C. Preda: Marius Oprea apara eternizarea sa intr-un post creat de PNL pentru el

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 19:12
2700 citiri
C. Preda: Marius Oprea apara eternizarea sa intr-un post creat de PNL pentru el
Foto: Gandul

Cristian Preda considera ca scandalul starnit de istoricul Marius Oprea in ultimele zile nu priveste interpretarea comunismului, ci pozitia institutionala ocupata de el intr-o structura guvernamentala, mai precis la sefia Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului.

"Marius Oprea nu apara o viziune despre critica totalitarismului, ci eternizarea sa intr-un post creat de PNL pentru el", scrie europarlamentarul PD-L pe blog.

Cristian Preda afirma ca subiectul trebuie tratat din doua perspective: interpretarea comunismului si institutiile care se ocupa cu aceasta.

Oprea face ceea ce nu a vrut sa faca procuratura postcomunista

"Oprea a preferat publicarea documentelor producerii unor interpretari, respectiv a initiat o inedita arheologie a istoriei recente, facand sapaturi pentru a descoperi cadavrele celor ucisi de Securitate si partidul comunist. Aceste instrumente sunt necesare, dar nu pot exclude interpretarea, si cu atat mai putin canonul occidental al criticii totalitarismului.

Faptul ca Marius Oprea face ceea ce nu a vrut sa faca procuratura postcomunista nu ii da dreptul sa se uite de sus la Vladimir Tismaneanu, care e parte a canonului academic al interpretarii comunismului", atentioneaza Preda.

Mai mult, el il acuza pe Marius oprea ca "din motive pur politice, mai precis pentru a putea mentine baricada penelista impotriva lui Traian Basescu", cultiva prin campanii de presa "ideea ca el trebuie sa fie singurul care poate spune ceva despre comunismul romanesc".

Marius Oprea: Nu sunt bun ca sunt penelist.

Si in privinta institutiilor care se ocupa de studierea perioadei comuniste Preda are o viziune diferita de cea a istoricului brasovean.

Si Ion Iliescu a facut, tot pe bani publici, un Institut al Revolutiei

"Institutul pe care l-a condus Marius Oprea nu e singurul care se ocupa de comunism. La Academie exista deja unul, condus de R.Ciuceanu. In polemica deschisa cu acesta, a fost creat in 2001 Institutul Roman de Istorie Recenta, sub impulsul lui Coen Stork, in colaborare cu o echipa din care am facut parte la un moment dat si eu, alaturi de Marius Oprea si Florin Turcanu(...) La Institutele de istorie Iorga sau Sud-Est sunt de asemenea specialisti in comunism, ca sa nu mai amintesc de cei care predau in catedrele de stiinte politice sau istorie de la Bucuresti, Iasi si Cluj.

Amintesc aici de asemenea Institutul Revolutiei creat pentru clientela lui Ion Iliescu, tot pe bani publici. Ar fi bine ca acest peisaj institutional sa fie clarificat", mai scrie Cristian Preda pe blog.

Marius Oprea: "Nu mi-e frica nici de comunisti, nici de cacatii astia de la putere".

In opinia sa, toti acesti istorici trebuie sa isi prezinte rezultatele legate de interpretarea totalitarismului si nu sa intre in polemici inutile.

"Disputele politice si campaniile mediatice nu vor facilita clarificarea peisajului institutional, nici nu vor incuraja dialogul in jurul comunismului. In aceste conditii, exista riscul ca memoria comunismului sa devina irelevanta pentru societate. E posibil, altfel spus, ca in cativa ani comunismul sa nu mai aiba nici un sens. Daca e redusa la o tema de scandal, critica regimului totalitar va fi la fel de perisabila ca si un scandal monden", mai atentioneaza el.

Preda mai subliniaza ca exista riscul ca dintr-o personalitate care a mentinut memoria comunismului pe agenda publica, Marius Oprea sa devina unul dintre artizanii uitarii comunismului, "dintr-un calcul politic".

"Eu cred ca memoria comunismului nu va fi articulata daca pe cadavrele Ceausestilor sau ale eroilor anticomunisti asezam disputa dintre Traian Basescu si Crin Antonescu", conchide Cristian Preda.

Oprea acuza presiuni politice facute de Tismaneanu asupra sa

In schimb, Marius Oprea a acuzat sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, presiunile politice pe care le-ar fi "suportat" din partea lui Vladimir Tismaneanu, informeaza Newsin.

Oprea a dezvaluit continutul unor mailuri primite anul trecut din partea acestuia in care i se cerea ca IICCR "sa achizitioneze si sa distribuie circa 200 de exemplare din Raportul final (al Comisiei Tismaneanu - n.r.) si sa faca acelasi lucru, poate mai multe exemplare, din volumul de exemplare care va aparea la Humanitas".

Marius Oprea a spus ca a facut ceea ce i s-a cerut "pentru ca a trebuit" sa suporte presiunile.

In plus, el l-a acuzat pe Vladimir Tismaneanu si de faptul ca i-ar fi transmis prin e-mail lista "noului board" al Institutului, amintind despre o teleconferinta care ar fi avut loc in martie 2009, "cu cei de la Cotroceni", cand s-a discutat reorganizarea IICCR si i s-ar fi cerut sa includa in conducerea institutiei anumite persoane precum Ioan Stanomir, Cristian Vasile, Sorin Iliesiu.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Cristian Preda Marius Oprea, #Cristian Preda crime comunism, #Marius Oprea inlocuit institut , #stiri Cristian Preda