Cristi Preda: Basescu are de ales doar intre confruntare si consens

Marti, 28 August 2012, ora 16:03
2290 citiri
Cristi Preda: Basescu are de ales doar intre confruntare si consens
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL noteaza, intr-o postare pe blogul personal, ca presedintele Traian Basescu, dupa intoarcerea la Palatul Cotroceni, are doar doua optiuni: confruntarea sau consensul.

"Sprijinul de care se bucura presedintele a fost mult diminuat, iar USL anunta o coabitare bazata pe apriga confruntare. PDL a optat pentru moderatie, anuntand ca e dispus la negocieri si compromis. Ce va face presedintele? Va alege oare confruntarea sau consensul? Tertium non datur", a scris Cristian Preda.

Prin folosirea sintagmei latine "Tertium non datur", Preda arata ca presedintele nici nu dispune de alta optiune, in afara celor doua precizate mai sus.

Acesta a mentionat si suspendarea lui Traian Basescu, facand o comparatie intre procedura din 2007 si cea din 2012.

"Daca suspendarea presedintelui din 2012 a durat 48 de ore, revenirea la Cotroceni a avut nevoie de 29 de zile pentru a fi confirmata institutional. A doua suspendare s-a deosebit radical de prima.

Asa cum am mai amintit pe acest blog, in 2007, suspendarea a tinut mai bine de 2 luni, din februarie in aprilie, intrucat atunci parlamentarii au alcatuit o comisie de ancheta si au incurajat o ampla dezbatere publica. Suspendarea s-a produs pe 19 aprilie, iar referendumul pe 19 mai. Patru zile mai tarziu, T.Basescu revenea la Cotroceni.

In 2012, durata a fost distribuita cu totul altfel: daca suspendarea a fost ultra-rapida, daca la randul ei campania a fost diminuata cu o saptamana fata de acum cinci ani, ritmul a devenit foarte lent dupa referendum. Intr-adevar, desi inca din 29 iulie - ziua in care s-a tinut consultarea populara - datele sociologice aratau ca nu s-a intrunit conditia de participare necesara pentru validare, a fost nevoie de aproape o luna pentru ca presedintele sa se intoarca la Cotroceni.

Decizia CCR programata pentru 2 august a fost amanata pana pe 21, iar din clipa pronuntarii judecatorilor au mai trecut alte sase zile pana la publicarea in Monitorul Oficial", a explicat Cristian Preda.

Presedintele Traian Basescu s-a intors, marti, la Palatul Cotroceni, dupa ce decizia CCR de invalidare a referendumului din 29 iulie a fost publicata in Monitorul Oficial.

S.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Preda Traian Basescu USL PDL, #confruntare consens intoarcere Cotroceni, #presedinte referendum invalidare CCR , #Traian Basescu