Revoltele etajate din partidul portocaliu

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 18:30
7224 citiri
Revoltele etajate din partidul portocaliu
Fotomontaj Ziare.com

Succesul e uneori cu mult mai greu de gestionat decat infrangerea. Este experienta extrem de periculoasa pe care o traieste acum PD-L, consecinta directa a faptului ca a crescut si a ajuns cel mai mare partid din Romania nu pe baza unor principii si a unei doctrine care sa-i jaloneze clar evolutia si deciziile, ci prin demagogie, oportunism, o disciplina de partid care a ucis orice sambure democratic si folosindu-se de o locomotiva de mare putere. Adica pe acelasi drum parcurs pe vremuri de PSD.

Neavand niste principii clare si o autentica democratie interna, PD-L gestioneaza acum victoria strict dupa criteriile liderilor, care detin atat puterea din partid, cat si pe cea in stat.

Si care pot fi criteriile unor oameni fara principii doctrinare si democratice ferme? Cele personale. Liderii PD-L impart puterea ca pe bani, halcile cele mai mari revenindu-le lor si fratilor de oligarhie, iar Traian Basescu isi rasplateste cu demnitati nemeritate si candidaturi revoltatoare apropiatii si sustinatorii din campanie (Prigoana, Oprea, Udrea etc.). Aceasta gestionare a puterii a generat doua tipuri de revolte.

Membrii mai mult sau mai putin importanti ai activului se simt pacaliti, descoperind ca la impartirea bugetului si a functiilor primesc cel mult ramasitele.

"Am fost alesi uninominali, am renuntat la afaceri si multi dintre noi traiam din salariu de parlamentar si asta ca sa facem politica, dar constatam ca suntem carpele partidului care trebuie doar sa execute ordinele de sus. Peste doi ani vom veni in fata electoratului sa le cerem votul si nu am reusit sa facem nimic. Nu avem acces la decizile luate in interiorul PD-L, nu putem sa contactam proprii nostri ministri iar banii sunt directionati de catre triada Blaga-Videanu-Berceanu", declara sub protectia anonimatului un parlamentar PD-L citat de presa.

Ca sa nu mai vorbim despre frustrarea democrat liberalilor din Ilfov care s-au trezit la prefectura cu mana dreapta a lui Gabriel Oprea, pana acum un an dusmanul lor de moarte.

Nemultumirea punctuala si cat se poate de palpabila a activului PD-L este dublata, la alt nivel, de nemultumirea lui Cristian Preda, a carui revolta este una principiala si doctrinara. Europarlamentarul invoca oligarhizarea partidului (cu un mare, dar poate explicabil, bemol in privinta Elenei Udrea), lipsa busolei doctrinare si lipsa democratiei din partid. Sunt exact cauzele profunde ale celuilalt palier de numultumire din PD-L.

Ma tem insa ca cele doua paliere ale revoltei din partid au sanse mici sa se intalneasca, cu adevarat. Cristian Preda vrea reforma si modernizare, parlamentarii si liderii locali ai PD-L nu vor decat o halca mai mare din prada. Daca o vor primi, nu cred ca vor avea vreo apasare doctrinara si principiala.

Singuratatea revoltatului

In zona lui rarefiata, Cristian Preda e foarte singur. "Cred ca Monica Macovei e alaturi de mine", spune europarlamentarul, insa d-na Macovei tace. Dupa cum si Sever Voinescu, initial nemultumit, si-a nuantat discursul pana la anulare, iar Traian Ungureanu, altfel intransigent nevoie mare cand era vorba despre PSD, a adoptat acum politica strutului.

Singurul care a mai avut curajul unei luari de pozitii alaturi de Cristian Preda este Theodor Stolojan. Domnia sa a atacat concentrarea periculoasa de putere, in partid si stat, in mainile catorva persoane.

Desi nu o spune cu subiect si predicat, dl. Stolojan stie sigur cum apare partidul-stat: "Activitatea de partid nu se poate inlocui prin actul guvernarii. Un partid nu poate ramane inactiv pentru ca liderii de la nivel local, national, fac parte din actul guvernarii, pentru ca, astfel, exista riscul sa te trezesti ca ai pierdut legaturile cu cetatenii, cu oamenii de afaceri, cu alte partide care fac parte din familia europeana. Relatia PD-L cu cetatenii nu trebuie suplinita de relatia Guvernului cu acestia. Asta e greseala pe care a facut-o Nastase in 2004"

Prin urmare ma indoiesc sincer ca framantarile actuale din PD-L vor avea ca efect, la congres sau inainte de el, vreo clarificare in sensul dorit de Cristian Preda.

Cel mult, pentru a calma spiritele, temuta si detestata tripleta care controleaza partidul va decide o reimpartire ceva mai larga prazii. Si nici nu cred ca activul isi doreste mai mult, ca tanjeste dupa valorile intelectualilor pe care, de altfel, ii dispretuieste. Dar fara o proprie modernizare profunda, PD-L se indreapta spre dezastru, dupa un model deja consacrat.

Cine sa conduca insa aceasta miscare de reformare si modernizare? PD-L nu are in acest moment un lider autentic. Traian Basescu, ajuns la capatul parcursului electoral, a pierdut in mod evident controlul PD-L si se scufunda in compromisuri jenante care i-au decredibilizat masiv discursul reformist.

Emil Boc este foarte slab, fara autoritate in fata greilor, care tocmai de aceea il si doresc sef - marioneta la partid si la guvern.

De fapt, PD-L este controlat total de tripleta Blaga-Videanu-Berceanu, trei oligarhi fara doctina reala, fara cine stie ce sustinere populara si cu un trecut electoral modest (Adriean Videanu a abandonat Capitala, Vasile Blaga a pierdut-o, iar Radu Berceanu a fost invins lamentabil in Dolj). Pentru ei, intelectualii "nauci" si apasarile lor principiale sunt ridicole.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#reforma PDL, #Cristian Preda revolta PDL, #sustinere Cristian Preda , #PDL