Europarlamentarul PD-L Cristian Preda atrage atentia asupra faptului ca Romania se afla intr-o "profunda criza de regim", in care institutiile abilitate in loc sa clarifice lucrurile le fac si mai obscure.
Invitat la emisiunea "Evenimentele Zilei" de la B1TV, Cristian Preda a comentat motivarea Curtii Constitutionale pe tema Legii Educatiei, subliniind faptul ca situatia este acum si mai incurcata, judecatorii CCR refuzand sa transeze lucrurile si pasand responsabilitatea in bratele celor doua institutii aflate in conflict, Guvernul si Parlamentul.
Preda a reamintit ca au existat in ultimii ani mai multe conflicte atat intre Guvern si presedintie, dar si intre Presedintie si Parlament, atunci cand Traian Basescu a fost suspendat.
In acest moment avem de a face cu un alt "aspect important al evolutiei regimului", in care cei care se confrunta sunt Guvernul si Parlamentul, in conditiile in care, in mod normal, forul legislativ "sta oricum in permanenta cu securea asupra capului Guvernului", prin intermediul motiunilor de cenzura.
"De ani buni, din 2007 incoace, clasa politica romaneasca plus judecatorii Curtii improvizeaza", subliniaza Preda, explicand ca situatia ar putea fi rezolvata daca s-ar putea creiona o alta Constitutie, dar acest lucru nu este posibil din cauza boicotului Opozitiei, care ne face sa fim "intr-o incapacitate foarte clara de negociere pe marginea unei alte arhitecturi constitutionale".
"Tehnic vorbind, este o situatie tipica de criza de regim, iar cel de azi e doar un episod", a punctat Cristian Preda, in opinia caruia daca rolul presedintiei este de a media, al Curtii Constitutionale ar trebui sa fie cel de a transa lucrurile, ori "CCR a intors-o ca la Ploiesti".
S-a ajuns la o functionare in paralel a Puterii si Opozitiei
"Din epoca 2007-2008 a inceput criza medierii din cauza refuzului unor lideri ai Opozitiei, in frunte cu Ponta, inainte era Geoana, cu Crin Antonescu si inainte cu Tariceanu.. Ei au refuzat sistematic sa mearga la consultarile de la Cotroceni(...)Cata vreme exista acest boicot nu se vor putea media conflictele, de aceea guvernul este incurajat sa mearga inainte, iar asta nu salveaza regimul", a mai afirmat Cristian Preda.
In opinia sa, asistam chiar la radicalizarea actiunii Guvernului, mergandu-se pana la schimbarea regulamentului de functionare a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, ceea ce "da si o mai mare rigiditate regimului".
Cristian Preda considera ca s-a ajuns astfel la o "functionare in paralel" a Puterii si Opozitiei, iar gestul lui Crin Antonescu de a invita partidele, luni, la consultari, nu este decat "o tehnica de comunicare, ceva ieftin", prin care liderul liberal "incearca sa se substituie institutiei prezidentiale".
"Daca ar vrea intr-adevar sa deblocheze situatia si-ar trimite oamenii la consultari. Asa,e un gest politic destinat sa il prezidentializeze pe Crin Antonescu", a mai spus Cristian Preda.
Europarlamentarul nu este convins nici daca PD-L ar ceda si ar accepta inlocuirea Robertei Anastase de la sefia Camerei Deputatilor "situatia ar fi descalcita", ci ar fi nevoie mai degraba de "o negociere inteligenta" intre Putere si Opozitie.
Valorile romaneste au... Vezi tot