in cazul Trofeul Calitatii, in care Adrian Nastase risca pedeapsa cu inchisoarea, Cristian Preda a tinut sa sublinieze ca degeaba l-a demis Ponta pe Constantin Balaban Grajdan si a exprimat scuze tardive, pentru ca "semnalul in sensul achitarii a fost deja transmis judecatorilor".

Pe de alta parte, Cristian Preda a remarcat ca scandalul trebuie pus in context, reamintind declaratiile noului ministru al Justitiei, Titus Corlatean, care spunea ca procurorii anticoruptie ar trebui arestati daca dosarele lor nu conduc la condamnari.

"Acelasi Titus Corlatean a pus sub semnul intrebarii angajamentele Romaniei", a mai punctat Preda, referindu-se la restrangerea ariei de actiune a Mecanismului de Cooperare si Verificare.

De asemenea, el a amintit ca Dan Mihalache, consilierul liderului PNL si totodata secretar general adjunct al Guvernului, a cerut ca legile ANI si DNA sa fie modificate din nou, "in sensul amputarii de atributii".

Mihalache, SGG: DNA si ANI, institutii de Tv, examinate pentru schimbare

"Gestul de a-l numi pe domnul Gradjan, de a-l demite, de a refuza sa spuna cine este cel care a sustinut aceasta numire, trebuie pus in context", a mai subliniat inca o data Cristian Preda, criticand si acuzele lansate de premierul Ponta la adresa magistratilor Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului.

Ponta ataca CCR si Avocatul Poporului pentru ordonanta "bani pentru primarii"

"Cred ca niciunul dintre premierii post comunisti ai Romaniei nu a spus despre CCR ca este neprietenoasa sau partizana. Vrea sa intimideze magistratii Curtii!", a acuzat Cristian Preda.

In scrisoarea remisa liderilor din PE ai grupurilor parlamentare carora le apartin PSD si PNL eurodeputatii democrat-liberali au mai criticat si decizia lui Victor Ponta de a adopta modificari ale legii electorale cu 6 luni inainte de alegeri, contrazicand recomandarile comisiei de la Venetia.

"Democratia din Romania este slabita semnificativ", a mai subliniat Cristian Preda.

In scrisoare mai este exprimata si ingrijorarea cu privire la presiunile pe care guvernarea Ponta le face asupra "ziaristilor inconfortabili" de la posturile publice, ale caror emisiuni au fost suspendate.

"Aceste decizii risca sa readuca Romania in perioada guvernarii Nastase", a conchis Preda, reamintind de ingradirea libertatii presei in acea perioada.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#scrisoare deschisa PDL Ponta, #Ponta criticat Parlamentul European, #scrisoare PDL PES Ponta , #PDL