De ce crede Cristian Preda ca Basescu nu ar trebui lasat singur

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 19:13
2194 citiri
De ce crede Cristian Preda ca Basescu nu ar trebui lasat singur

Consultarile de luni, de la Cotroceni, sunt, probabil, cele mai tensionate din istoria noastra post-decembrista, remarca europarlamentarul PDL Cristian Preda.

Iar Traian Basescu, care a inteles criza dintr-o perspectiva institutionala, n-ar trebui lasat singur tocmai acum, cand e constient ca are nevoie si de prieteni politici, si de adversari, scrie deputatul european.

Legat de consultarile de luni, de la Cotroceni, si de tensiunea ce va fi cu siguranta resimtita, motivul acesteia "nu e legat de separarea bipolara a partidelor din majoritate si, respectiv, din Opozitie. S-a mai intamplat. Si Ion Iliescu si Emil Constantinescu au avut parte de situatii in care disputa politica a asezat fata in fata tabere care pareau sa fi rupt orice punte", remarca Cristian Preda intr-o postare pe blogul sau.

"Mineriadele - din 1990, 1991 sau 1999 -, ca si criza intervenita dupa fortarea demisiei lui Radu Vasile sunt doar cateva stari de mare tensiune in care dialogul a fost absent", completeaza el.

"Motivul tensiunii maxime de acum nu e legat nici macar de actorii implicati. E drept ca Antonescu si Ponta nu au mai cunoscut, ca lideri de partid, o asemenea tensiune a confruntarii, in vreme ce presedintele a mai avut parte de ea, in vremea in care regimul a functionat ca unul de coabitare (2007-2008)", opineaza europarlamentarul.

Din punctul sau de vedere, noutatea e cu totul alta. "Pentru prima data din 1989 incoace, Opozitia e in afara Parlamentului. Aceasta e, din punct de vedere institutional, contestarea cea mai radicala a unei majoritati din regimul instituit de Constitutia de la 1991".

Potrivit lui Preda, in momentul de fata exista doua riscuri majore. "Primul ar fi paralizia institutionala. Daca toate pozitiile actuale sunt pastrate - Guvernul ramane in post, iar Opozitia in afara Legislativului - pana la data scrutinului viitor, regimul e vaduvit de una din institutiile sale centrale. Un parlament fara opozitie e o camera fara responsabilitate, iar un guvern care are adversari doar in strada e lipsit, de fapt, de autoritate", considera el.

"Al doilea risc e delegitimarea regimului. Aceasta s-ar produce daca modificarea starii actuale - printr-o schimbare de guvern sau prin revenirea opozitiei in Parlament - n-ar trezi nicio reactie in tabara adversa. Daca o noua garnitura guvernamentala nu ar aduce Opozitia inapoi in Camere sau daca, dimpotriva, o revenire a USL din strada nu ar conduce la schimbarea formulei guvernamentale, s-ar legitima fie boicotul, fie santajul. Ambele sunt alimente periculoase pentru regimul nostru politic", mai scrie Preda pe blog.

In ceea ce priveste regimul politic din Romania, acesta e, la drept vorbind, si foarte fragil si foarte rigid, este de parere europarlamentarul.

Mijloace care in alte locuri sunt folosite pentru a debloca situatiile critice - demisia Guvernului sau dizolvarea Parlamentului - sunt in cazul romanesc instrumente a caror simpla invocare a agravat de fiecare data crizele politice.

In asemenea situatii, nimic nu poate fi rezolvat daca, pe langa un dram de inteligenta politica, moderatia nu devine regula principala de conduita.

"Sunt convins ca Traian Basescu a inteles criza dintr-o perspectiva institutionala. N-ar trebui insa lasat singur, tocmai acum cand e constient ca are nevoie si de prieteni politici, si de adversari", incheie postarea Cristian Preda.

A.S.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...