Speriat de incompetenta lui Hrebenciuc, Preda ii scrie lui Voinescu

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 15:25
7311 citiri
Speriat de incompetenta lui Hrebenciuc, Preda ii scrie lui Voinescu
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda starneste noi emotii in randul colegilor de partid, publicand pe blog o scrisoare deschisa adresata deputatului Sever Voinescu dar nu pentru a intra in conflict cu acesta, cum ne-am putea astepta, ci pentru a-i cere sprijinul politic.

Aflat la Bruxelles unde participa la audierile noilor comisari europeni, Preda ii scrie lui Voinescu, care participa in aceste zile la maratonul dezbaterilor parlamentare pe buget, cerandu-i sa puna umarul la organizarea urgenta a unei sesiuni de consultari, dar si de informare publica, pe tema avizelor legislative pe care Parlamentul Romaniei trebuie sa le dea in decurs de 8 saptamani Parlamentului european.

Astfel, in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, "Parlamentele pot sa se opuna legiferarii intr-un domeniu, asumand ca domeniul respectiv le revine de drept. Exista un protocol special in acest sens, cel referitor la aplicarea principiilor de subsidiaritate si de proportionalitate. Daca trec insa cele 8 saptamani si nimeni nu a zis nimic, proiectul poate fi inscris pe ordinea de zi a Consiliului.

Parlamentele pot ignora actele trimise, dar nu pot cere sa se revina asupra lor(...)Exista riscul ca, din comoditate sau din ignoranta, Parlamentul nostru sa rateze aceasta ocazie istorica", atentioneaza Cristian Preda pe blog.

Europarlamentarul democrat-liberal avertizeaza asupra faptului ca "in lumea romaneasca, lenta din fire, 8 saptamani trec foarte repede" si isi exprima temerile cu privire la capacitatea lui Viorel Hrebenciuc, presedintelel comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei, de a gestiona corect situatia.

"Eu nu am incredere in dl Hrebenciuc. Mai ales de cand a pozat in specialist in legea electorala si a nascocit o lege stramba, eu cred ca dl Hrebenciuc trebuie tinut departe de orice constructie institutionala", nu se sfieste Preda sa afirme, precizand ca "au trecut mai multe saptamani de la intrarea in vigoare a Tratatului, iar comisia pe care o conduce dl Hrebenciuc nu pare sa fi reactionat in vreun fel".

In acest context, Preda ii cere colegului sau de partid sa initieze consultari cu celelalte partide parlamentare dar si cu reprezentanti ai Guvernului, incheind cu o scurta intepatura la adresa liderului sau de partid, premierul Emil Boc.

"Eu propun sa organizam urgent o sesiune de consultari, dar si de informare publica pe aceasta tema. Trebuie sa fie cineva si de la guvern, pentru ca daca proiectul de act legislativ emana de la un grup de state membre, presedintele Consiliului le trimite avizul motivat si sefilor de guvern din respectivele state membre. Nu il putem lasa tocmai pe dl Boc neinformat!", incheie Preda.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Preda scrisoare deschisa, #Preda blog, #preda scrisoare Voinescu , #Sever Voinescu