Ziare.com

Cristian Preda vrea 314 parlamentari si sistem bicameral

Joi, 09 Iunie 2011, ora 09:56

   

Cristian Preda vrea 314 parlamentari si sistem bicameral
Europarlamentarul PDL, Cristina Preda, nu sustine varianta presedintelui Traian Basescu de Parlament Unicameral cu 300 de deputati, dar nici a USL cu 216 deputati si 109 senatori, ci vrea Parlament Bicameral cu 314 parlamentari, adica 282 deputati si 32 de senatori.

"In replica la propunerea Presedintelui, validata si printr-unul dintre referendumurile din 2009, de a reduce numarul parlamentarilor la 300, USL a anuntat ca va depune un proiect de lege care sa prevada 216 deputati si 109 senatori. Nu sunt de acord intru totul cu niciuna dintre aceste idei, dar cred ca fiecare contine ceva util pentru actiunea politica.

In privinta Parlamentului, sustin in continuare ca avem nevoie de bicameralism, dar diferit de cel de astazi: cred ca am putea avea un sistem in care camera inferioara reprezinta cetatenii, iar cea superioara judetele (sau regiunile sau in ce fel li se va spune dupa reforma administrativa). Consider ca avem nevoie de o reprezentare nu doar a intereselor individuale, ci si de una a intereselor colective, construita la nivelul entitatilor politico-administrative in curs de amenajare", scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Europarlamentarul PDL considera ca numarul ideal al membrilor Camerei Deputatilor trebuie este 282.

"Am obtinut aceasta cifra extragand radacina cubica din numarul total al populatiei Romaniei. Nu am facut decat sa urmez ceea ce spune teoria politica despre dimensiunile optime ale unei camere, calculul fiind facut pentru cea inferioara", mai noteaza democrat liberalul.

Pentru Senat, Cristian Preda propune o formula egalitara, un reprezentant al fiecarui judet/regiune, adica maximum patru.

"Daca vor fi doar 8 judete/regiuni, atunci putem avea cate 4 alesi, adica 32 in total. Daca vor fi 16, cum a propus UDMR, senatorii pot fi cate 2 de judet, adica tot 32. Se intelege de la sine ca o asemenea reprezentare ar trebui sa fie insotita de diferentierea radicala a atributiilor celor doua camere. Totalul reprezentantilor - 282+32=314 - e destul de aproape de cei 300 votati in 2009.

Diferenta e justificata: de pilda, reprezentantii minoritatilor trebuie sa ocupe, ca si pana acum, cate un fotoliu parlamentar. Ar fi o parte din cei 282. Sa speram ca momentul actual - in care sunt avansate diverse solutii - va conduce la infiriparea unui dialog. Sincer sa fiu, nu sunt foarte optimist", conchide Cristian Preda.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere o Romanie cu maximum 8 judete

Primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a anuntat luni ca partidul sau le va propune aliatilor de la guvernare discutii despre modificarea structurii judetelor din Romania.

Presedintele Traian Basescu a participat miercuri, in calitate de invitat, la sedinta de Guvern, prilej cu care a propus reorganizarea administrativa a tarii in maximum 8 judete.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1582 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Io nu vreau 314 parlamentari.

Vreau 322 de parlamentari numa' de USL și parlament tricameral.Se poate?

Viva Antonescu!...Viava USL!...Viva Democrația!
Viva și maiself!Ò

 

Voda: "da", Hancu:"ba"...

Domnul Preda, ales democratic in Parlamentul European, uita democratia cand este vorba de Parlamentul tarii...
Spre amintirea domnului europarlamentar: ce vrea dansul nu intereseaza, poporul a ales altceva.
Poporul poate alege alti reprezentnti daca cei alesi nu se dovedesc capabili.
Domnul Preda este liber sa-si aleaga alt popor daca nu-i convine ce s-a ales in Romania la referendum...

 

dl Preda

face ce face si se mai "remarca" printr-o gugumanie.

 

Nu inteleg unde vedeti dvs gugumania?

Poate fi un parlament si din 200 de persoane dar 2 camere este musai! Cred ca nu va treziti ca sintem Bielorusia sau Moldova!

dle Apollo

A trata un referendum ca pe o "varianta" pe care n-o sustii este o mare, mare gugumanie, mai ales din partea unui "specialist" in stiinte politice. Nu credeti ?

@val

"A trata un referendum ca pe o "varianta" pe care n-o sustii este o mare, mare gugumanie"
se vede lipsa ta de cultura politica - referendumul s-a votat cand nu se vorbea de 'regionalizarea' Romaniei. Deci este necesara o a doua camera pentru regiuni. Citeste un articol excelent al doamnei Sabina Fati
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/regionalizare-sau-federalizare-227758.html
"Pentru a functiona eficient noile regiuni ar trebui să primească atat competente economice, cat si politice, de aceea si noul legislativ ar fi logic să aibă două camere, una dedicată reprezentantilor regionali."
Poate o sa intelegi si tu cum e cu reforma administrativa

In sfarsit e unul in PD-L care a inteles esenta revolutiei !

Daca sustine si ideea unui presedinte cu atributiile celui din Germania a mai castigat un alegator!
In privinta minoritatilor e o prostie! Toti suntem cetateni.Si eu sunt minoritar(sa zicem).Este asta o calitate care sa ma indreptateasca sa conduc detinele unui popor? Cu certitudine NU! Daca sunt ales e altceva.Pot fi si eschimos.Eu nu mai vreau sa fiu discriminat in tara mea!
Ar trebui sa se introduca obligativitatea votului ca INDATORIRE CETATENEASCA (cu santiuni modice). Alesii ar avea legitimitate. In fond asta inseamna "democratie reprezentativa". Faceti toate astea si va votez domnule Preda,chiar daca faceti parte din partidul care a nenorocit Romania pentru multa vreme.Indreptati ce se mai poate indrepta ca sa fim aparati de prostiile sau abuzurile celor care vor veni dupa voi!

 

Erata!

SanCtiuni nu santiuni! Scuze!

 

politicenii romani sint ***? ei "vor" insa nu tin cont de ...

...rezultatul referendumului prin care NOI VREM parlament unicameral cu maximum 300 de..."***!
huooooo...

 

Vrem un Parlament reformat

Indiferent care este numarul diminuat de parlamentari, importmant este ca ar fi mai bine sa existe o singura camera cu 300 de deputati, care sa isi faca treaba intr-un mod responsabil si cat mai corect. Trebuie ca in Romania clasa politica sa se reformeze, iar rezultatul referendumului si vointa electoratului sa fie cat mai repede puse in aplicare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor