Cristian Preda: In 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii

Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 11:26
4781 citiri
Cristian Preda: In 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PD-L, Cristian Preda, sustine ca in 2011, evolutia euro va marca viitorul politic al Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa fie solidara cu Estonia, Ungaria si Polonia, care au aderat sau sunt pe cale sa adere la moneda unica europeana.

"De sambata, Estonia a renuntat la propria sa moneda, adoptand euro. Performantele economice foarte bune si mai cu seama nivelul extrem de scazut al datoriei publice au ingaduit acestei tari baltice sa se alature celorlalte 16 state membre ale UE care si-au abandonat monedele nationale in favoarea euro", scrie pevblog Cristian Preda.

Europarlamentarul PD-L reitereaza ideea ca "in plina criza a monedei unice europene, decizia Estoniei a fost salutata ca un semn de incredere in viitor".

Insa, Cristian Preda arata ca exista si motive de ingrijorare cand se discuta despre viitorul euro.

"In schimb, o oarecare ingrijorare a creat faptul ca, tot de sambata, presedintia Consiliului UE e exercitata de Ungaria, o tara care nu e in zona euro, dar care va trebui sa se angajeze in salvarea acesteia. In a doua parte a anului, presedintia va fi detinuta de Polonia, care nu a adoptat nici ea moneda unica", mai noteaza acesta.

Cristian Preda crede ca evolutia euro din 2011 va marca viitorul politic al Uniuni si trei tari foste comuniste - Estonia, Ungaria, Polonia - au sansa de a influenta in mod decisiv acest viitor.

"Cred ca e bine sa fim solidari cu ele. Mai ales ca peste 3-4 ani vrem sa trecem si noi la euro", conchide acesta.

Estonia a devenit vineri, la miezul noptii, dupa ora locala (22:00 GMT), cea de-a 17-a tara a Uniunii Europene care adopta moneda unica, in pofida perioadei mai putin faste pe care o traverseaza euro.

Momentul istoric, fix la miezul noptii, a fost marcat la Talin cu focuri de artificii impunatoare.

Estonia a adoptat moneda euro

Ungaria a preluat, de la 1 ianuarie 2011, presedintia semestriala a Uniunii Europene. Presedintia Ungariei o succede pe cea a Belgiei si o precede pe cea a Poloniei.

Printre prioritatile Ungariei in timpul celor sase luni de mandat se numara si aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Ungaria a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Cristian Preda evolutie euro, #Preda euro viitorul Uniunii, #Cristian Preda , #stiri Cristian Preda
Comentarii