Cristian Preda: Crin Antonescu are dispret fata de urne

Duminica, 28 August 2011, ora 15:34
1735 citiri
Cristian Preda: Crin Antonescu are dispret fata de urne
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda ataca definitia pe care a dat-o Crin Antonescu liberalismului actual si sustine ca liderul liberal nu face altceva decat sa incerce sa justifice alianta cu PSD, ura fata de Traian Basescu si sa indemne UDMR la tradare.

"Crin Antonescu a sustinut ieri (sambata n,red.), intr-un discurs adresat tinerilor penelisti, ca liberalismul e o chestiune de atitudine. De acord. Sa vedem insa cum e compusa atitudinea lui Crin Antonescu, asa cum se contureaza ea chiar in discursul de ieri al fruntasului PNL.

Am retinut trei teze avansate de presedintele penelist. Prima afirma ca alianta sa cu stanga e justificata de faptul ca, dupa 2000, PSD si-a schimbat viziunea despre proprietate si piata. A doua teza sustine ca PDL nu e liberal, ci de dreapta, pentru ca Traian Basescu nu e liberal. A treia e ca UDMR trebuie sa tradeze acum actuala alianta de guvernare", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Insa europarlamentarul PDL sustine ca declaratiile lui Crin Antonescu au alte conotatii, iar cand spune ca alianta cu stanga este justificata, vrea de fapt sa induca confuzie in randul alegatorilor.

"Prima e rezultatul unei confuzii, probabil voite. Pentru a justifica mariajul cu socialistii, presedintele PNL le reinventeaza trecutul. Dupa 2000, PSD a devenit membru al Internationalei Socialiste, nu al celei liberale. Nastase, Geoana si Ponta au fost rand pe rand adversarii statului de drept (prin atitudinea lor fata de justitie) si, pe cale de consecinta, ai proprietatii si ai pietei. Pentru ca proprietatea nu e garantata si piata nu poate functiona acolo unde justitia e controlata de cleptocrati, asa cum a vrut si cum vrea PSD. Aliindu-se cu socialistii, PNL s-a alaturat celor care dispretuiesc statul de drept", mai noteaza democrat liberalul.

Cristian Preda mai crede ca prin faptul ca Antonescu sustine ca Traian Basescu nu e liberal incearca doar sa isi arate ura fata de cel care a adus PNL la putere, in Guvernul Tariceanu.

"A doua afirmatie nu e altceva decat traducerea urii fata de cel caruia PNL ii datoreaza ultima sa prezenta in guvern. Fara alianta cu Traian Basescu, penelistii nu ar fi ajuns la putere in 2004. Acesta fapt nu e nici de dreapta, nici de stanga, nici liberal, nici socialist. E doar un fapt. In pana de idei de mai multi ani incoace, PNL s-a dedicat exclusiv stergerii acestui fapt din memoria colectiva. Singura justificare "ideologica" a PNL din 2007 incoace e critica radicala la adresa presedintelui. Aici e insa o contradictie.

Intr-adevar, definindu-si aliatul la stanga si adversarul la dreapta, PNL vrea sa se aseze la centru. Radicalismul e insa o atitudine anti-sistem, nu una centrista. E evident ca lui Crin Antonescu nu ii pasa si ca, dimpotriva, se simte bine in acest discurs populist, care trebuie sa "stearga" din memorie fostii aliati utili stigmatizandu-i", noteaza europarlamentarul PDL.

De asemenea, Cristian Preda observa ca presedintele PNL invita UDMR la tradare.

"A treia afirmatie e cea mai banala, fiindca e doar o invitatie la tradare. PNL nu e singur pe acest drum, fiindca si pesedistii cersesc puterea invitand UDMR sa treaca dintr-o barca intr-alta. Dar Antonescu e intr-o postura aparte, deoarece nu a fost capabil sa castige vreo alegere. El a pierdut in 2008 lupta in colegiul in care a candidat, partidul sau fiind al treilea la ultimul scrutin legislativ; acelasi Antonescu a ratat si intrarea in turul al doilea al prezidentialelor in 2009. In ciuda acestor esecuri, Antonescu vrea sa faca guvernul invitand UDMR sa-si tradeze aliatii. Daca urnele nu te duc la putere, ramane tradarea. Nu e nevoie de mai multe comentarii", conchide Preda.

Crin Antonescu, despre liberalism si incercarea lui Basescu de a-i altera sensul

Presedintele PNL Crin Antonescu a constatat sambata ca, azi, liberalismul "nu mai este ceva rau, ceva aproape prohibit", ci o chestiune pe care multi si-o revendica, desi de cele mai multe ori incearca sa ii altereze sensul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cristian Preda liberalism, #atac Crin Antonescu, #Antonescu invitatie UDMR tradare , #Traian Basescu