Cristian Preda vrea 314 parlamentari si sistem bicameral

Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:56
1733 citiri
Cristian Preda vrea 314 parlamentari si sistem bicameral
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL, Cristina Preda, nu sustine varianta presedintelui Traian Basescu de Parlament Unicameral cu 300 de deputati, dar nici a USL cu 216 deputati si 109 senatori, ci vrea Parlament Bicameral cu 314 parlamentari, adica 282 deputati si 32 de senatori.

"In replica la propunerea Presedintelui, validata si printr-unul dintre referendumurile din 2009, de a reduce numarul parlamentarilor la 300, USL a anuntat ca va depune un proiect de lege care sa prevada 216 deputati si 109 senatori. Nu sunt de acord intru totul cu niciuna dintre aceste idei, dar cred ca fiecare contine ceva util pentru actiunea politica.

In privinta Parlamentului, sustin in continuare ca avem nevoie de bicameralism, dar diferit de cel de astazi: cred ca am putea avea un sistem in care camera inferioara reprezinta cetatenii, iar cea superioara judetele (sau regiunile sau in ce fel li se va spune dupa reforma administrativa). Consider ca avem nevoie de o reprezentare nu doar a intereselor individuale, ci si de una a intereselor colective, construita la nivelul entitatilor politico-administrative in curs de amenajare", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL considera ca numarul ideal al membrilor Camerei Deputatilor trebuie este 282.

"Am obtinut aceasta cifra extragand radacina cubica din numarul total al populatiei Romaniei. Nu am facut decat sa urmez ceea ce spune teoria politica despre dimensiunile optime ale unei camere, calculul fiind facut pentru cea inferioara", mai noteaza democrat liberalul.

Pentru Senat, Cristian Preda propune o formula egalitara, un reprezentant al fiecarui judet/regiune, adica maximum patru.

"Daca vor fi doar 8 judete/regiuni, atunci putem avea cate 4 alesi, adica 32 in total. Daca vor fi 16, cum a propus UDMR, senatorii pot fi cate 2 de judet, adica tot 32. Se intelege de la sine ca o asemenea reprezentare ar trebui sa fie insotita de diferentierea radicala a atributiilor celor doua camere. Totalul reprezentantilor - 282+32=314 - e destul de aproape de cei 300 votati in 2009.

Diferenta e justificata: de pilda, reprezentantii minoritatilor trebuie sa ocupe, ca si pana acum, cate un fotoliu parlamentar. Ar fi o parte din cei 282. Sa speram ca momentul actual - in care sunt avansate diverse solutii - va conduce la infiriparea unui dialog. Sincer sa fiu, nu sunt foarte optimist", conchide Cristian Preda.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat luni ca partidul sau le va propune aliatilor de la guvernare discutii despre modificarea structurii judetelor din Romania.

Presedintele Traian Basescu a participat miercuri, in calitate de invitat, la sedinta de Guvern, prilej cu care a propus reorganizarea administrativa a tarii in maximum 8 judete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Cristian Preda sistem bicameral, #Traian Basescu sistem unicameral , #Traian Basescu