Cristian Preda: Victor Ponta e prea temperamental pentru jocul complicat al politicii

Miercuri, 03 August 2011, ora 14:54
1484 citiri
Cristian Preda: Victor Ponta e prea temperamental pentru jocul complicat al politicii
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Cristian Preda critica reactiile liderilor Opozitiei, Crin Antonescu si Victor Ponta, despre care crede ca "isi tradeaza zi de zi fricile", iar presedintele Traian Basescu nu le va ierta greselile.

"Presedintele a remarcat ca textul constitutional, prost croit, mentioneaza - atunci cand vorbeste despre majoritatea obtinuta la urne - un partid, nu o alianta de partide. Iata de ce el le-a transmis fruntasilor USL mesajul: chiar in ipoteza in care faceti mai mult de 50% din mandate, aveti o problema daca nu fuzionati. Orice lider cu minima experienta ar fi inteles ca e vorba despre o invitatie la negociere...Victor Ponta nu a inteles ca e vorba despre o invitatie la negociere", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL sustine ca daca USL ar participa la negocieri ar putea sa isi sustina propria cauza, adica sa includa si aliantele politice.

"Ar putea sustine ca articolul despre majoritatea la urne trebuie sa priveasca si aliantele politice, nu doar partidele. Cu atat mai mult cu cat, din 1996 incoace, la toate alegerile, cele mai multe voturi le-au luat niste aliante, nu niste partide, indiferent ca a fost vorba despre CDR sau despre diversele coalitii in jurul PSD", mai noteaza democrat liberalul.

Cristian Preda pune refuzul Opozitiei de a participa la negocieri pe seama temperamanetului liderului PSD Victor Ponta.

"Victor Ponta nu a inteles ca e vorba despre o invitatie la negociere. Iata de ce, cu toate ca luni spusese ca nu mai e interesat de suspendarea sefului statului, marti a sarit ca ars cand a aflat ca Traian Basescu nu e dispus sa-i faca, in toamna lui 2012, cadou puterea. De fapt, fruntasul pesedist e prea temperamental pentru jocul complicat pe care il reprezinta politica de la noi. Cu atat mai mult atunci cand e vorba despre reguli proaste, ai nevoie de calm si moderatie, nu de reactii nervoase si crize de vanitate. Mai e ceva. Liderii USL isi tradeaza zi dupa zi fricile.

Ei se tem nu doar ca pragul de 50% va fi la anul prea sus, ci si de tradarea post-electorala. In fond, PUR a parasit alianta electorala pe care o avusese cu PSD in 2004 ca sa intre la guvern, iar in 2009 Boc a fost reinstalat la Palatul Victoria cu sprijinul mai multor alesi PSD, grupati ulterior in UNPR", mai crede europarlamentarul PDL.

Cristian Preda reitereaza ca actualele dispozitii constitutionale nu le garanteaza lui Victor Ponta si Crin Antonescu ca Traian Basescu va numi un premier sustinut de USL.

"Dar in loc sa accepte o revizuire constitutionala care sa clarifice, intre altele, gestionarea situatiilor post-electorale, ei prefera sa rescrie scenarii similare cu cele in care au pierdut. Adevarul e ca Traian Basescu nu le va ierta greselile", conchide Preda.

Basescu: Premierul va decide ce remaniere trebuie facuta - septembrie, octombrie, depinde

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, la B1TV, ca alianta USL va avea o mare problema in vederea accederii la guvernare, dupa alegerile din 2012, pentru ca, potrivit articolului 103 din Constitutie, presedintele este obligat sa desemneze premierul din cadrul unui partid care obtine majoritatea absoluta, nu si daca o alianta obtine majoritatea.

"Daca fuzioneaza si obtin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianta, insa, au o mare problema", a spus Basescu.

I.U.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Ministrul Finanțelor susține că cota unică e cea mai bună alegere pentru România: ”Nu există motive pentru adoptarea impozitării progresive”
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, transmite vineri despre cota unică că este cea mai bună alegere pentru România şi nu există niciun motiv pentru care ţara noastră să adopte un sistem...
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
Patru ONG-uri vor demisia lui Cioroianu de la Biblioteca Națională. Îl acuză că a încălcat GDPR și codul de conduită etică
ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică solicită, într-o scrisoare deschisă...
#Cristian Preda revizuirea Constitutiei, #Victor Ponta lider temperamental , #Traian Basescu