Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Preda: Ar fi absurd ca toti romanii sa fie pedepsiti din cauza problemelor rromilor

Joi, 29 Iulie 2010, ora 15:44
914 citiri
Preda: Ar fi absurd ca toti romanii sa fie pedepsiti din cauza problemelor rromilor
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PD-L Cristian Preda atrage atentia asupra faptului ca problema rromilor nu se va rezolva trimitandu-i in tarile lor de origine, ci facand eforturi pentru a-i integra, si ca amanarea intrarii Romaniei in spatiul Schengen din cauza acestora ar fi absurda.

Intr-un interviu acordat pentru Liberation, publicat pe blog, pe tema discutiilor din Franta despre rromi si romani, Cristian Preda afirma ca responsabilitatea esecului in privinta integrarii rromilor nu este doar a guvernului roman sau francez, ci este impartita intre guvernele europene.

"Problemele se pun la fel si in Romania si in Franta. E o situatie complexa, de a carei dificultate Europa incepe sa devina constienta. Nu trebuie sa credem ca un guvern mai putin bogat, mai neexperimentat poate rezolva problema mai usor decat unele mai experimentate. (...)Responsabilitatea e impartita, nu priveste un singur guvern. Responsabile nu sunt numai guvemele care o voce mai firava in Europa", a declarat Preda in interviul citat.

In opinia sa, problema centrala este a educatiei. "Cum trebuie scolarizati copiii rromi, in ce limba? Trebuie imaginate dispozitive care sa ia in seama mobiltatea acestei populatii. Am incredere in autoritatile din Romania, Franta sau Italia, care se intereseaza in sfarsit de aceste lucruri", a afirmat Cristian Preda.

Europarlamentarul avertizeaza ca o restrangere a libertatii de miscare a rromilor in UE ar fi de neacceptat.

"Nu trebuie sa jucam ping-pong cu oamenii acestia, plimbandu-i intre Franta si Romania, indiferent ca sunt in catuse sau ca li se dau bani [n.red: Franta a initiat o politica de "ajutor de retur umanitar": 300 de euro pentru cei care accepta voluntar intoarcerea in tara]. Nu se poate rezolva problema in acest fel. Trebuie gasita calea increderii si a cooperarii", considera europarlamentarul.

In ceea ce priveste afirmatiile secretarului de stat pentru afaceri europene francez Pierre Lellouche, care a declarat recent ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen in martie 2011 ar putea fi amanata din cauza situatiei rromilor, Cristian Preda a raspuns foarte ferm: "Nu ar fi deloc bine sa fie pedepsiti toti romanii, ar fi absurd si foarte prost vazut".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cristian Preda rromi, #integrare rromi, #Romania spatiu Schengen , #PDL