Cristian Preda: O colaborare cu PCRM i-ar aduce pe democrati in situatia lui Iurie Rosca

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 21:28
1235 citiri
Cristian Preda: O colaborare cu PCRM i-ar aduce pe democrati in situatia lui Iurie Rosca
Foto:civicmedia.ro

Europarlamentarul PPE Cristian Preda a declarat vineri ca orice colaborare cu Partidul Comunistilor a politicienilor moldoveni "din zona democratica" le-ar aduce delegitimarea pe care a cunoscut-o Iurie Rosca, liderul crestin-democratilor care, dupa sprijinirea PCRM, nu a mai intrat in Parlament.

"Am fost acolo (in R. Moldova - n.r.), toti cei din zona democratica se temeau ca orice colaborare cu comunistii ii va duce ca partide in situatia in care s-a aflat deja Iurie Rosca. Toti liderii Aliantei pentru Integrarea Europeana aveau in minte scenariul foarte precis - ca orice colaborare cu comunistii ii duce la delegitimarea pe care a cunoscut-o Iurie Rosca dupa ce a intrat in combinatie cu partidul lui Voronin", a declarat Cristian Preda, prezent vineri la conferinta "Politica externa a Uniunii Europene si relatiile cu R. Moldova".

"Sper sa nu fi uitat acest lucru, dupa alegerile de acum. Sper sa nu fie memoria casata sau afectata in vreun fel dupa acest moment, pentru ca niciunul din liderii AIE nu cred ca poate face o politica proeuropeana in alianta cu comunistii", a adaugat europarlamentarul roman.

In opinia sa, "politicienii de la Chisinau au dovedit ca pot avea un comportament care sa nu fie dictat de la Moscova".

Partidul Popular Crestin-Democrat condus de Iurie Rosca era considerat pana in 2005 varful de lance al luptei anticomuniste, desi a jucat un rol nebulos si in debarcarea primei aliantei democratice din istoria recenta a tarii - Alianta pentru Democratie si Reforme (ADR), constituita in 1998 si care a fost indepartata de la guvernare, potrivit expertilor, de presedintele de atunci, Petru Lucinschi, de comunisti si de Iurie Rosca. Dupa 2005, Iurie Rosca a facut o alianta parlamentara cu Partidul Comunistilor, ceea ce a avut ca rezultat pierderea drastica a electoratului. La alegerile din 5 aprilie 2009, apoi la cele anticipate din iulie 2009, ca si la scrutinul de anul acesta, din 28 noiembrie, partidul lui Rosca nu a mai reusit sa atinga pragul de intrare in Parlament. La ultimele alegeri a obtinut abia 0,53% din voturi.

Cristian Preda spune ca "exista in mod evident o apropiere a celor trei partide" proeuropene din Parlamentul de la Chisinau (PLDM, PL, PD), care sunt "membre ale retelelor internationale si europene de partide".

Pe de alta parte, politicianul roman recunoaste ca "unii dintre actorii acestui joc se pot prevala de fragilitatea unei institutii care este pusa sub semnul interimatului", aluzie la Presedintie.

Europarlamentarul considera ca in situatia in care Partidul Comunistilor ar reveni la putere, nu o poate face decat "intr-o pozitie dominanta" si nu va accepta sa fie un actor minor al guvernarii. "Si atunci alegerea este intre o situatie in care Partidul Comunistilor domina din nou guvernarea si, respectiv, o situatie, o coalitie, poate mai fragila decat ar fi o guvernare cu comunistii, dar care s-a aratat capabila sa faca un alt fel de politica la Chisinau", a subliniat Preda.

Rusia si mita

El a comentat si vizita la Chisinau, saptamana trecuta, a sefului administratiei prezidentiale de la Kremlin, sugerand ca s-a urmarit propulsarea comunistilor la guvernare. "Cred ca Moscova nu agreeaza alta solutie, in afara unei prezente masive a comunistilor la putere. Acesta este si motivul pentru care la sfarsitul saptamanii trecute seful cancelariei prezidentiale al lui Medvedev a fost la Chisinau. Nu este, in opinia mea, un camp de alegere foarte larg. (...)

Nimic nu ne poate face sa credem ca Partidul Comunistilor s-a schimbat de cand a produs represiunea manifestatiilor din aprilie 2009, (...) acesta va fi regimul, daca, intr-un fel sau altul, Partidul Comunistilor va reveni la putere", a avertizat Cristian Preda. Alternativa, a subliniat el, este "o coalitie, fie si fragila, care a aratat ca poate deschide un drum pentru Moldova diferit fata de cel cunoscut. (...) E responsabilitatea politicienilor din Republica Moldova sa se angajeze pe acest drum sau nu", a conchis Preda.

La randul sau, europarlamentarul PPE Monica Macovei, prezenta la aceeasi conferinta, a evocat dezvaluirea site-ului Wikileaks privind tentativa de "mituire" cu 10 milioane de dolari a liderului PD, Marian Lupu, de catre presedintele comunistilor, Vladimir Voronin.

"Toata lumea este socata de acea stire, acea afirmatie a lui Lupu ca i s-a oferit de catre PCRM 10 milioane de dolari pentru alianta politica, anul trecut. Poate ca pe noi nu ne-ar soca atat de tare, ne-am imaginat ca e posibil, dar sunt oameni din Europa de Vest si din SUA care au fost pur si simplu socati de cum se poate asa ceva. Cred ca in strategiile si planurile pe care le fac trebuie sa ia in considerare ca da, astfel de lucruri se intampla in aceasta parte a lumii", a spus Monica Macovei.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alianta democratica Moldova, #Republica Moldova comunisti democrati , #stiri Cristian Preda