Lupta inegala intre facultatile de stat si cele particulare

Joi, 17 Iulie 2008, ora 18:00
2042 citiri
Lupta inegala intre facultatile de stat si cele particulare

Decanul Facultatii de Stiinte Politice, Cristian Preda, spune ca intre universitatile de stat si cele particulare este o concurenta neloiala, iar guvernul ar trebui sa isi schimbe politica, astfel incat facultatile de stat sa poata acoperi toata cererea.

Pentru 2008, oferta este generoasa in ambele cazuri, cei peste 170.000 de absolventi de liceu avand la dispozitie 250.000 de locuri in universitatile de stat si cele particulare din toata tara, informeaza RFI.

In general, tinerii prefera sa nu aiba dureri de cap si aleg direct unul din cele 150.000 de locuri alternative, scoase de facultatile particulare, chiar daca platesc, in medie, 450 de euro pe an.

Cristian Preda spune ca facultatile de stat sunt clar dezavantajate iar Executivul ar trebui sa intervina.

"De fapt, cred ca e vorba aici de o politica foarte proasta a Ministerului Educatiei, cred ca lucrul acesta trebuie sa inceteze. Sunt 179.000 de absolventi de bacalaureat si doar 62.000 de locuri in universitati, desi cererea este mult mai mare, e aproape de acest numar total al bacalaureatilor. Suntem la doua decenii dupa caderea comunismului si este inacceptabil faptul ca nu conteaza calitatea actului educativ, ci doar banii", spune Cristian Preda.

Potrivit statisticilor, in ultimii trei ani, numarul studentilor din Capitala s-a marit cu 100.000 ca urmare a cresterii numarului de locuri in universitatile particulare, mai ales ca acestea nu organizeaza examene de admitere.

In privinta masterelor si doctoratelor, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care, de anul viitor, aceste diplome nu mai pot fi emise de facultatile particulare, ci numai de cele de stat.

"Este inacceptabil ca in aceste fabrici de tiparit diplome, in aceste imprimerii, sa se faca studii de doctorat si de masterat. In opinia mea, doar in patru centre universitate din Romania, cele care au o oarecare traditie in tara noastra - Iasi, Cluj, Bucuresti si Timisoara - trebuie sa se organizeze doctorate si masterate, iar universitatilor private ar trebui sa li se interzica pur si simplu sa faca studii de acest nivel.

Cred ca lucrurile au mers mult prea departe. Se certifica in acest fel imposturi sau, in alte cazuri, pur si simplu un rabat de la calitate", a declarat Cristian Preda.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#facultati de stat, #particulare, #locuri, #diplome , #stiri Cristian Preda