Cristian Preda ii cere lui Basescu sa nu promulge legea cu primarii alesi intr-un singur tur

Marti, 31 Mai 2011, ora 14:58
1852 citiri
Cristian Preda ii cere lui Basescu sa nu promulge legea cu primarii alesi intr-un singur tur
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca alegerea primarilor dintr-un singur tur nu este o decizie buna, ci luata din ratiuni strict populiste si crede ca presedintele Traian Basescu nu ar trebui sa o promulge.

"Camera a votat marti schimbarea modului de alegere a primarilor. Decizia de a trece la sistemul cu un singur tur de scrutin va atomiza si mai mult reprezentarea si va introduce un element suplimentar de incertitudine, intr-un peisaj electoral deja haotic, in care avem combinatii de sisteme de vot contradictorii", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL crede ca disputele create in multe locuri intre consiliile locale, alese pe baza unei formule proportionalsite, si primari, care erau alesi prin scrutin majoritar in doua tururi, nu vor fi diminuate de noua formula.

"Dimpotriva: riscul de a avea blocaje va spori pentru ca, teoretic, e mult mai probabil ca primarii sa nu obtina majoritati decat ca in consilii sa nu poata fi negociate unele. Ma tem insa ca decizia de a sustine votul intr-un tur a fost luata din ratiuni strict populiste. Daca ar fi fost altfel, am fi auzit de vreo evaluare a modificarii survenite in cazul presedintilor consiliilor judetene. A sporit oare calitatea guvernarii locale dupa ce acestia nu au mai fost alesi de consiliile judetene, ci direct de catre cetateni?", mai noteaza democrat liberalul.

Primari dintr-un singur tur - Vezi reactiile politicienilor

Cristian Preda cred ca ar fi bine ca presedintele Traian Basescu sa nu promulge legea.

"Un argument ar fi acela ca e nevoie, mai ales in contextul unei proiectate revizuri constitutionale, de o reflectie aprofundata asupra relatiei dintre sistemele de vot si institutiile noastre alese", conchide Preda.

Primarii vor fi alesi intr-un singur tur, au decis deputatii

Camera Deputatilor a aprobat marti, prin vot, legea care prevede ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.

174 de deputati au votat pentru, iar 110 impotriva si 3 abtineri. Camera Deputatilor este decizionala in cazul acestui proiect, prin urmare, daca va fi promulgata de presedinte, alegerile locale de anul viitor vor fi organizate in baza ei.

Citește și:
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Reacția lui Cătălin Drulă după demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”O așteptăm și pe a celuilalt plagiator, Ciucă”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacționat rapid joi seară, 29 septembrie, după de Sorin Cîmpeanu a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Educației. ”Un plagiator...